25 Απρ 2024
READING

To Παιχνίδι του Καλαμαριού φέρνει νέα fashion trends

4 MIN READ

To Παιχνίδι του Καλαμαριού φέρνει νέα fashion trends

To Παιχνίδι του Καλαμαριού φέρνει νέα fashion trends

Όλα δείχνουν ότι το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» (Squid Game), το κορεάτικης προέλευσης δυστοπικό σίριαλ που σαρώνει διεθνώς, και που πιθανότητα θα γίνει η πιο επιτυχημένη σιειρά στην ιστορία του Netflix, είναι πολλά περισσότερα από ένα τηλεοπτικό hit. Αποτελεί ήδη ένα πολιτισμικό φαινόμενο, με προεκτάσεις κιόλας αναγνωρίσιμες.

Τον πιο εύκολα ορατό αντίκτυπο έχει η αισθητική της σειράς, για την ακρίβεια η μόδα ή, θα μπορούσε να πει κανείς, η έλλειψή της. Ίσως φταίει και το γεγονός ότι πλησιάζει το Halloween, και τι καλύτερο από μια στολή που παραπέμπει σε ένα τρομακτικό και αιματηρό μέλλον, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση που έφερε το styling του Squid Game είναι στ’ αλήθεια ισχυρή.

Φόρμες και λευκά slip-ons

Οι basic, με μια ‘90s εσάνς πράσινες αθλητικές φόρμες που φορούν οι παίκτες/κρατούμενοι του παιχνιδιού, τα λευκά slip-on sneakers σε στυλ Vans, αλλά και οι φούξια ολόσωμες φόρμες των φυλάκων τους, με τις μαύρες μπαλακλάβες να συμπεριλαμβάνονται, όπως φαίνεται, συνθέτουν το στυλ της σειράς. Και έκαναν το κοινό να αναζητά και να αγοράζει αντίστοιχα κομμάτια. 

Οι πωλήσεις των λευκών Vans παπουτσιών ανέβηκαν, οι αναζητήσεις για ρετρό αθλητικές φόρμες αυξήθηκαν κατά 97%, για κόκκινες και φούξια ολόσωμες φόρμες, τα λεγόμενα boiler suits, κατά 62%, για λευκά T-shirts με αριθμούς, σαν αυτά που φορούν οι παίκτες, κατά 35%. Μάλιστα, η τάση έπιασε απροετοίμαστο ακόμα και το Netflix, το οποίο, από τα προϊόντα που επέλεξε να λανσάρει ως μέρος της προώθησης του σίριαλ, φαίνεται ότι μάλλον έπεσε έξω στις εκτιμήσεις του για το τι θα εντυπωσιάσει το κοινό.

Το να επηρεάζει μια επιτυχημένη σειρά τις τάσεις της μόδας και το street style δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Υπάρχουν, εξάλλου, και τα πρόσφατα παραδείγματα του Gossip Girl, που επανέφερε στη συζήτηση το preppy στυλ, ή του Emily in Paris, που όσο θάβεται από τους κριτικούς, παραμένει μια ένοχη απόλαυση για το κοινό, το οποίο λατρεύει να σχολιάζει τα outfits και να υιοθετεί αξεσουάρ που εμφανίζονται επί της οθόνης.

Μια άλλη προσέγγιση στο influencer marketing

Και αν η συζήτηση για κάποιους μετατίθεται και στην παράμετρο της αμηχανίας που προκαλεί η συνειδητοποίηση ότι οι πρωταγωνιστές μιας τόσο δυστοπικής ιστορίας, στην οποία αγωνίζονται κυριολεκτικά μέχρι αποτρόπαιου θανάτου, μπορεί να αποτελέσει στυλιστική έμπνευση, η πραγματικόττα παραμένει: το Παιχνίδι του Καλαμαριού επηρεάζει την αγορά – ή αποκαλύπτει μια τάση της – σε παραμέτρους βαθύτερες από την επιλογή μιας φούξια ολόσωμης φόρμας.

Έτσι, είδαμε την περασμένη εβδομάδα, λιγότερο από ένα μήνα μετά το λανσάρισμα της σειράς, μία από τις πρωταγωνίστριές της, την Jung Ho-yeon, να γίνεται global brand ambassador για τον οίκο Louis Vuitton, και τους followers της στο Instagram να εκτοξεύονται από τις 410.000 στα 16 εκατομμύρια. Η ίδια, βέβαια, δεν είναι ξένη στον χώρο, καθώς εργάζεται ήδη ως μοντέλο, προερχόμενο από το κορεάτικο Next Top Model. 

H συμμετοχή της στη σειρά αποτελεί και το υποκριτικό της ντεμπούτο, ωστόσο η επιλογή της από έναν οίκο όπως ο Louis Vuitton αποκαλύπτει την ανάγκη της βιομηχανίας της μόδας για μια νέα γενιά influencers, καθώς οι καθιερωμένοι celebrities αρχίζουν να χάνουν πια την εμπιστοσύνη του κοινού, συνεπώς και την αποτελεσματικότητά τους για τα brands. To ζητούμενο τώρα είναι ο influencer να διαθέτει κάτι περισσότερο από αναγνωρισιμότητα ή επιχειρηματικό δαιμόνιο, και η περίπτωση της Jung Ho-yeon, που μπορεί να ενταχθεί στους δυναμικά ανερχόμενους K-drama influencers («Κ» από το Korean), αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα: είναι ηθοποιός, fashion icon και influencer, με σημαντικό αντίκτυπο στο κοινό που την ανέδειξε, ως κομμάτι του pop culture, που είναι και το πεδίο στο οποίο στοχεύουν τα μεγάλα brands για να διευρύνουν το κοινό τους.

Οι μάρκες δεν μπορούν να αγνοήσουν τον βαθμό στον οποίο τα πολιτισμικά προϊόντα που στριμάρονται από τις μεγάλες πλατφόρμες έχουν μπει στη ζωή του κοινού και το πόσο εμπνέουν από τις συζητήσεις μέχρι το στυλ. Συνεπώς, η σύνδεση του ονόματός τους με εκπροσώπους αυτής της κουλτούρας, μπορεί να τα ωφελήσει να ενισχύσουν την αυθεντικότητα και την επαφή τους με τους πελάτες τους. Το γεγονός ότι στο Παρίσι εμφανίστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο pop-up θεματικό καφέ, όπου οι πελάτες μπορούσαν να παίξουν ένα από τα παιδικά παιχνίδια του Squid Game – αλλά, κυρίως, το ότι δημιουργήθηκαν ουρές κόσμου – αποδεικνύει τη δύναμη αυτής της έκφανσης του pop culture. 

Το θέμα λοιπόν δεν είναι για πόσο διάστημα θα φορεθούν οι πράσινες αθλητικές φόρμες και τα λευκά Vans, αλλά πώς θα κατορθώσει η μόδα να αξιοποιήσει τη δύναμη ταινιών και σίριαλ με έντονο στυλιστικό αποτύπωμα, και πώς θα μπορέσει να βρει ένα κοινό σημείο αναφοράς με το εκάστοτε niche που μπορεί να αποτελεί το κοινό τους, ώστε να προλάβει τις προτιμήσεις τους και να συνδεθεί μαζί τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.