25 Απρ 2024
READING

Μπορεί να οδηγήσει το influencer marketing σε πραγματικές πωλήσεις; 

5 MIN READ

Μπορεί να οδηγήσει το influencer marketing σε πραγματικές πωλήσεις; 

Μπορεί να οδηγήσει το influencer marketing σε πραγματικές πωλήσεις; 

Η άνοδος του TikTok, μια από τις κύριες πλατφόρμες δραστηριοποίησης των influencers, βοήθησε τους marketers να εισέλθουν στον συγκεκριμένο χώρο μετά από την δύσκολη περίοδο του 2020. Φέτος, το TikTok έχει αδιαμφισβήτητα βελτιωθεί όσον αφορά το κομμάτι της αξιοπιστίας. Πιο συγκεκριμένα η προβολή διαφημίσεων στη πλατφόρμα έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται συνεχώς νέες συνεργασίες, οι οποίες αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του TikTok στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ένας λόγος για τον οποίο οι influencers αποτελούν το τρίτο πιο αξιόπιστο marketing κανάλι κατακτώντας την 10η θέση στην κατάταξη. 

Ενώ οι καταναλωτές εμπιστεύονται το Spotify, το Google και το Amazon περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα, το πώς συμπεριφέρονται στα διαφορετικά κανάλια marketing εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη στάση και την συμπεριφορά των marketers. Τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι διαπίστωσαν ότι το TikTok είναι το πιο καινοτόμο μέρος για διαφημίσεις, αποδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες αφοσίωσης στην εφαρμογή. 

Τα digital media αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό δυσκολίες στη μέτρηση της απόδοσης των διαφημίσεων σε σύγκριση με τα offline media, καθώς δεν καθίσταται σαφές εάν τελικά το συγκεκριμένο είδος αφοσίωσης μπορεί να μεταφραστεί σε αγορές. Αυτό το ζήτημα οδήγησε ορισμένα brands προς τους παραδοσιακούς τρόπους συνεργασίας με influencers, αντί να δώσουν έμφαση στους creators, οι οποίοι πιθανότατα να γνωρίζουν καλύτερα την πλατφόρμα και το κοινό τους. Εν τω μεταξύ οι εταιρείες που ειδικεύονται στο influencer marketing επενδύουν σημαντικά στην ανάπτυξη τεχνολογικών μέσων μέτρησης ώστε να μπορούν να δείξουν στους εμπόρους εάν η ψηφιακή τους απόδοση συμβαδίζει με την πραγματικότητα. 

Ωστόσο οι ανησυχίες γύρω από το χώρο των influencers πρέπει να ληφθούν υπόψη. Μόλις πριν από ένα χρόνο το TikTok βρίσκονταν στα πρόθυρα της απαγόρευσης από τις ΗΠΑ καθιστώντας το μέλλον του influencing θολό, πράγμα που σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα εμπόδια θα μπορούσαν να υπερισχύσουν της εμπιστοσύνης που έχουν καταφέρει να χτίσουν  τον τελευταίο χρόνο. Όλα πλέον έχουν να κάνουν με τη διαφάνεια, τη μέτρηση και την απόδοση της ROI. 

Αλλαγή της προσέγγισης των brands 

Η αυξανόμενη εμπιστοσύνη που έχουν οι έμποροι στους influencers θα μπορούσε να αποδεικνύεται με μεγαλύτερη άνεση και εμπιστοσύνη, προσφέροντάς τους περισσότερες αρμοδιότητες όσον αφορά στρατηγική του brand messaging. Για παράδειγμα το brand βιολογικών αγαθών Ocean Spray συμπεριέλαβε το TikTok στην influencer στρατηγική του χωρίς να καταστεί ιδιαίτερα επιτυχημένη, μέχρι τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε πέρυσι μία εταιρική συνεργασία με τον Nathan Apodaca δημοσιεύοντας ένα viral βίντεο που δείχνει τον Apodaca να πίνει το κλασικό ποτό του brand. Το Ocean Spray είναι ένα από τα πολλά brands που έχουν δείξει έμπρακτα εμπιστοσύνη στους influencers όπως έπραξε αντίστοιχα και η Dunkin, η οποία αντιμετώπισε πτώση των πωλήσεών της και μέσω της συνεργασίας της με την Charli D’Amelio οδήγησε τους fans στο DTC site του brand.

