22 Δεκ 2024
READING

Οι αλλαγές στις συνήθειες των νέων ενηλίκων στα μέσα ενημέρωσης και στις διαφημίσεις

5 MIN READ

Οι αλλαγές στις συνήθειες των νέων ενηλίκων στα μέσα ενημέρωσης και στις διαφημίσεις

Οι αλλαγές στις συνήθειες των νέων ενηλίκων στα μέσα ενημέρωσης και στις διαφημίσεις

Οι συνήθειες στα μέσα ενημέρωσης έχουν υποστεί σημαντική αλλαγή λόγω του περιεχομένου streaming και των ψηφιακών πλατφορμών μέσων, ιδίως στις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Καθώς οι συνήθειες στα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να είναι ρευστές, η ανάπτυξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής για διαφήμιση γίνεται όλο και πιο δύσκολο έργο και απαιτεί προσαρμοστικότητα και διορατικότητα. 

Παρά την δυσκολία στην προσέγγιση των νέων ενηλίκων, πολλές διαφημιστικές συνεχίζουν να απευθύνονται σε αυτή τη δημογραφική ομάδα, δεδομένου ότι οι νέοι ενήλικες έχουν αγοραστική δύναμη και έχουν μέλλον ως καταναλωτές, περισσότερο από ότι οι ηλικιακά μεγαλύτερες δημογραφικές ομάδες. Για να συνδεθούν με το νεανικό κοινό, οι μάρκες πρέπει να παραμείνουν συντονισμένες με την μεταβαλλόμενη διαδικτυακή συμπεριφορά της γενιάς Z, η οποία από φέτος αποτελεί το 40% των παγκόσμιων καταναλωτών.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται καθώς οι διαφημιστικοί προϋπολογισμοί αφιερώνονται όλο και περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλά ποσοστά διαφήμισης για να τους προσεγγίσουν ειδικά μάλιστα στις διαφημίσεις μέσω των social media, τα οποία έχουν μεγάλη απήχηση στους νέους ενήλικες. Η Γενιά Z χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως για ψυχαγωγία, οπότε οι επιχειρήσεις που απευθύνονται σε αυτό το κοινό πρέπει να συνδεθούν με τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες, αν και η διαφήμιση εξακολουθεί να είναι σχετικά ακριβή σε αυτές.

Οι νέοι ηλικίας 16 έως 24 ετών πέρασαν κατά μέσο όρο επτά ώρες την ημέρα στο διαδίκτυο το 2019, τρεις από τις οποίες αφιερώθηκαν αποκλειστικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η ανάπτυξη σε πλατφόρμες όπως το Twitter, το Snapchat και το Facebook επιβραδύνεται, ενώ το νεοεισερχόμενο TikTok αναπτύχθηκε ραγδαία το 2019. Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για τη μετατόπιση των δαπανών marketing σε νέους ιστότοπους, αλλά οι μάρκες βασίζονται πλέον σε συνεργασίες με influencers, πληρωμένες αναρτήσεις και διαφημίσεις μεταξύ βίντεο στο YouTube.   

Έρευνα για την απήχηση των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ ανέδειξε μια σειρά από αξιοσημείωτες αλλαγές στη χρήση των μέσων ενημέρωσης που οφείλονται στις ψηφιακές πλατφόρμες. Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία είναι πιο δημοφιλή στους νεότερους ενήλικες, το 59% αυτής της ηλικιακής ομάδας ξοδεύει 3+ ώρες καθημερινά. Το TikTok είναι πλέον η δεύτερη πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, λίγο πίσω από το YouTube. Συγκεκριμένα, το 60% των νεαρών ενηλίκων επισκέπτονται καθημερινά το TikTok, ενώ το YouTube το 61%. Η δημοτικότητα του TikTok αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το Instagram (56%) όσο και το Snapchat (52%) παραμένουν επίσης δημοφιλή στους νέους ενήλικες. Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για το Facebook, μόνο το 28% των νεαρών ενηλίκων επισκέπτονται καθημερινά το Facebook, το χαμηλότερο ποσοστό από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα. 

