24 Απρ 2024
READING

Οι third-party πωλητές γίνονται πιο πετυχημένοι από το Amazon 

5 MIN READ

Οι third-party πωλητές γίνονται πιο πετυχημένοι από το Amazon 

Οι third-party πωλητές γίνονται πιο πετυχημένοι από το Amazon 

Αργότερα αυτό το φθινόπωρο, οι επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές του μεγαλύτερου third-party πωλητή του Amazon. Η Pharmapacks, ο προμηθευτής προϊόντων υγείας και ευεξίας που ξεκίνησε στο Amazon το 2010, θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο μέσω SPAC – με αποτίμηση 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ορισμένοι ανεξάρτητοι πωλητές στο Amazon έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Τρέχουσα απόδειξη αποτελεί η Anker, μια μάρκα ηλεκτρονικών ειδών που ξεκίνησε στο Amazon το 2011. Πέρυσι, η Anker έκανε το ντεμπούτο της στο κινεζικό χρηματιστήριο και έκτοτε έχει συνάψει συνεργασίες με εταιρείες, όπως οι Best Buy και Walmart. Η Anker εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο Amazon, αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο brand εκτός της πλατφόρμας. 

Μεταξύ των κορυφαίων πωλητών του Amazon, αυτό μπορεί σύντομα να γίνει κάτι πιο σύνηθες. Η Pharmapacks, στην ανακοίνωσή της, δήλωσε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το SPAC για να αναπτύξει τη λειτουργία της και να συνεχίσει να “εμβαθύνει τις σχέσεις της με εταιρείες blue-chip”. Η Thrasio, ο συνεργάτης του Amazon που έχει τώρα χρηματοδότηση ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να διερευνά μια συμφωνία SPAC. 

Καθώς του Amazon αναπτύσσεται, ορισμένα από τα κορυφαία brands που είναι εγγενή στο Amazon έχουν διογκωθεί σε τέτοιο μέγεθος που είναι έτοιμα να αποσχιστούν από την πλατφόρμα. Εταιρείες όπως η Pharmapacks και η Anker είναι οι πρώτες, αλλά όλο και περισσότερο, οι πωλητές του Amazon επιτυγχάνουν αρκετή ανάπτυξη ώστε να μπορούν να σταθούν ως δημόσιες μάρκες με το δικό τους καθεστώς. 

Οι δημόσιες εγγραφές και οι SPACs προσφέρουν μια πορεία προς την παγκοσμιότητα.Αυτές οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τη δημόσια εγγραφή για να επενδύσουν σε νέα κανάλια πωλήσεων και να επεκτείνουν την παρουσία τους εκτός των παραδοσιακών αγορών. 

Πλέον, οι κορυφαίοι πωλητές της Amazon διαθέτουν στοιχεία εσόδων που ανταγωνίζονται ορισμένες γνωστές μάρκες. Το 2019, η Pharmapacks ανέφερε έσοδα ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία από τότε, δήλωσε ότι είδε αύξηση των εσόδων της κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος το 2020. Αυτό τοποθετεί το μέγεθος της επιχείρησής της πολύ πιο μπροστά από τη μάρκα παπουτσιών Allbirds, η οποία επίσης θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο και είχε έσοδα 219,3 εκατομμύρια δολάρια το 2020.

Οι περισσότερες μάρκες DTC, όπως η Allbirds, τείνουν να επικεντρώνονται στην προσέλκυση επισκεπτών στις δικές τους ιστοσελίδες και στο Shopify. Ενώ ορισμένες από αυτές τις μάρκες γνωρίζουν επιτυχία στο Amazon, το Amazon δεν είναι η μόνη πτυχή των επιχειρήσεών τους. Αντίθετα, οι μάρκες που έχουν ως βάση το Amazon υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό σε marketplaces και ανακαλύπτονται μέσω αναζητήσεων σε αυτά. 

