22 Δεκ 2024
READING

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: το φαγητό ακριβαίνει, λέει ο CEO της Kraft Heinz

3 MIN READ

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: το φαγητό ακριβαίνει, λέει ο CEO της Kraft Heinz

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: το φαγητό ακριβαίνει, λέει ο CEO της Kraft Heinz

Δεν είναι λίγο να ακούει κανείς έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην αγορά τροφίμων όχι μόνο να ανακοινώνει αυξήσεις στα δημοφιλή προϊόντα του, αλλά και να ενημερώνει τους καταναλωτές ότι το μέλλον προβέλεπεται έτσι κι αλλιώς ακριβότερο, όσον αφορά το φαγητό. 

Συκγεκριμένα, ο Miguel Patricio, CEO της Kraft Heinz, δήλωσε στο BBC ότι η εταιρεία ανεβάζει τις τιμές σε αρκετά προϊόντα της σε πολλές χώρες. Σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνουν τις κακές σοδειές στη Βραζιλία και τα προβλήματα που δημιούργησαν στην παραγωγή και τη διατήρηση των πρώτων υλών τα ακραία καιρικά φαινόμενα διεθνώς. Αναφέρθηκε επιπλέον στα ζητήματα της τροφοδοσίας, που στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύονται από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, και στην αύξηση του κόστους των μεταφορικών διεθνώς. Αν και, όπως λέει, οι νέες τεχνολογίες που αναπτύσσονται στον τομέα της γεωργίας μπορούν μακροπρόθεσμα να δώσουν κάποιες λύσεις, τονίζει ότι οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να συνηθίσουν τις αυξήσεις των τιμών, καθώς μάλιστα ο πληθυσμός αυξάνεται και οι ανάγκες σε τρόφιμα μεγαλώνουν.

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ φαίνεται να συμφωνεί με τα λεγόμενά του: τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές των δημητριακών και του λαδιού βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδά τουυς την τελευταία δεκαετία. Μάλιστα, οι τιμές των τροφίμων τον φετινό Σεπτέμβριο ήταν 33% υψηλότερες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020. Στην πραγματικότητα, ειδικοί επισημαίνουν ότι η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ακριβότερες πραγματικές τιμές, καθώς οι δείκτες του ΟΗΕ υπολογίζουν τις ονομαστικές τιμές, πριν την προσαρμογή τους στον πληθωρισμό, που λειτουργεί διπλά επιβαρυντικά: από τη μία οι πραγματικές τιμές των αγαθών ανεβαίνουν, από την άλλη οι καταναλωτές διαθέτουν λιγότερα χρήματα για να τα αποκτήσουν. 

Δείτε ακόμα: να γιατί και ο καφές ακριβαίνει συνεχώς.

Πράγματι, πρόκειται για μια πολύ κακή συγκυρία, που φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια – εξού και το σχόλιο του CEO της Kraft Heinz. Πριν φτάσουν να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων για τον καταναλωτή, βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση, που ανέβασε κατακόρυφα το κόστος παραγωγής και μεταφορικών. Η πανδημία ήρθε να επιβαρύνει τα πράγματα με πολλούς τρόπους. Διακοπή της παραγωγής, λιγότερα διαθέσιμα χέρια εργασίας, προβλήματα στην αλυσίδα τροφοδοσίας, που χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο αγωνίζονται να λύσουν – αν και στην περίπτωση αυτή έπαιξε ρόλο και το Brexit. Οι επιπτώσεις της μείωσης της παραγωγής από την πανδημία ξεκίνησαν να φαίνονται ξεκάθαρα όταν οι οικονομίες άρχισαν να ανοίγουν, απαιτώντας αυτονόητα και την αποκατάσταση της τροφοδοσίας, κάτι που αποδείχθηκε δύσκολο – και ακριβό. 

Και, όλα αυτά, σε συνδυασμό με πολύ κακά καιρικά φαινόμενα, που επηρέασαν δραματικά τις σοδειές μεγάλων παραγωγών χωρών γεωργικών προϊόντων, και τη στιγμή που η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος προβλέπει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς κελσίου, που αναμένεται ότι θα πλήξει τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία, και κατ’επέκταση τη δυνατότητα πρόσβασης των πληθυσμών σε προσιτό φαγητό.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες τροφίμων προσπαθούν να συγκρατήσουν κάπως τις τιμές – ή τουλάχιστον οφείλουν να το κάνουν, σημειώνει ο Miguel Patricio, λέγοντας ότι θα πρέπει κάποια από τα κόστη να απορροφηθούν από τα brands. Eξάλλου, όπως διευκρινίζουν οι ειδικοί, καθώς οι αυξήσεις είναι μαζικές και καμιά εταιρεία δεν μπορεί να τις αποφύγει, δε θα υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος σε απώλειες πελατών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.