25 Απρ 2024
READING

The Facebook Files | το μέγεθος της επιρροής που ασκεί στο κοινωνικό σύνολο; 

4 MIN READ

The Facebook Files | το μέγεθος της επιρροής που ασκεί στο κοινωνικό σύνολο; 

The Facebook Files | το μέγεθος της επιρροής που ασκεί στο κοινωνικό σύνολο; 

Λαμβάνοντας υπόψη την «The Facebook Files», μία αναφορά αποτελούμενη από στοιχεία εγγράφων και ερευνών, τα οποία αποκαλύπτουν τις κοινωνικές επιπτώσεις του Social Network, σύμφωνα με έρευνα της Wall Street Journal. Οι βασικοί πυλώνες της συγκεκριμένης αναφοράς είναι οι εξής: 

  • Το Facebook διαθέτει ένα σύστημα, το οποίο υποβάλλει τους χρήστες που έχουν ένα αρκετά γνωστό προφίλ σε διαφορετική διαδικασία review σε σύγκριση με τους κοινούς χρήστες.

  • Μελέτες που αναφέρθηκαν από το Facebook έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα ότι το Instagram μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των χρηστών.

  • Το update του αλγορίθμου του Facebook στην σελίδα «Family and Friends» το 2018, που έχει σχεδιαστεί με στόχο την μείωση του άγχους στην πλατφόρμα, στην πραγματικότητα κατάφερε να διχάσει το κοινό ακόμη περισσότερο. 

  • Το Facebook δεν κάνει αρκετά ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει πιθανές βλάβες που προκαλεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

  • Οι ακτιβιστές κατά των εμβολίων έχουν χρησιμοποιήσει το Facebook για να σπείρουν αμφιβολίες και να διαδώσουν φόβο όσον αναφορά το εμβόλιο κατά τον COVID-19

Καμία από τις παραπάνω διαπιστώσεις δεν αποδεικνύουν από μόνες τους τίποτα. Όλοι όσοι έχουν πραγματοποιήσει οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με το Facebook και τους αλγόριθμούς του θα είναι ενήμεροι σχετικά με τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν στο κοινωνικό σύνολο με την πάροδο του χρόνου. Γι’ αυτό λοιπόν και το Facebook προσπαθεί να αντιμετωπίσει όλα τα ζητήματα εξελίσσοντας τα εργαλεία και τις δυνατότητές του. Ωστόσο εκείνο που έχει πραγματικά ενδιαφέρον σχετικά με τα στοιχεία των «The Facebook Files», είναι ότι αποκαλύπτουν από τη μία τι πραγματικά γνωρίζει το ίδιο το Facebook και από την άλλη τι έχουν αποδείξει τα δικά του data σχετικά με τις συγκεκριμένες επιπτώσεις, γεγονός που υποδηλώνει επίσης ότι θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει ουσιαστικά όλα τα ζητήματα κοινωνικού χαρακτήρα. Η ουσία της έρευνας της WSJ εστιάζει στο γεγονός ότι το Facebook γνωρίζει ότι προκαλεί εκτεταμένη κοινωνική βλάβη αλλά άργησε να ενεργήσει καθώς φοβόταν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά χρήσης της πλατφόρμας. 

Αναλυτικότερα, το Facebook υλοποίησε το update του αλγορίθμου της σελίδας «Friends and Family» το 2018, προκειμένου να ενισχύσει την αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών και να μειώσει τις συζητήσεις πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες διχάζουν αρκετά το κοινό. Έτσι αυτό που έκανε το Facebook είναι να επιβραβεύει με πόντους τους διαφορετικούς τύπους αλληλεπιδράσεων στην πλατφόρμα όπως είναι τα comments και τα likes για κάθε post. Όσο υψηλότερη είναι η συνολική αξία του κάθε post, τόσο μεγαλύτερη και η προσέγγιση χρηστών. Όλη η ιδέα όχι μόνο δε λειτούργησε όπως ήλπιζε το Facebook αλλά δίχασε ακόμη περισσότερο το κοινό. Πλέον το Facebook δε στηρίζεται στον αριθμό των Likes αλλά στα reactions. 

Ένα ακόμη βασικό ζήτημα του Facebook είναι ότι ενισχύει την έκθεση των πολιτικών απόψεων και θέσεων, ωθώντας τα άτομα να ταχθούν υπέρ ή κατά σχετικά με κάποιο ζήτημα διχάζοντας ακόμη περισσότερο τους ανθρώπους, κάτι το οποίο το ευρέος διαδεδομένο social media γνώριζε ότι συνέβαινε χωρίς να το αντιμετωπίσει όπως έπρεπε. Αυτό που υπερτερούσε είναι η ανασφάλεια ότι θα μειωθεί μακροπρόθεσμα η αφοσίωση των χρηστών στην εφαρμογή. 

Δεδομένου ότι το Facebook χρησιμοποιείται από περίπου 2,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους και έχει αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη επιρροή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα στην ιστορία, αποδεικνύουν ότι πλέον το Facebook λαμβάνει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ζητημάτων με γνώμονα την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία. Ωστόσο τόσο η επιρροή όσο και η δύναμη που έχει η πλατφόρμα ώστε να καθοδηγεί τις τάσεις στο πραγματικό κόσμο, πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη χωρίς να αγνοούνται οι επιπτώσεις. Μερικές σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με τον αντίκτυπο του Instagram στους νέους χρήστες είναι οι εξής: 

  • Το 32% των εφήβων κοριτσιών ανέφεραν ότι όταν ένιωθαν άσχημα για το σώμα τους το Instagram χειροτέρευε ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι έφηβοι κατηγορούν το Instagram για την αύξηση του ποσοστού του άγχους και της κατάθλιψης. 

  • Η πλατφόρμα επηρεάζει τις απαντήσεις των ανθρώπων σχετικά με βασικά ειδησεογραφικά γεγονότα της επικαιρότητας όπως είναι το ζήτημα του εμβολιασμού. Το (41%) των σχολίων σε αγγλόφωνες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με τον εμβολιασμό ήταν αποθαρρυντικά και αρνητικά, κάτι το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει καθοριστικά την αντίληψη των ανθρώπων. 

Σε αντίθεση με τις περισσότερες επιχειρήσεις, οι αποφάσεις του Facebook μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά την αντίληψη του κοινού για κάποιο ζήτημα, κάτι το οποίο το Facebook γνώριζε ήδη.

Το θέμα είναι πως θα κινηθεί από δω και πέρα χωρίς να προκαλέσει κι άλλα προβλήματα στην προσπάθειά του να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Περίπου το (70%) των Αμερικανών στηρίζεται στο ειδησεογραφικό περιεχόμενο της πλατφόρμας, καθιστώντας την μία από τις βασικότερες πηγές πληροφόρησης και ενημέρωσης, ταυτόχρονα όμως το Facebook είναι και επιχείρηση, του οποίου βασική πρόθεση είναι να αυξήσει το κέρδος. Τελικά ποιο από τα δύο είναι ποιο σημαντικό; 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.