19 Απρ 2024
READING

Οι φρέσκες “οικολογικές” επανεκδόσεις του 1984 της Swatch

4 MIN READ

Οι φρέσκες “οικολογικές” επανεκδόσεις του 1984 της Swatch

Οι φρέσκες “οικολογικές” επανεκδόσεις του 1984 της Swatch

Στην εποχή της κλιματικής κρίσης μια εταιρεία ρολογιών που φημίζεται για τη χρήση πλαστικού μπορεί να μην έχει το πλεονέκτημα που είχε κάποτε. Το 1983, το πρώτο ρολόι της Swatch ήταν μια επαναστατική στιγμή τόσο στην ωρολογοποιία όσο και στον βιομηχανικό σχεδιασμό.  Αυτό το ρολόι επαναπροσδιόρισε την κλασική αναλογική χρονομέτρηση ακριβώς τη στιγμή που τα ψηφιακά ρολόγια έμοιαζαν έτοιμα να αναλάβουν την κυριαρχία, και ήταν τόσο οικονομικό στην κατασκευή όσο και μινιμαλιστικό στο σχεδιασμό.

Το λουράκι ήταν επίσης πλαστικό και το ρολόι ήταν μια φθηνή, πολύχρωμη και δροσερή λύση. Τον πρώτο χρόνο πουλήθηκαν 500.000 και η παραδοσιακή ελβετική βιομηχανία ρολογιών ανασυγκροτήθηκε από την κατάσταση της καταστροφής χάρη στην επιτυχία του. Η εταιρεία θέλει να επισημαίνει σήμερα ότι το γεγονός ότι πολλά από αυτά τα πρώτα Swatch παραμένουν σε κυκλοφορία, αποδεικνύει ότι ένα Swatch δεν είναι ένα πλαστικό προϊόν μιας χρήσης όπως μπορεί να φαίνεται.  

Από την άλλη πλευρά, η φύση του σχεδιασμού του πάντα εμπόδιζε το Swatch να είναι επισκευάσιμο. Συγκεκριμένα, ενώ η μπαταρία ενός Swarch μπορεί να αλλαχθεί δωρεάν, αν ένα Swatch σπάσει, αντικαθίσταται εύκολα με ένα άλλο και το επόμενο με ένα άλλο και ούτω καθεξής. 

Μέχρι σήμερα, οι δεκάδες ζωηρές πλαστικές κυκλοφορίες φαίνεται να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με τον κόσμο της γρήγορης μόδας της Gen Z παρά με τις ιδέες της βιωσιμότητας.

Στόχος της Swatch ήταν να ανακαλύψει εκ νέου το πλαστικό από το οποίο κατασκευάζονται τα ρολόγια, εισάγοντας πολυμερή βιολογικής προέλευσης. Η πρώτη ανακοίνωση με τίτλο “Bioreloaded” πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, με το λανσάρισμα μιας σειράς που βασίζεται στον αρχικό σχεδιασμό του 1983, αλλά χρησιμοποιεί ένα βιοπλαστικό. Αυτό, υποστήριξε η Swatch, ήταν η πρώτη φορά που ένας ωρολογοποιός κατάφερε να αντικαταστήσει τα ουσιαστικά μέρη ενός ρολογιού με υλικά βιολογικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του περιβραχιονίου και του γυαλιού. 

Τώρα, η Swatch επιστρέφει με μια άλλη συλλογή οικολογικών ρολογιών, τη συλλογή 1984 Reloaded, η οποία φαίνεται να βασίζεται στις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των κομματιών Bioreloaded, ενώ στηρίζεται σε αυτή την εγγενή ανθεκτικότητα των πλαστικών ρολογιών της μάρκας.  

Η Swatch έχει ανακατασκευάσει μια σειρά από πέντε από τα αρχικά και πιο δημοφιλή σχέδια του 1984 χρησιμοποιώντας το νέο υλικό “Bioceramic”, με τιμές από 66 έως 75 λίρες. 

