27 Απρ 2024
READING

Πώς μπορούν τα μουσεία να βγάλουν εκατομμύρια

3 MIN READ

Πώς μπορούν τα μουσεία να βγάλουν εκατομμύρια

Πώς μπορούν τα μουσεία να βγάλουν εκατομμύρια

Μερικές από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται στα μουσεία όλου του κόσμου, περιμένοντας τους επισκέπτες να τις απολαύσουν από κοντά. Έργα-θησαυροί, που θεωρούμε αυτονόητο ότι μας περιμένουν στις αίθουσες, ενώ τα μουσεία προσσπαθούν να προσελκύσουν επισκέπτες και να οργανώσουν ενδιαφέρουσες εκθέσεις, ώστε να αυξήσουν τα έσοδα και τις δυνατότητές τους.

Η πανδημία, που τα κράτησε αναγκαστικά κλειστά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση της ψηφιακή καινοτομίας, ώστε αυτά να παραμείνουν με κάποιον τρόπο «ανοιχτά», κοντά στο κοινό. Είδαμε ψηφιοποιήσεις ολόκληρων συλλογών, ιντερνετικά challenges από τα social media accounts των μεγάλων μουσείων που είχαν τεράστια επιτυχία και παρήγαγαν συναρπαστικά memes, μαθήματα και ψηφιακές ξεναγήσεις. 

H εφευρετικότητα που απαίτησε η πανδημία ήταν ένα ακόμα βήμα προς τη συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι να κεφαλαιοποιήσει ένα μουσείο τους τεράστιους πολιτιστικούς θησαυρούς που φιλοξενεί, και να προσεγγίσει ένα διευρυμένο κοινό, πέρα από το να περιμένει να επισκεφθούν τις αίθουσες και τα gift shops τους· όπως οι συνεργασίες με μεγάλα εμπορικά brands και η δραστηριοποίηση μέσα από τα social media.

Είδαμε λοιπόν το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης να συνεργάζεται με την εταιρεία καλλυντικών Estée Lauder για μια σειρά μακιγιάζ εμπνευσμένη από έργα του, το Μουσείο του Παλατιού του Πεκίνου να λανσάρει μια σειρά μπισκότων σε συνεργασία με την Oreo, το Rijksmuseum του Άμστερνταμ να συνεργάζεται με τη Swatch για μια σειρά ρολογιών, τη Vans να λανσάρει ρούχα και παπούτσια εμπνευσμένα από έργα του Νταλί, του Καντίνσκι και του Μονέ που βρίσκονται στο ΜοΜΑ της Νέας Υόρκης, το Victoria and Albert Museum να συμπράττει με το brand εσωρούχων Coco de Mer για μια lingerie συλλογή, ακόμα και τον πρωτοπόρο σχεδιαστή Virgil Abloh να σχεδιάζει μια capsule συλλογή για το δημοφιλές streetwear brand του Off-White, σε συνεργασία με το μουσείο του Λούβρου.

Όλες αυτές οι συνεργασίες ήταν επιτυχημένες, και όχι μόνο για τα μουσεία. Είναι και οι μάρκες που ωφελούνται από την επαφή τους και τη σύνδεση του ονόματός τους με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς, επιπλέον και επειδή ο απίστευος πλούτος των έργων στα οποία αποκτούν πρόσβαση, μπορεί να εμπλουτίσει τις δημιουργικές τους δυνατότητες να επικοινωνήσουν το μήνυμά τους και να ενισχύσουν το κοινό τους.

Δεν είναι όμως τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων το μόνο όφελος από αυτές τις πρωτότυπες συνεργασίες. Είναι και το άνοιγμα σε ένα νεότερο κοινό, στη γενιά των Gen Z-ers, που παρακολουθεί αυτά τα brands και δείχνει μια προτίμηση σε καινοτόμα προϊόντα και δημιουργίες με lifestyle ή fashion αέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, σημαντικό ρόλο σε αυτόν το νέο πεδίο δραστηριοτήτων στο οποιο κινούνται τα μουσεία, παίζουν και τα social media. Μουσεία που δημιούργησαν λογαριασμούς σε πλατφόρμες όπως το TikTok, που απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μικρές ηλικίες, απέκτησαν γρήγορα μεγάλο κοινό, γεγονός που μεταφράστηκε όχι μόνο σε προσέγγιση ενός ευρύτερου κοινού και αναγνωρισιμότητα του ιδρύματος, αλλά και σε αύξηση επισκεψιμότητας.

Τα ίδια τα μουσεία αναγνωρίζουν την αξία αυτών των συνεργασιών, και τον βαθμό που τα οικονομικά οφέλη τους επιτρέπουν να παράγουν φρέσκο πολιτιστικό έργο και να ενισχύουν τον ρόλο τους. Για παράδειγμα, το ήδη δημοφιλές μουσείο Van Gogh παρουσιάζει αναλυτικά στο website του τις επιτυχημένες συνεργασίες του με μάρκες όπως η Hyundai και η DHL και καλεί τα brands να δείξουν το ενδιαφέρον τους για ανάλογο partnerships.

Μια νέα εποχή για τα μουσεία του κόσμου φαίνεται πως έχει ήδη αρχίσει, που ήδη φαίνεται ότι θα αλλάξει για πάντα το ίδιο το περιεχόμενο του όρου «Μουσείο».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.