25 Απρ 2024
READING

Πώς η Κίνα μετατρέπει μουσειακά εκθέματα σε business

3 MIN READ

Πώς η Κίνα μετατρέπει μουσειακά εκθέματα σε business

Πώς η Κίνα μετατρέπει μουσειακά εκθέματα σε business

Η τέχνη έχει αποτελέσει έμπνευση για ένα εξαιρετικό φάσμα συνεργασιών μεταξύ brands και μουσείων στην Κίνα.Η γενιά Z της Κίνας τα έχει λατρέψει.Τα ιστορικά σχέδια φαίνεται να προκαλούν ενδιαφέρον στην Κίνα, καθώς τον τελευταίο χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι επισκέφθηκαν μουσεία μέσω διαδικτύου παρά στην πραγματική ζωή, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των επισκεπτών γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του 1990.

Το 2013, γνωστό μουσείο στο Πεκίνο ζήτησε για πρώτη φορά ιδέες για το σχεδιασμό προϊόντων από το κοινό για έναν διαγωνισμό πολιτιστικού και δημιουργικού σχεδιασμού. Έτσι, σχεδιάστηκαν πολλά προϊόντα και, ύστερα, ακολούθησε η σύνδεση με κινεζική μάρκα ομορφιάς για την κυκλοφορία του πρώτου κραγιόν. Έπειτα, το 2017, κυκλοφόρησαν πλήθος πολιτιστικών και δημιουργικών προϊόντων τα οποία επέφεραν πολύ μεγάλο κέρδος. Αφού είδαν τις τεράστιες εμπορικές δυνατότητες των πολιτιστικών και δημιουργικών προϊόντων, πολλά άλλα κινεζικά μουσεία ακολούθησαν το παράδειγμα.

Όλα αυτά αποτελούν μια ευπρόσδεκτη απροσδόκητη ευκαιρία για τα κινεζικά μουσεία, τα οποία ενθαρρύνονται, καθώς η κινεζική κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση για τα πολιτιστικά κειμήλια. Η τάση αυτή ενισχύθηκε από διάσημα κινέζικα reality shows για μουσεία. Αυτά τα reality shows για τα μουσεία παρέχουν μια καλή ευκαιρία να μάθουν, ειδικά οι νέοι, για τον παραδοσιακό πολιτισμό.

Το πνεύμα πατριωτισμού μεταξύ των νεότερων γενεών ωθεί επίσης την έκρηξη του ενδιαφέροντος για τον μουσειακό πολιτισμό και η Γενιά Z λατρεύει να βλέπει πώς οι σύγχρονες μάρκες επανερμηνεύουν τον αρχαίο κινεζικό πολιτισμό. Γεννημένη κατά τη διάρκεια μιας ταχείας φάσης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας και της αστικοποίησης, η Γενιά Ζ είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση, η οποία αντανακλάται στον πατριωτισμό και την πολιτιστική αυτοπεποίθησή της.

Οι προκλήσεις των πολιτιστικών συνεργασιών πνευματικής ιδιοκτησίας

Χάρη στην αύξηση της δημοτικότητας των προϊόντων μουσειακής πνευματικής ιδιοκτησίας, πολλές μάρκες επιδιώκουν να συνεργαστούν με μουσεία για να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό. Αυτού του είδους οι συνεργασίες έχουν εκτοξευθεί σε όγκο αφού προσελκύουν νέους πελάτες, καθώς, σύμφωνα με έρευνες για την αγορά πολιτιστικών και δημιουργικών προϊόντων μουσείων, φαίνεται ότι σχεδόν το 70% των καταναλωτών που αγοράζουν προϊόντα μουσείων είναι νέοι για το εμπορικό σήμα.

Τα κινεζικά μουσεία συνεργάζονται επίσης με ξένες μάρκες. Το 2018, η L’Oréal εμπνεύστηκε από πέντε γυναίκες που εμφανίζονται στην κινεζική ιστορία και την παραδοσιακή τέχνη, για να δημιουργήσει μια σειρά κραγιόν σε συσκευασία περιορισμένης έκδοσης με κοινή μάρκα με το Εθνικό Μουσείο της Κίνας.

Ωστόσο, όπως είναι προφανές, δεν θα είναι όλες οι συνεργασίες με μουσειακή πνευματική ιδιοκτησία δημοφιλείς. Οι πιο επιτυχημένες συνεργασίες είναι με τα πιο γνωστά μουσεία, όπως η Απαγορευμένη Πόλη, το Dunhuang και το Sanxingdui. Τα σχέδια πρέπει να επιλέγονται πολύ προσεκτικά καθώς η ισορροπία ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό είναι πολύ εύθραυστη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.