25 Απρ 2024
READING

Το Google θέλει να έρχεται πρώτο στην αναζήτηση έκτακτων ειδήσεων

4 MIN READ

Το Google θέλει να έρχεται πρώτο στην αναζήτηση έκτακτων ειδήσεων

Το Google θέλει να έρχεται πρώτο στην αναζήτηση έκτακτων ειδήσεων

Οι συνήθειες στα μέσα ενημέρωσης έχουν υποστεί σημαντική αλλαγή λόγω του περιεχομένου streaming και των ψηφιακών πλατφορμών μέσων, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες.Οι νέοι ενήλικες ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν λιγότερο παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Έρευνα έχει διαπιστώσει ότι το 20% των ενηλίκων 18-24 ετών παρακολουθεί 1-2 ώρες συμβατικής τηλεόρασης κάθε μέρα, ενώ το 29% δεν παρακολουθεί καθόλου ζωντανή τηλεόραση.

Η μητρική εταιρεία του Google, η Alphabet, ανακοίνωσε έσοδα 55,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που τελείωσε τον Μάρτιο, μια αύξηση 46% από το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Τα διαφημιστικά της έσοδα αυξήθηκαν κατά 32% το τρίμηνο χάρη στις πωλήσεις διαφημίσεων αναζήτησης.

Το Twitter, από την άλλη πλευρά, έχει καταφέρει να προσελκύσει χρήστες όταν αναζητούν ζωντανή κάλυψη έκτακτων ειδήσεων. Κατά τη διάρκεια τέτοιων γεγονότων, οποιοσδήποτε που έχει smartphone μπορεί να γίνει φωτορεπόρτερ που μοιράζεται ζωντανά βίντεο και ήχο. Το 2015, το Google και το Twitter κατέληξαν σε μια συμφωνία που ανέβασε τα tweets στην κορυφή των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Google για ερωτήματα που σχετίζονται με έκτακτες ειδήσεις. Τώρα, το Google θα ήθελε να μοιάσει περισσότερο στο Twitter. 

Η πρωτοβουλία του Google ονομάζεται Big Moments και εξακολουθεί να θεωρείται πείραμα. Μια μικρή ομάδα μέσα στην ομάδα αναζήτησης της Google εργάζεται πάνω στο Big Moments και προσπαθεί να το διορθώσει και να το εξελίξει.

Στις αρχές του περασμένου έτους, όταν η είδηση για τον Covid-19 άρχισε να μονοπωλεί καθημερινά τα μέσα ενημέρωσης,το Google αναθεώρησε τη μορφή της Αναζήτησης έτσι ώστε τα βίντεο και τα δεδομένα από τις ιατρικές αρχές να ξεχωρίζουν περισσότερο στα αποτελέσματα. Αυτό είναι που θα ήθελε να κάνει το Google και με άλλα έκτακτα ειδησεογραφικά γεγονότα. Παρόλα αυτά, το Google υποστηρίζει ότι δεν είναι εκδοτικός οργανισμός και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πλατφόρμα.

Οι αλλαγές που θέλει να κάνει η Google στην Αναζήτηση περιλαμβάνουν την προσθήκη ιστορικού πλαισίου στην κάθε ιστορία. Επιπλέον, η Google θα προσεθετε πληροφορίες σε ένα έκτακτο ειδησεογραφικό γεγονός που δεν περιλαμβάνονταν ήδη, όπως η ενημέρωση για τις πιο πρόσφατες μετρήσεις θανάτων και τραυματισμών που συνδέονται με μια έκτακτη είδηση, σε πραγματικό χρόνο, ενώ ενδέχεται να περιλαμβάνει και κυβερνητικά στοιχεία για σημαντικά γεγονότα όπως περιστατικά μαζικών πυροβολισμών ή φυσικών καταστροφών. Επί του παρόντος, όσοι ενδιαφέρονται για ειδήσεις στρέφονται στην Αναζήτηση Google μετά το τέλος ενός γεγονότος αντί να μεταβούν στην εφαρμογή καθώς το γεγονός εξελίσσεται. 

Το Twitter έχει καταστεί ένας από τους πιο επισκέψιμους ιστότοπους κατά τη διάρκεια ενός έκτακτου ειδησεογραφικού γεγονότος, την ώρα που λαμβάνει χώρα το εκάστοτε γεγονός. Ένας από τους λόγους που το Twitter είναι τόσο καλό με τις έκτακτες ειδήσεις είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να μεταδοθεί ζωντανά σε βίντεο το εκάστοτε συμβάν από το σημείο στο οποίο διαδραματίζεται και όσοι βρίσκονται κοντά μπορούν να λάβουν ενημερωμένες πληροφορίες.Το Google ελπίζει να φτάσει το Twitter με το Big Moments.

Το Big Moments θα χρησιμοποιεί αλγορίθμους για να παίρνει συντακτικές αποφάσεις αντί να έχει ανθρώπους-συντάκτες να παίρνουν αυτές τις αποφάσεις. Η χρήση αλγορίθμων για την επιμέλεια ειδήσεων σε πραγματικό χρόνο θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για το Google, ειδικά με ιστορίες που είναι “διχαστικές”. Το Google δέχεται ήδη επιθέσεις για την επίδειξη προκατάληψης σε ορισμένα αποτελέσματα αναζήτησης. 

Το Google πρόσθεσε πρόσφατα μια ειδοποίηση που εμφανίζεται στην Αναζήτηση όταν μια ιστορία εξελίσσεται πολύ γρήγορα για να εμφανιστεί στην εφαρμογή Αναζήτηση. Το μήνυμα λέει: “Φαίνεται ότι αυτά τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα. Εάν αυτό το θέμα είναι νέο, μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να προστεθούν αποτελέσματα από αξιόπιστες πηγές”. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιμελητές θα χρειάζονταν πολύ χρόνο για να φέρουν την ιστορία στο Google, γι’ αυτό και η εταιρεία χρησιμοποιεί αλγόριθμους, αφού ο στόχος της εταιρείας είναι να γνωστοποιεί τις πιο πρόσφατες ειδήσεις όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Γενικότερα, το ποσοστό των Αμερικανών που επιλέγουν τα social media αρκετά συχνά για την ενημέρωσή τους σχετικά με θέματα της επικαιρότητας δεν έχει αλλάξει πολύ τον τελευταίο χρόνο, αποδεικνύοντας ότι πλέον μέρος των καθημερινών ειδησεογραφικών συνηθειών των ανθρώπων έχουν γίνει οι διάφορες πλατφόρμες. Πιο συγκεκριμένα το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ επιλέγουν ως μέσο ενημέρωσης το Facebook, ενώ το (22%) δηλώνει ότι ενημερώνεται μέσω του YouTube. Κατόπιν το (13%) ενημερώνεται μέσω του Twitter και το (11%) μέσω του Instagram. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.