Ο δείκτης ROI-return of investment είναι ένας ισχυρός καθοριστικός παράγοντας για την απόδοση μιας διαφήμισης, τον οποία οι μάρκες έχουν ήδη αρχίσει να παρατηρούν μέσω του influencer marketing. Αυτές οι προσπάθειες ενσωματώνουν στο κομμάτι του μάρκετινγκ τρόπους που αξιοποιούν στο έπακρο τη δύναμη των influencers μέσω μεθόδων όπως είναι οι διαφημίσεις TikTok Spark Ads και whitelisting, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τα brands απευθείας μέσω των accounts των influencers. 

Πρόοδος της ανάλυσης 

Οι προσπάθειες των influencer-focused εταιρειών να καταφέρουν να μετρήσουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την απήχηση αποτελούν έναν από τους λόγους για τον οποίο η εμπιστοσύνη των εμπόρων στον χώρο αυξάνεται. Συγκεκριμένα η πλατφόρμα marketing Influencer CreatorIQ, η οποία εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαγόρασε αυτόν τον μήνα την Tribe Dynamics μια εταιρεία ανάλυσης. Επιπλέον η Influential, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης IBM Watson με σκοπό την παροχή αναλυτικών υπηρεσιών σε influencer καμπάνιες, εστιάζει κυρίως στο να δείξει στα brands ότι το influencer marketing μπορεί να αποτελέσει μια επιτυχημένη δραστηριότητα. 

Σε μια συνεργασία στα τέλη του περασμένου έτους, η Triller στρατολόγησε την Influential να προσφέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει την συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη κοινωνική πλατφόρμα να ξεχωρίσει απέναντι σε αντιπάλους όπως είναι το TikTok και το YouTube. Καθώς αναδύονται περισσότερες πλατφόρμες για να εξυπηρετήσουν την αυξανόμενη οικονομία των creators, αποδεικνύεται ότι το influencer marketing είναι κάτι περισσότερο από μία ενέργεια οικοδόμησης δημοσίων σχέσεων και brand awareness, καθώς πλέον διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εμπιστοσύνης των marketers. 

Πλέον το TikTok εστιάζει περισσότερο στην επίτευξη πραγματικών αγορών, καθώς μέσω του TikTok Shopping αποδεικνύει ότι η πλατφόρμα δίνει έμφαση στις πωλήσεις και όχι απλώς στο virality. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι το κραγιόν Black Honey της Clinique, το οποίο εισήχθη στην αγορά το 1971 και τώρα βιώνει μια αύξηση στις πωλήσεις του στο διαδίκτυο λόγω μιας viral ανάρτησης του TikTok για το προϊόν.

Τα εμπόδια συνεχίζουν να υπάρχουν 

Παρά τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και ορισμένες φορές ακόμη και αφοσίωσης, όλες οι μάρκες δεν έχουν δει την ίδια απόδοση επένδυσης, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με το αν το influencer marketing μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε καταναλωτικές δαπάνες.

Ένα άλλο ερώτημα είναι εάν η εμπιστοσύνη των marketers είναι αρκετή για να διατηρήσει το συγκεκριμένο είδος marketing στην κορυφή καθώς τα διαδικτυακά μέσα συνεχίζουν να εξελίσσονται. Σημαντική ανησυχία αποτελεί και το γεγονός των συνεχιζόμενων συγκρούσεων ανάμεσα στους κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της προστασίας της ιδιωτικότητας των προσωπικών δεδομένων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.