Το νέο και κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υλικό Bioceramic της Swatch είναι ένα σύνθετο μείγμα βιοπλαστικού. Στη σύγχρονη πολυτελή ωρολογοποιία, το κεραμικό έχει γίνει μια πανταχού παρούσα εναλλακτική λύση για το ανοξείδωτο ατσάλι και άλλα μέταλλα, που προτιμάται για την αντοχή του στις γρατσουνιές, την εμφάνιση υψηλής τεχνολογίας και τις υποαλλεργικές του ιδιότητες, καθώς και για μια πολύπλοκη διαδικασία παραγωγής που το καθιστά απαραίτητα υψηλής ποιότητας. 

Η μάρκα απολαμβάνει το πλεονέκτημα ότι ο όμιλος Swatch Group, ο μεγαλύτερος όμιλος που οικοδομήθηκε με βάση την επιτυχία του αρχικού ρολογιού Swatch, φιλοξενεί σήμερα μια σειρά από εξειδικευμένες μηχανικές οντότητες – για παράδειγμα, την κεραμική εταιρεία Comadur και την εταιρεία κατασκευής κασετών Ruedin – καθώς και μάρκες που ανήκουν στα blue-chip, όπως η Omega και η Longines. 

Η τεχνογνωσία από όλες αυτές τις εταιρείες χρησιμοποιήθηκε για τη διαδικασία ανάπτυξης του Bioceramic, στην οποία η πρόκληση ήταν να δημιουργηθεί ένα υλικό που θα μπορούσε να προσαρμοστεί στην προϋπάρχουσα αυτοματοποιημένη διαδικασία κατασκευής της Swatch με έγχυση καλουπιού. 

Σύμφωνα με τη Swatch, η ιδέα από την αρχή ήταν ότι θα έπρεπε να είναι δυνατή η δημιουργία μιας έκδοσης οποιουδήποτε υπάρχοντος ή προηγούμενου σχεδίου με Bioceramic, χωρίς ουσιαστική τροποποίηση της παραγωγής, και η νέα συλλογή 1984 Reloaded είναι η πρώτη απόδειξη αυτού.Η “καινοτομία με σκοπό” είναι η φιλοσοφία που βρίσκεται στο επίκεντρο των δημιουργικών δραστηριοτήτων της Swatch. 

Με αυτόν τον τρόπο η εταιρεία ίσως μπορέσει να ανακάμψει από την οικονομική ζημία που υπέστη λόγω της πανδημίας. Το 2020, η Swatch βίωσε απώλειες για πρώτη φορά στα χρονικά από τα εγκαίνιά της το 1983 – συγκεκριμένα απώλειες ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά την περίοδο αυτή, ο κλάδος των ρολογιών σημείωσε γενικότερα πτώση στις πωλήσεις ύψους 22%, πράγμα που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη και κυκλοφορία των έξυπνων ρολογιών.

Η πτώση των πωλήσεων της Swatch, βέβαια, ήταν ακόμα μεγαλύτερη (32%). Η εταιρεία ελπίζει ότι ένα πιο ανθεκτικό πλαστικό ρολόι θα είναι το είδος της σκόπιμης καινοτομίας που οι νέοι, ευαισθητοποιημένοι ως προς το κλίμα πελάτες της μπορούν να αγοράσουν, σε σχέση με τα έξυπνα ρολόγια χαλαζία.

Η Swatch είναι μια εταιρεία που δίνει μεγάλη προσοχή στο κοινό της και προσπαθεί να βρίσκεται κοντά στον καταναλωτή. Διαθέτει το Swatch Club, το οποίο δημιουργήθηκε το 1990 και εκ τοτε, τα μέλη του απολαμβάνουν μοναδικές εμπειρίες και προνόμια. 

Το να είναι κανείς μέλος του Swatch Club σημαίνει ότι βλέπει πρώτος τα ρολόγια περιορισμένης κυκλοφορίας, μπορεί να γνωρίσει από κοντά διάφορους επωνύμους, έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε τοπικές ή και διεθνείς εκδηλώσεις, ενημερώνεται πρώτος για διάφορα νέα και ιστορίες, ενώ μπορεί να απολαύσει μια πιο εξατομικευμένη και προσωπική εμπειρία στα φυσικά καταστήματα της εταιρείας. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.