21 Δεκ 2024
READING

Γιατί η Apple θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή iPhones

4 MIN READ

Γιατί η Apple θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή iPhones

Γιατί η Apple θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή iPhones

Μπροστά σε ένα σημαντικό πρόβλημα βρίσκεται ο κλάδος της τεχνολογίας, το οποίο έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στους καταναλωτές, ακόμα και όσων προσδοκούσαν  να πιάσουν στα χέρια τους ένα καινούριο iPhone 13.

Γιατί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, η Apple μάλλον θα αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή των συσκευών της κατά 10 εκατομμύρια κομμάτια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αρχικό πλάνο της εταιρείας ήταν να κατασκευάσει 90 εκατομμύρια iPhone 13 μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, αλλά έχει ήδη ενημερώσει τους κατασκευαστές με τους οποίους συνεργάζεται ότι οι στόχοι τους τώρα χαμηλώνουν, εξαιτίας της έλλειψης σε chips (ημιαγωγούς) που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά.

Γιατί όμως η Apple πουλάει τόσα πολλά iPhones;

Πρόκειται για μια τεχνολογική κρίση που προέκυψε από έναν συνδυασμό παραγόντων και συνθηκών, που είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τον συγκεκριμένο χώρο ήδη πριν από την πανδημία – η οποία, ωστόσο, γιγάντωσε το πρόβλημα.

Εκατομμύρια προϊόντα απαιτούν τη χρήση ημιαγωγών για την κατασκευή τους, από αυτοκίνητα και υπολογιστές μέχρι κινητά τηλέφωνα, γεγονός που μετατρέπει την έλλειψη σε πραγματική κρίση, με τον αντίκτυπο να έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται στην αγορά. Εκτός από την Apple, ακόμα και εταιρείες όπως η Toyota και η Volvo αναγκάζονται να επιβραδύνουν την παραγωγή τους, μεταδίδει το BBC.

Πώς προέκυψε η κρίση

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που υπογραμμίζουν ότι η τωρινή έλλειψη είναι αποτέλεσμα μιας βραδυφλεγούς κρίσης που είχε ξεκινήσει εδώ και χρόνια, είναι μια ποικιλία παραγόντων που οδήγησε εδώ, στους οποίους εμπλέκεται και η πολιτική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα: Λίγο πριν την πανδημία, και με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο χώρες για την ανάπτυξη του 5G να εντείνεται, οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο στη Huawei, απαγορεύοντας σε οποιαδήποτε εταιρεία να συνεργαστεί μαζί της. Μάλιστα, αυτή η απόφαση επηρέασε ακόμα και τη χρήση του Google στις συσκευές android της εταιρείας. Καθώς η Huawei δεν μπορούσε πλέον να προμηθευτεί ημιαγωγούς από τους Αμερικανούς, στράφηκε σε κατασκευαστές εκτός των ΗΠΑ. 

Ακολούθησε η πανδημία, κατά την οποία άρχισαν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις, οπότε κάποιες εταιρείες έσπευσαν να στοκάρουν chips, διαταράσσοντας την ισορροπία στην αγορά και αφήνοντας άλλους κατασκευαστές με σοβαρότερες ελλείψεις. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση σε laptops και τεχνολογικό εξολισμό, όσο ο κόσμος δούλευε σε μεγάλο ποσοστό από το σπίτι, αυξήθηκε, ενώ την ίδια στιγμή, εξαιτίας της πανδημίας, κάποιες κατασκευαστικές μονάδες υπολειτουργούσαν ή είχαν σταματήσει εντελώς την παραγωγή.

Στο παιχνίδι μπήκαν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα – για την ακρίβεια ο σκληρός χειμώνας του Τέξας, που ανάγκασε κάποια εργοστάσια να κλείσουν για λίγο καιρό και οδήγησε σε αρκετές καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Σε αυτά προστίθενται τα προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα, η αύξηση του κόστους των μεταφορικών στην οποία οδήγησε η έλλειψη των containers, που εξάντλησε η έκρηξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλά και οι ελλείψεις σε οδηγούς φορτηγών.

Γιατί είναι δύσκολη η λύση

Οι ειδικοί του κλάδου εξηγούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο χρόνια μέχρι να αποκατασταθεί η παραγωγή και η κυκλοφορία των ημιαγωγών στην αγορά, γεγονός που γνωρίζουν οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Apple, που όπως προαναφέρθηκε θα πρέπει να μειώσει τους στόχους της. Ακόμα και αν γινόταν μια απόπειρα να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής παγκοσμίως, δημιουργώντας νέες κατασκευαστικές μονάδες, το πρόβλημα θα παρέμενε σίγουρα για το επόμενο διάστημα, καθώς αφενός οι εξειδικευμένες τεχνολογικές εγκαταστάσεις που απαιτούνται για την παραγωγή ημιαγωγών κοστίζουν πολύ, αφετέρου επιπλέον χρόνος απαιτείται και για την εκπαίδευση του εξειδικευμένου προσωπικού που απαιτεί η στελέχωσή τους. Επιπλέον, οι κατασκευαστές της Ανατολικής Ασίας, που ήδη επιταχύνουν τους ρυθμούς τους για να προλάβουν την αγορά, με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα, εις βάρος οποιωνδήποτε άλλων εγχειρημάτων για τη διεύρυνση του κλάδου με νέα εργοστάσια.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η έλλειψη των ημιαγωγών θα κοστίσει στις εταιρείες εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς δυσχεραίνει την παραγωγή τεχνολογικών προϊόντων που αυτήν τη στιγμή γνωρίζουν μεγάλη ζήτηση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.