18 Απρ 2024
READING

Gen Z | second hand μόδα με νοσταλγία και βιωσιμότητα

4 MIN READ

Gen Z | second hand μόδα με νοσταλγία και βιωσιμότητα

Gen Z | second hand μόδα με νοσταλγία και βιωσιμότητα

Εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η αγορά μεταχειρισμένων και vintage ρούχων σε ολόκληρο τον κόσμο, με τους εκπρόσωπους της Gen Z γενιάς να στρέφονται μαζικά στα thrift shops και τις σχετικές εφαρμογές όπου μπορεί κανείς να βρει second hand ρούχα και παπούτσια.

Βασικό παράγοντα για αυτήν την προτίμηση – που μεταφράζεται σε μια αγορά η οποία προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 77 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, από τα 36 δισεκατομμύρια στα οποία υπολογίζεται για το 2021 – αποτελεί, εκτός από το ότι πρόκειται για μια οικονομική εναλλακτική σε καιρούς κρίσης, το γεγονός ότι οι νέοι καταναλωτές είναι αποφασισμένοι να κάνουν πιο συνειδητές επιλογές όσον αφορά τις αγορές τους, με κριτήριο το sustainability. H αγορά μεταχειρισμένων ρούχων αποτελεί εν μέρει μια επιλογή ηθικά φορτισμένη, μία δήλωση εναντίον των πρακτικών που ακολουθούν οι αλυσίδες του fast fashion προκειμένου να παράγουν μαζικά πολλά και φθηνά ρούχα, μια διαμαρτυρία στην περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη βιομηχανία της μόδας και στα sweatshops της Ασίας· η επαναχρησιμοποίηση και το upcycling είναι κατεξοχήν πρακτικές βιωσιμότητας.

Νοσταλγοί Gen Z-ers

Εκτός από αυτό όμως, η στροφή στα vintage ρούχα έρχεται και ως αποτέλεσμα της νοσταλγίας που είναι ορατή πλέον ως τάση στη μόδα και το στυλ, ειδικά μετά την πανδημία. Οι Gen Z-ers δε φόρεσαν ποτέ τα ρούχα της δεκαετίας του 2000 και των τελών των ‘90s, των εποχών πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση. Έτσι, από τη μία τώρα έχουν την ευκαιρία στα thrift shops να ανακαλύψουν θησαυρούς του στυλ που δεν κυκλοφορούν πια (και να συνθέσουν Instagrammable looks που κανείς άλλος δε θα φορά), και από την άλλη να ντυθούν με μια αύρα old money ξεγνοιασιάς. Μάλιστα, η νοσταγία στο στυλ δε σταματά στα ρούχα και το προσωπικό στυλ, αλλά και στις τάσεις της διακόσμησης. Ένας vintage καναπές δίνει έναν αέρα Gossip Girl πλούτου – και είναι σίγουρα πιο οικονομικός από έναν καινούριο με design υπογραφή.

Δεν ήταν πάντα έτσι βέβαια, θυμίζουν λάτρεις του vintage σε σχετικά ρεπορτάζ σε μέσα όπως το Axios, το Vox και το Business Insider. To να φοράει κανείς μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια δε θεωρούνταν αρκετά cool, τις εποχές της logomania. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το νούμερο των 33 εκατομμυρίων αγοραστών που για πρώτη φορά αγόρασαν κάτι μεταχειρισμένο μόλις το 2020 – ένα νούμερο με ισχυρές ανοδκές τάσεις, που δείχνει τις προθέσεις αυτής της γενιάς.

Εξάλλου, είναι και πιο εύκολο να εντοπιστεί ένα ωραίο vintage κομμάτι πλέον, καθώς, ως συνέπεια της τάσης, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη ψηφιακή αγορά με εφαρμογές και πλατφόρμες όπως οι Depop Etsy, Poshmark, the RealReal, όπου μπορεί κανείς να κάνει online thrift shopping. Αλλά και τα social media, ιδιαίτερα το Instagram και, σιγά σιγά, και το TikTok, προσφέρουν εξαιρετικό έδαφος για ιδιώτες και μικρές second hand επιχειρήσεις που θέλουν να προβάλουν τα vintage κομμάτια τους.

Τα φυσικά αλλά και τα online καταστήματα τροφοδότησε επιπλέον και η πανδημία, που, ξαφνικά δημιούργησε για πολλούς έξτρα ελεύθερο χρόνο να τακτοποιήσουν και να ξεσκαρτάρουν τις ντουλάπες τους, όπου συνειδητοποίησαν ότι κρυβόταν μια ευκαιρία για μικρό πρόσθετο εισόδημα.

Μια ενδιαφέρουσα συνέπεια αυτής της τάσης είναι ότι φαίνεται να ενισχύει την προτίμηση και για τα φυσικά καταστήματα. Όσο και αν είναι βολικό και εύκολο το e-shopping, όταν πρόκειται για μεταχειρισμένα είδη, ο καταναλωτής προτιμά να τα δει από κοντά, να τα αγγίξει, να αποκτήσει μια αίσθηση του υφάσματος και καλύτερη εικόνα για την κατάσταση και το μέγεθός τους. Από την άλλη, μιας και πρόκειται για τάση με στυλιστικά προτερήματα, τα thrift shops έχουν αρχίσει να επισκέπτονται και καταναλωτές που δεν τους λείπει η οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάτι καινούριο (και sustainable). Σε αυτούς προστίθενται και εκείνοι που δεν αγοράζουν vintage κομμάτια για να τα φορέσουν οι ίδιοι, αλλά για να τα μεταπωλήσουν στο ίντερνετ στις ανάλογες πλατφόρμες. Έτσι, παρατηρείται μια διαφοροποίηση προς τα πάνω στις τιμές, καθώς αυξάνεται η ζήτηση, ενώ κάποιοι του κλάδου παρατηρούν ότι έτσι δημιουργείται και πρόβλημα με τα διαθέσιμα αποθέματα.

Προς το παρόν, πάντως, η τάση παραμένει ισχυρή, με τα κάποτε άγνωστα και μόνο για μυημένους thrift shops να μπαίνουν σε λίστες με must-visit καταστήματα – και στην Ελλάδα, φυσικά – και με τους GenZ-ers να ορκίζονται στα νοσταλγικά τους looks. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.