Καινοτομία | ένα ρομπότ που φτιάχνει γεύματα

Κατά τη διάρκεια των συνεχόμενων lockdown τον Οκτώβριο του 2020 στη Γαλλία, ένα νέο εστιατόριο με όνομα Cala εμφανίστηκε στο Deliveroo και στο Uber Eats στο Παρίσι. Τα πιάτα ζυμαρικών που προσέφερε το εστιατόριο ξεκινούσαν από 8€ το καθένα, προκαλώντας σχόλια από ορισμένους πελάτες όσον αφορά την σχέση ποιότητας-τιμής που προσέφερε το συγκεκριμένο κατάστημα ειδικά σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καταστήματα που βρίσκονται στο Παρίσι. Μετά την άρση του lockdown οι πελάτες του Cala μπορούσαν να επισκεφθούν το εστιατόριο αυτοπροσώπως ανακαλύπτοντας ότι το φαγητό δε μαγειρεύεται από σεφ αλλά από ρομπότ. 

Κανένας δεν γνώριζε ότι πίσω από το εστιατόριο στις πλατφόρμες υπάρχει ένα ρομπότ. Αυτό που ήθελε να κάνει το Cala, το οποίο ιδρύθηκε το 2019 είναι να βεβαιωθεί ότι η ποιότητα των προϊόντων που προσφέρει ήταν αυτό που οδήγησε πραγματικά τους πελάτες να επισκεφθούν το εστιατόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Cala συγκέντρωσε 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση και βρίσκεται επίσης στο κορυφαίο (1%) των εστιατορίων του Παρισιού που βρίσκονται σε εφαρμογές delivery.

Το εστιατόριο Cala είναι μέρος ενός νέου κύματος εστιατορίων με ρομπότ.Μερικοί υποστηρίζουν ότι όλο αυτό προκλήθηκε τη περίοδο της πανδημίας όπου για λόγους διαφύλαξης της υγείας απομακρύνθηκαν οι άνθρωποι από τη διαδικασία προετοιμασίας τροφίμων. Στην Ευρώπη υπάρχει το Pazzi επίσης στο Παρίσι, όπου ένα ρομπότ μαγειρεύει πίτσες. Στη Σουηδία υπάρχει το ρομπότ παγωτού BonBot και στο Ηνωμένο Βασίλειο το Karakuri.

Τα περισσότερα εστιατόρια ξοδεύουν περίπου το (30%) των εσόδων τους στο κόστος των πρώτων υλών, το (30%) είναι εργατικό κόστος και το (20%) για λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, συντήρηση, ηλεκτρική ενέργεια, θέρμανση και καθαρισμός). Ενώ στο εστιατόριο Cala η κουζίνα αφαιρείται εντελώς και αντικαθίσταται από το ρομπότ μειώνοντας σημαντικά τον απαιτούμενο χώρο. Επίσης το εστιατόριο δε διαθέτει καθόλου καθίσματα, ενώ παράλληλα μέσω της χρήσης του ρομπότ επιτρέπει να παράγονται πολλά περισσότερα γεύματα ανά ώρα συγκριτικά με τα υπόλοιπα εστιατόρια. Για παράδειγμα μπορούν να παραχθούν 1,2 χιλιάδες γεύματα την ώρα, ενώ σε  ένα παραδοσιακό εστιατόριο των McDonald’s σερβίρονται 550 γεύματα την ώρα.Επίσης σχεδόν εξοικονομείται όλο το εργατικό κόστος.

Έτσι το ρομπότ μπορεί να εξοικονομήσει μέχρι και το (60%) των εξόδων του εστιατορίου Cala. Το μέρος των χρημάτων που εξοικονομείτε διατίθεται για το κόστος των συστατικών που περιέχουν τα γεύματα προσφέροντας με αυτό τον τρόπο γεύματα υψηλότερης ποιότητας σε πιο προσιτή τιμή.

Οι εταιρείες τροφίμων αυτό που θέλουν να κάνουν είναι να ανοίξουν μικρές κουζίνες σε περιοχές όπου μπορούν να γίνεται εύκολα η παράδοση στους πελάτες, οι οποίοι ζουν σε πυκνές αστικές περιοχές όπου η τιμή των ενοικίων των ακινήτων είναι αρκετά  υψηλή. Πολλές κουζίνες τείνουν να βρίσκονται στα περίχωρα των πόλεων, όπου το ενοίκιο είναι φθηνότερο. Αν μπορούσαν να εξαλείψουν την ανάγκη για υπαλλήλους κουζίνας και σεφ τότε θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν σημαντικό μέρος των χρημάτων και να το διαθέσουν για ένα υψηλότερο ενοίκιο που θα τους επέτρεπε να μετακινηθούν στο κέντρο της πόλης.

Ένα από τα επόμενα βήματα του Cala είναι η αγορά περισσότερων ρομπότ και η χρήση τους σε νέα εστιατόρια. Η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει πέντε ή έξι εστιατόρια στη Γαλλία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.