Το Gaming είναι επίσης μια δημοφιλής διαδικτυακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με έρευνα, κατά μέσο όρο η μεγάλη πλειοψηφία (82%) των ενηλίκων της Γενιάς Ζ (18-24 ετών)  παίζει παιχνίδια κάθε μέρα, ενώ το 21% απάντησε ότι παίζει για 1-2 ώρες κάθε μέρα. Ορισμένοι ιστότοποι gaming όπως το Fortnite έχουν επεκταθεί και σε άλλες μορφές ψυχαγωγίας, όπως συναυλίες και βίντεο.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ενήλικες της Γενιάς Ζ είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν περιεχόμενο βίντεο, το 44% των νεαρών ενηλίκων κάνουν streaming 3+ ώρες περιεχομένου βίντεο κάθε μέρα.  Με βάση τον χρόνο που αφιερώνουν, το 29% δήλωσε ότι κάνει streaming 1-2 ώρες καθημερινά και το 29% κάνει streaming 3-4 ώρες κάθε μέρα. Ένα άλλο 15% παρακολουθεί τουλάχιστον 5 ώρες περιεχομένου streaming κάθε μέρα. Το Netflix, με μεγάλη διαφορά, είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα ροής βίντεο μεταξύ των νέων ενηλίκων, με το 86% να χρησιμοποιεί την υπηρεσία.

Επίσης, η Γενιά Z είναι πιο πιθανό να κάνει streaming μουσικής από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Σε μια μέση ημέρα, το 60% των ενηλίκων 18-24 ετών ακούν μουσική στο διαδίκτυο και το 18% δηλώνει ότι ακούει μερικές φορές την εβδομάδα. Με ποσοστό 64%, το Spotify είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος πάροχος streaming ήχου, ακολουθούμενος από το YouTube Music με 35% κι έπειτα το Apple Music με ποσοστό 33%. 

Επιπλέον, οι νέοι ενήλικες ανέκαθεν χρησιμοποιούσαν λιγότερο παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Η έρευνα διαπίστωσε ότι το 20% των ενηλίκων 18-24 ετών παρακολουθεί 1-2 ώρες συμβατικής τηλεόρασης κάθε μέρα, ενώ το 29% δεν παρακολουθεί καθόλου ζωντανή τηλεόραση. Όσον αφορά το ραδιόφωνο, το 24% δηλώνει ότι ακούει ραδιόφωνο αρκετές φορές την εβδομάδα και το 19% ακούει καθημερινά. 

Σύμφωνα με έρευνα, οι ενήλικες 18-24 ετών ξοδεύουν χρήματα σε συνδρομές βίντεο και ήχου που συχνά είναι χωρίς διαφημίσεις ή με περιορισμένες δυνατότητες διαφήμισης. Ως εκ τούτου, έχουν προκύψει νέες ευκαιρίες, όπως η στοχευμένη διαφήμιση, η συνδεδεμένη τηλεόραση και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram και το TikTok. 

Αναφέρεται ότι αυτή η δημογραφική ομάδα είναι όλο και περισσότερο ενημερωμένη για τα μέσα ενημέρωσης. Είναι όχι μόνο ενήμεροι, αλλά και επικριτικοί απέναντι στις παραδοσιακές διαφημιστικές τακτικές κι έτσι οι μάρκες πρέπει να επενδύσουν περισσότερους πόρους σε λιγότερο συμβατικά κανάλια marketing, όπως η εξυπηρέτηση πελατών και ο κοινωνικός αντίκτυπος, για να χτίσουν εμπιστοσύνη με τρόπους που έχουν σημασία για αυτό το κοινό. Για τους νέους ενήλικες, έχει επίσης μεγάλη σημασία η προσωπική έκφραση και η ανάδειξη της ατομικότητας, και όχι τόσο οι τάσεις και το τι «θεωρείται cool». Συνεπώς, μαζί με τις αλλαγές στις συνήθειες στα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης έχουν επέλθει και πολλές άλλες αλλαγές νοοτροπίας, όπως η προτίμηση στα μεταχειρισμένα προϊόντα, η περιβαλλοντική αφύπνιση και η μεγαλύτερη σημασία στις προσωπικές αξίες. Οι εταιρείες που ερευνούν τον τρόπο προσέγγισης αυτού του κοινού πρέπει να τα συνυπολογίσουν όλα αυτά.

Για την δημιουργία των κατάλληλων διαφημίσεων που απευθύνονται μέσα από τα social media στην Γενιά Ζ μερικές χρήσιμες στρατηγικές είναι οι εξής:

  1. Η έμφαση στο εντυπωσιακό οπτικό περιεχόμενο.

  2. Διαδραστικό περιεχόμενο

  3. Αξιοποίηση των ηθικών αξιών μέσω δεσμεύσεων

  4. Χιουμοριστικές πινελιές 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.