22 Ιαν 2025
READING

Η Adidas εισέρχεται στην αγορά μεταπώλησης 

4 MIN READ

Η Adidas εισέρχεται στην αγορά μεταπώλησης 

Η Adidas εισέρχεται στην αγορά μεταπώλησης 

Το πρόγραμμα Choose to Give Back, μέσω του οποίου η Adidas εισέρχεται στην αγορά μεταπώλησης, είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στις ΗΠΑ έχει ως στόχο να συμβάλει στην παράταση του κύκλου ζωής των αθλητικών ενδυμάτων και των ενδυμάτων και υποδημάτων lifestyle. Σε συνεργασία με την πλατφόρμα RaaS (Resale as a Service) της Thredup, οι πελάτες μπορούν να επιστρέφουν προϊόντα οποιουδήποτε brand μέσω της εφαρμογής Adidas Creator’s Club, ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν ή να μεταπωληθούν. 

Η βιομηχανία μόδας είναι ένας από τους μεγαλύτερους μολυσματικούς παράγοντες στον κόσμο 

Στις ΗΠΑ το 95% των απορριπτόμενων ενδυμάτων μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί. Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας εξακολουθεί να βασίζεται κυρίως σε μη ανανεώσιμους πόρους ενέργειας και έχει χαμηλά επίπεδα ανακύκλωσης. 

Η Adidas, δίνοντας στα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια την ευκαιρία να επαναχρησιμοποιηθούν, στοχεύει στο να δημιουργήσει μια κυκλική πορεία για τα προϊόντα. Η Adidas έχει τη φήμη ότι προωθεί καινοτόμες, βιώσιμες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και η Thredup είναι ενθουσιασμένη που υποστηρίζει την τελευταία της πρωτοβουλία για την ενθάρρυνση πρακτικών κυκλικής οικονομίας μεταξύ των καταναλωτών. Επιτρέποντας τη μεταπώληση με προσαρμόσιμες λύσεις για κορυφαίες μάρκες και λιανοπωλητές, τα ρούχα υψηλής ποιότητας χρησιμοποιούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα απόβλητα της βιομηχανίας της μόδας μειώνονται. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε αρχικά στο πλαίσιο της εφαρμογής Adidas Creators Club για τα μέλη στις 7 Οκτωβρίου και θα κυκλοφορήσει ευρύτερα στο διαδίκτυο και στα καταστήματα στις αρχές του 2022. Για να συμμετάσχουν, οι καταναλωτές μπορούν να δημιουργήσουν μια προπληρωμένη ετικέτα αποστολής Clean Out Kit μέσω της εφαρμογής και να τη χρησιμοποιήσουν για να στείλουν ρούχα και αξεσουάρ οποιασδήποτε μάρκας ή κατηγορίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταχειρισμένου αθλητικού εξοπλισμού τους – από τα αθλητικά τους παπούτσια μέχρι τις φανέλες ποδοσφαίρου. Εάν ένα αντικείμενο δεν είναι σε κατάσταση που να μπορεί να μεταπωληθεί, θα περάσει από το επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών επαναχρησιμοποίησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της ThredUP. Σε αντάλλαγμα για την αποστολή του παλιού τους εξοπλισμού τα μέλη του Creator Club θα ανταμοίβονται. 

Το Choose to Give Back είναι μία από τις πολλές πρωτοβουλίες βιωσιμότητας της Adidas, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός παπουτσιού με χαμηλές εκπομπές άνθρακα σε συνεργασία με την Allbirds, το Stan Smith Mylo, το οποίο είναι κατασκευασμένο από μυκήλιο, το βασικό στοιχείο της ρίζας των μανιταριών και τα παπούτσια Made to be Remade. Η εταιρεία προσπαθεί, επίσης, να επιτύχει τον στόχο της για ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2025 σε όλες τις εγκαταστάσεις της Βόρειας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων λιανικής, των κέντρων διανομής και των γραφείων των εργαζομένων.

Η δέσμευση της Adidas στην βιωσιμότητα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, όταν η εταιρεία παρουσίασε το πενταετές σχέδιό της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι νέες γενιές, δηλαδή οι Millennials και η Gen Z, έχουν ως προτεραιότητα την βιωσιμότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 70% των καταναλωτών αναφέρει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν γίνεται μια αγορά. περισσότερο από το 70% των καταναλωτών αναφέρει ότι η βιωσιμότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα όταν γίνεται μια αγορά. 

Έτσι, πολλές εταιρείες, στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τους πελάτες τους ή και να προσελκύσουν νέους, έχουν αλλάξει την στρατηγική τους και ασπάζονται τις απόψεις και τις επιθυμίες των καταναλωτών.Όμως, παρόλο που οι ειδικοί μας προειδοποιούν για την επικινδυνότητα της κλιματικής αλλαγής εδώ και πολλά χρόνια, η στροφή αυτή των εταιρειών συνέβη μόλις πρόσφατα και ιδιαίτερα μέσω της πανδημίας. 

Αυτό γεννά το ερώτημα εάν η στροφή που έχουν πραγματοποιήσει αρκετές μάρκες προς τη βιωσιμότητα είναι ειλικρινής και πραγματική ή εάν πρόκεται για greenwashing, δηλαδή μια μορφή παραπλανητικού marketing στην οποία οι δημόσιες σχέσεις και η επικονωνίας μιας μάρκας χρησιμοποιούνται για να πείσουν το κοινό ότι τα προϊόντα, οι στόχοι και οι πολιτικές ενός οργανισμού είναι φιλικά προς το περιβάλλον.Προς το παρόν, η ευθύνη πέφτει στους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να είναι προσεκτικοί όταν πρόκειται να πάρουν μια αγοραστική απόφαση.  

Παρολαυτά, η Adidas φαίνεται να ανήκει στις εταιρείες που πραγματικά επιθυμούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και αυτό το αποδεικνύει με διάφορους τρόπους. Συγκεκριμένα, ήταν μια από τις εταιρείες που δοκίμασαν την ενοικίαση ρούχων. Στις αρχές του 2021 λάνσαρε μια νέα πλατφόρμα ενοικίασης αθλητικών ειδών ρουχισμού στην Γαλλία, την Infinite Play Rental, χρησιμοποιώντας λογισμικό από την γαλλική νεοσύστατη εταιρία Lizee. Επιπλέον, σε συνεργασία με την Allbirds δημιούργησε το Futurecraft.Footprint, ένα παπούτσι που έχει αναλογία έκκρισης 2.94kg διοξιδίου του άνθρακα ανά ζευγάρι και αναμένεται να κυκλοφορήσει 10.000 ζευγάρια μέχρι το 2022

Τέλος, επένδυσε 3 εκατομμύρια ευρώ σε μία βιώσιμη φινλανδική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας, την «Spinnova», η οποία παράγει υφαντικές ίνες με βάση είτε το ξύλο είτε τα γεωργικά απόβλητα, ενώ έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλώσιμο πολυεστέρα από το 2024, συμμετέχοντας παράλληλα σε μία έρευνα, η οποία διεξήχθη από την φινλανδική νεοσύστατη εταιρεία «Infinite Fiber», ώστε να αναπτύξει μια διαδικασία και να μπορεί να μετατρέπει μεταχειρισμένα ρούχα σε βαμβακερό υλικό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.