Αυτό που ορίζει μια μάρκα Amazon είναι σε μεγάλο βαθμό μια ανατροπή της τυπικής στρατηγικής marketing. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες δημιουργούν πρώτα το brand τους και στη συνέχεια επικεντρώνονται στις πωλήσεις, οι μάρκες που προέρχονται από το Amazon τείνουν να ανησυχούν για τις πωλήσεις πριν ασχοληθούν με την οικοδόμηση ενός brand. Στο Amazon, η λογική είναι, “αν οι πωλήσεις είναι αδιάκοπες, τότε η μάρκα αρχίζει να διαμορφώνεται”. 

Τόσο η Anker όσο και η Pharmapacks έχουν καταφέρει να προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία αξιόπιστων, χαμηλού κόστους προϊόντων που κατατάσσονται ψηλά στην αγορά του Amazon λόγω των τιμών και των κριτικών τους. Ενώ η Pharmapacks έχει μεγάλη γκάμα, με πάνω από 28.000 προϊόντα σε όλες τις αγορές, η Anker επικεντρώνεται σε έναν πιο αυστηρό κατάλογο φθηνών προϊόντων που βοηθούν εκεί που αποτυγχάνουν τα άλλα τεχνολογικά είδη – για παράδειγμα, μπαταρίες με μεγάλη διάρκεια ζωής. 

Ωστόσο, η μετατροπή της επιτυχίας στο Amazon σε αναγνωρισιμότητα της μάρκας στην επικρατούσα αγορά δεν είναι εύκολη. Αν δοθεί ένας κατάλογος με τους κορυφαίους πωλητές του Amazon, οι περισσότεροι καταναλωτές πιθανότατα δεν θα αναγνώριζαν περισσότερα από πολύ λίγα ονόματα. Αλλά αυτό το σημείο καμπής – όπου ένα προϊόν που υπάρχει σχεδόν αποκλειστικά στα αποτελέσματα αναζήτησης του Amazon μετατρέπεται σε γνωστό όνομα – αρχίζει να επαναλαμβάνεται.

Το Amazon προσπαθεί να το κάνει πραγματικότητα μέσω της προσθήκης των Brand Stores, η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να παρουσιάσουν τη γκάμα των προϊόντων τους και τα μηνύματά τους στην αγορά. Αλλά πολλοί πωλητές επιδιώκουν να μετατρέψουν τα προϊόντα που έχουν γεννηθεί στο Amazon σε πιο λαμπερές μάρκες με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα, η Perch έχει στραφεί προς τα φυσικά καταστήματα. Η Thrasio έχει, επίσης, επενδύσει πολλά στην προσπάθεια να μετατρέψει το προϊόν της για την εξάλειψη της οσμής των κατοικίδιων ζώων Angry Orange σε γνωστή μάρκα, μεταξύ άλλων δίνοντας στο Angry Orange τη δική του ενεργή σελίδα στο Instagram.

Μια δημόσια εγγραφή μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση των κεφαλαίων που θα τροφοδοτήσουν αυτή τη στρατηγική – αλλά δεν εξασφαλίζει και την επιτυχία. Υπάρχουν λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές μπορεί να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις μάρκες που προέρχονται από το Amazon. Πρώτον, αυτές οι μάρκες εξαρτώνται δυσανάλογα από μια εξωτερική πλατφόρμα για τις πωλήσεις τους. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος της πλατφόρμας του Amazon δεν μοιάζει τόσο μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο που πρέπει να εξετάσουν οι επενδυτές. 

Ο αριθμός των brands που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο παραμένει ελάχιστος, και η Anker φαίνεται να είναι το μόνο μεγάλο brand που έχει εισαχθεί στο Amazon και συνάπτει συνεργασίες με αλυσίδες φυσικών καταστημάτων. Όμως, καθώς οι Amazon-native μάρκες αυξάνουν το μέγεθός τους, σίγουρα θα έρθουν κι άλλες.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.