Είναι η Gen Alpha το μέλλον των εμπορικών κέντρων; 

Οι πιο σημαντικοί μελλοντικοί καταναλωτές δεν μπορούν ακόμη να οδηγήσουν, μπορούν όμως να αγοράζουν. Μπορούν οι retailers να τους οδηγήσουν στο κατάστημα; Τα μέλη της επόμενης γενιάς καταναλωτών, η λεγόμενη Generation Alpha, γεννήθηκαν λιγο πριν το 2010 και μέσα σε μόλις μια δεκαετία κατάφεραν να γίνουν έξυπνοι διαδικτυακοί αγοραστές.

Είναι αναμενόμενο ότι οι συγκεκριμένες γενιές θα βιώσουν τις συνέπειες που έχει η πανδημία πολύ πιο μετά το τέλος της, ενώ παράλληλα αναμένεται να είναι πιο εστιασμένη στις δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου, σε σύγκριση με την Gen-Z. Το 2020 το (81%) των παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών αναφέρθηκε ότι επηρέασαν τις οικογενειακές αγορές, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγορές το χρόνο.

Τώρα με το φυσικό λιανεμπόριο να ανοίγει ξανά τις πόρτες του πιθανότατα το καταναλωτικό κοινό είναι αρκετά περίεργο για το τι παραπάνω και τι το ξεχωριστό μπορούν να προσφέρει ο τομέας των φυσικών καταστημάτων. Κάτι τέτοιο ισχύει ειδικότερα για τα εμπορικά κέντρα, όπου πολλές από τις σημαντικότερες καταναλωτικές ομάδες όπως είναι η Gen Alpha και η Gen Z αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πωλήσεων. Μια από τις μεγάλες αλλαγές που προκάλεσε η πανδημία ήταν η αλματώδης ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον φόβο των καταναλωτών να επισκεφθούν κλειστούς εμπορικούς χώρους έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση για τα εμπορικά κέντρα την οποία και πρέπει να διαχειριστούν. 

Έτσι αυτό που πρέπει να κάνουν τα εμπορικά κέντρα είναι να εντάξουν στο λειτουργικό τους, τους διακριτικούς παράγοντες της συμπεριφοράς της συγκεκριμένης γενιάς. Τον Ιούλιο η κίνηση των πελατών στα εμπορικά κέντρα ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας, μολονότι τα  μέλη της Gen Z συμβάλλουν καθοριστικά σε όλη αυτή την αγοραστική συμπεριφορά. Η Gen Z είναι σήμερα η γενιά που ενδιαφέρεται περισσότερο για τα ψώνια, αλλά είναι προσεκτική στο πώς ξοδεύει τα χρήματά της. Η αγοραστική συμπεριφορά της Gen Z είναι κρίσιμο να κατανοηθεί λόγω του ότι αυτή η γενιά είναι η νεότερη που εντάχθηκε στο εργατικό δυναμικό και έχει αγοραστική δύναμη. Είναι πρόθυμοι να ψωνίζουν από όλα τα κανάλια, έχουν όρεξη για αντικείμενα υψηλότερης ποιότητας και είναι πρόθυμοι να παρακολουθούν τις πολιτιστικές τάσεις. Με αντίστοιχο τρόπο και τα μέλη της Gen Alpha αρχίζουν να εστιάζουν στις αγορές στα εμπορικά κέντρα. 

Το μονοπάτι προς τη Gen Alpha 

Η μεγέθυνση της συμπεριφοράς των διαφορετικών γενεών απαιτεί την αξιολόγηση των εξωτερικών επιρροών. Τι σημαίνει αυτό; Με άλλα λόγια οι δράσεις της Gen Alpha επηρεάζονται από την ηλικιακή ομάδα που προηγείται αμέσως πριν, πράγμα που σημαίνει ότι η αγοραστική συμπεριφορά της Gen Z,  όπως για παράδειγμα η ανάγκη για περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες, αποτελεί την αρχή ενός μονοπατιού που καθοδηγεί την γενιά Alpha.

Τα εμπορικά κέντρα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι βιώσιμα

Οι νεότεροι καταναλωτές όχι μόνο θέλουν να κάνουν τις επιχειρήσεις περιβαλλοντικά πιο συνειδητοποιημένες, αλλά επιθυμούν να δράσουν με ουσιαστικό τρόπο για όλο αυτό. Επομένως τα εμπορικά κέντρα που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητά τους βρίσκονται αρκετά υψηλά στις αγοραστικές επιλογές του νεότερου καταναλωτικού κοινού. Η πλειοψηφία των μελών της Gen Alpha, ή αλλιώς το (63%) φαίνεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος από οποιοδήποτε άλλο ζήτημα, σύμφωνα με έρευνα της Censuswide. Επιπλέον σχεδόν ένας στους πέντε (18%) του δείγματος θα προτιμούσε να αγοράζει προϊόντα που δεν είναι κατασκευασμένα ή συσκευασμένα από πλαστικό. 

