22 Νοέ 2024
READING

Πώς σχεδιάζει τα προϊόντα του το Amazon

4 MIN READ

Πώς σχεδιάζει τα προϊόντα του το Amazon

Πώς σχεδιάζει τα προϊόντα του το Amazon

Τι γνωρίσματα πρέπει να έχει ένα προϊόν για να είναι επιτυχημένο; Και πώς μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα τέτοιο προϊόν, να συλλάβει μια μοναδική ιδέα που να κουβαλά αυτά τα γνωρίσματα, ώστε να κάνει τη διαφορά στην αγορά;

Αν υπάρχει ένας παίκτης που δικαιούται να μιλά για επιτυχημένο product design, αυτός είναι το Amazon, που μέσα στα 27 χρόνια του κατάφερε να κατακτήσει την αγορά πουλώντας ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που δημιουργεί κάτω από το δικό του brand name.

Aσφαλώς, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη προϊόντος είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία από το να μετουσιωθεί μια ευφυής ιδέα σε ένα ευπώλητο αντικείμενο ή υπηρεσία. Σίγουρα υπάρχουν ιστορίες πρωτοπόρων επιχειρηματιών που εμπνέουν (κυρίως επειδή πέτυχαν), και απίστευτα success stories προϊόντων όπως, για παράδειγμα, του στυλό Bic Cristal, που βρίσκεται σε κάθε γραφείο του κόσμου από το 1950 και έφτασε να αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

Υπάρχουν, ωστόσο αρχές που οφείλει να ακολουθήσει κανείς στην αναζήτηση της ιδέας και τον σχεδιασμό του επόμενου πετυχημένου προϊόντος του. H επιτυχία του Amazon δεν οφείλεται σε ένα δικό του σύστημα πρωτάκουστων αρχών, αλλά στον τρόπο που τις προσεγγίζει, στο πόση έμφαση δίνει σε κάποια βήματα της διαδικασίας και στο γεγονός ότι η αναζήτηση ξεκινά από το να βρεθεί το αποτέλεσμα, η αξία του νέου προϊόντος και όχι να οριστεί εξ αρχής ποιο ακριβώς θα είναι το προϊόν. 

Tα σημεία-κλειδιά

Κατ’αρχάς πρέπει να βρεθεί ποια ανάγκη φιλοδοξεί να καλύψει το νέο προϊόν, συνεπώς και ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αυτό δεν μπορεί να καθοριστεί τυχαία, αλλά αποφασίζεται έπειτα από την απαραίτητη έρευνα αγοράς, τουλάχιστον στα πεδία που ενδεχομένως αφορούν το νέο προϊόν. Το πιο αποτελεσματικό είναι να ερωτηθούν οι ίδιοι οι δυνητικοί χρήστες/πελάτες του προϊόντος, ώστε να αναγνωριστούν οι ανάγκες τους, τι λείπει από την αγορά που να τους αφορά και να τους είναι χρήσιμο, ποια κενά υπάρχουν που μπορούν να καλυφθούν. Όταν καθοριστεί αυτό, τότε μπορεί η ομάδα του product development να πει ότι το νέο της προϊόν απέκτησε αντικείμενο. 

Δείτε ακόμα: Το Amazon επεκτείνεται και στον τομέα των ασφαλειών.

Έπειτα, είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί ότι αυτό που το νέο προϊόν φιλοδοξεί να προσφέρει όντως εξυπηρετεί το target group· για την ακρίβεια, ότι είναι τόσο χρήσιμο, που οι δυνητικοί πελάτες να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για να το αποκτήσουν. Καλύπτει όντως την ανάγκη για την οποία υποτίθεται ότι σχεδιάζεται, ή η ανάπτυξή του προχωράει βασισμένη στην αρχική ιδέα και τον ενθουσιασμό των σχεδιαστών; Μερικές φορές η εκτέλεση μιας ιδέας απέχει από την αρχική της σύλληψη, ή αποδεικνύεται ότι δεν λειτουργεί όπως θα περίμενε κανείς. Γι’ αυτό, πριν το λανσάρισμα, είναι καλό ένα προϊόν να δοκιμάζεται ώστε να αποσαφηνίζονται τα μειονεκτήματά του. Είναι πολύ πιθανό το αρχικό πρωτότυπο του προϊόντος να μην είναι και το τελικό και να χρειάζεται επαναπροσέγγιση και προσαρμογή στα δεδομένα που προκύπτουν από αυτόν τον έλεγχο.

To πόσο σημαντική θεωρείται η ικανοποίηση του πελάτη και η εμπειρία του υπογραμμίζει το ότι η εταιρεία συχνά μπορεί να εκδώσει ένα δελτίο τύπου για ένα νέο προϊόν, το οποίο δεν είναι καν ακόμα έτοιμο, ώστε να θέσει στο κοινό ερωτήματα για ζητήματα που τυχόν της έχουν ξεφύγει και να έχει άμεσο feedback και περιθώριο για διόρθωση.

Έπειτα, αν και αυτό για πολλούς δεν ακούγεται πρωτίστης σημασίας, έχει αξία το να γίνει μια πρόβλεψη για το πώς θα μπορούσε το προϊόν αυτό να εξελιχθεί. Το όλο εγχείρημα της ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος έχει στόχο την επιτυχία, επομένως, δε θεωρείται πρώιμο να το φανταστεί ο επιχειρηματίας στο μέλλον, κατά πόσο θα μπορούσε δηλαδή να βελτιωθεί, πώς θα μπορούσε να τροποποιηθεί, ποια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να προστεθούν ή να αφαιρεθούν. Ένα τέτοιο πλάνο που κοιτάει στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει και να αποσαφηνιστεί το πώς ακριβώς θα εκτιμάται η επιτυχία του στο παρόν. 

Η πορεία προς τα πίσω

Aυτή η προσέγγιση του «δουλεύουμε ανάποδα», δηλαδή ξεκινώντας από τον πελάτη και όχι από το προϊόν, είναι η φιλοσοφία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία του Amazon συνολικά, όπως εξηγούν δύο πρώην στελέχη του κολοσσού, οι Colin Bryar και Bill Carr, στο βιβλίο τους «Working Backwards: Insights, Stories and Secrets from Inside Amazon». Εκεί αναλύουν εν πολλοίς πώς στον πυρήνα της φιλοσοφίας της εταιρείας βρίσκεται η ικανοποίηση του πελάτη, σε βαθμό εμμονής. Τόσο, που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο που χρησιμοποιεί το Amazon είναι η Διαδικασία Διόρθωσης Λαθών, μια μέθοδος που μάλιστα έχει αναπτυχθεί από την Toyota και εφαρμόζουν και άλλες εταιρείες. 

Αν και δεν πρόκεται λοιπόν ως σύλληψη για κάτι πρωτοποριακό, ο τρόπος που εφαρμόζει αυτήν την αρχή το Amazon είναι που του δίνει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – και στο product design.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.