Σε γενικότερο πλαίσιο τα εμπορικά κέντρα πιθανότατα θα επωφεληθούν από την προώθηση των θετικών περιβαλλοντικών τους ενεργειών, ειδικότερα εξαιτίας των στάσεων και των ενεργειών της Gen Z. Αυτή η ομάδα όχι μόνο προτιμά να αγοράζει βιώσιμα προϊόντα, είναι διατεθειμένη να πληρώσει μέχρι και (10%) περισσότερο για αυτά. Μια ενδιαφέρουσα συνέπεια της συγκεκριμένης στάσης είναι ότι φαίνεται να ενισχύει την προτίμηση και για τα φυσικά καταστήματα. Όσο και αν είναι βολικό και εύκολο το e-shopping ο καταναλωτής προτιμά να δει από κοντά τα προιόντα, να τα αγγίξει, να αποκτήσει μια φυσική αίσθηση.

Ενσωμάτωση του εμπορικού κέντρου στα social media με στόχο την άνοδο του εμπορίου και της επικοινωνίας

Τόσο τα μέλη της Generation Alpha όσο και τα μέλη της Gen Z, είναι πρόθυμα να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ασχοληθούν με θέματα που τους ενδιαφέρουν καθώς και για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Αναλυτικότερα το (28%) της Gen Alpha θα χρησιμοποιήσει τα social media για να ψωνίσει, σε σύγκριση με το (23%) της Gen Z. 

Ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες social media συνεργάζονται με shoppable, direct-to-consumer εμπορικά σήματα λειτουργώντας ουσιαστικά σαν εικονικά εμπορικά κέντρα. Για παράδειγμα το TikTok και το Walmart την άνοιξη φιλοξένησαν το δεύτερο livestream shopping event. Έτσι και τα εμπορικά κέντρα μπορούν να ενταχθούν δυναμικά σε αυτό το παιχνίδι. Επειδή η Gen Alpha ακολουθεί τα ίχνη της Gen Z καθώς ωριμάζουν, πιθανότατα θα επιδιώξουν την αναζήτηση ιστοριών, οι οποίες θα εξηγούν τι ισχύει για τα αγαθά που αγοράζουν, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών δίκαιης εργασίας που εφαρμόζουν, κάτι που προσφέρει την ευκαιρία στα εμπορικά κέντρα να αποκαλύψουν τις δικές τους αφηγήσεις, πέρα των ιστοριών πίσω από τα προϊόντα που πουλάνε. 

Τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ενσωματώνουν περαιτέρω τεχνολογικές δυνατότητες αλλά για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό 

Σχεδόν τα μισά παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών πιστεύουν ότι η τεχνολογία μπορεί να λύσει μερικά από τα προβλήματα του κόσμου. Περισσότερα από τα μισά παιδιά (51%) επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να πραγματοποιήσουν διάφορες ενέργειες, καθώς εμπιστεύονται τον τρόπο με τον οποίο συνήθιζε να πράττει η γενιά πριν από αυτά δηλαδή η Gen Z.

Πράγματι το (66%) των μελών της Gen Alpha επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από brands που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Με άλλα λόγια τα διάφορα retail centers, τα οποία ενσωματώνουν δυνατότητες τεχνολογικού χαρακτήρα προωθούν μία καλύτερη και πιο εξελιγμένη κοινωνία. Παραδείγματος χάρη η ενσωμάτωση έξυπνων κάδων ανακύκλωσης είναι μία πρακτική ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, η οποία συμβάλλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη του περιβάλλοντος. 

Το μέλλον του λιανικού εμπορίου μπορεί να στηρίζεται εν μέρει στους ώμους των νεαρών παιδιών αλλά οι συγκεκριμένοι ώμοι μπορούν να αλλάξουν αρκετά πράγματα στη κοινωνία. Τόσο τα εμπορικά κέντρα όσο και οι έμποροι λιανικής διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την αναδημιουργία. Όσο πιο γρήγορα κατανοήσουμε ότι η επιτυχία εξαρτάται από την ακρόαση αυτών των νέων καταναλωτών, την πρόβλεψη των εξελισσόμενων αξιών τους καθώς και την ενσωμάτωση αυτών των προτιμήσεων με ουσιαστικό τρόπο, τόσο πιο επιτυχημένα θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αλλαγή στο μέλλον.