19 Απρ 2024
READING

Η αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ των Κινέζων πωλητών και του Amazon εντείνεται 

4 MIN READ

Η αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ των Κινέζων πωλητών και του Amazon εντείνεται 

Η αμφιλεγόμενη σχέση μεταξύ των Κινέζων πωλητών και του Amazon εντείνεται 

Για χρόνια οι πωλητές που εδρεύουν στην Κίνα απαρτίζουν ένα δυσανάλογο μερίδιο της ανάπτυξης της third-party αγοράς του Amazon. Παρόλα αυτά η επιρροή των Κινέζων πωλητών στο marketplace του Amazon για πρώτη φορά είναι αρκετά μεταβαλλόμενη.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Marketplace Pulse, οι Κινέζοι πωλητές αποτελούν πλέον το (38%) των κορυφαίων εμπόρων που υπάρχουν στο Amazon, από (40%) στην αρχή του έτους και από (42%) το 2020.  Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αρχικά ο γίγαντας του ecommerce αφαίρεσε από το δυναμικό του πρόσφατα ένα μεγάλο μέρος κορυφαίων πωλητών, συμπεριλαμβανομένων πολλών της Κίνας, εξαιτίας των φερόμενων παραβάσεων των πολιτικών του σχετικά με το κομμάτι των reviews. Εν τω μεταξύ διάφοροι πωλητές στον χώρο του Amazon υποστηρίζουν ότι η επιρροή των κινέζων πωλητών είχε ήδη κορυφωθεί, καθώς δεν είχαν απομείνει τόσες πολλές κατηγορίες για να ενταχθούν. Συνοψίζοντας, η αμοιβαία επωφελής σχέση μεταξύ του Amazon και των μεγαλύτερων πωλητών του με έδρα την Κίνα, η οποία έχει αποδειχθεί καθοριστική για την ανάπτυξη της third-party αγοράς, φαίνεται να βρίσκεται σε αναθεώρηση.

Πιο συγκεκριμένα ένας εμπορικός όμιλος στο Shenzhen, ένας κόμβος πωλητών του Amazon στην Κίνα, ενθάρρυνε τους Κινέζους πωλητές να εξαρτώνται λιγότερο από το γίγαντα του ecommerce. Ο όμιλος προσφέρει στους πωλητές 309.000 δολάρια για να δημιουργήσουν τα δικά τους καταστήματα στο Shopify. Αυτή η κίνηση πραγματοποιήθηκε αρκετούς μήνες αφότου το Amazon άρχισε να καταπολεμά το φαινόμενο των fake reviews τον Μάιο, καθώς διέρρευσαν δεδομένα, τα οποία αποδείκνυαν ότι ένας αριθμός Κινέζων πωλητών προσέφεραν την δυνατότητα επιστροφής χρημάτων και εκπτώσεων σε αντάλλαγμα για περισσότερες θετικές κριτικές. Λίγο αργότερα το Amazon αφαίρεσε από την πλατφόρμα  του πολλούς από τους κορυφαίους κινέζους πωλητές κατηγορώντας τους για παραβίαση των πολιτικών της εταιρείας σχετικά με τον τομέα των reviews. To Amazon αυτόν τον μήνα διέκοψε 3.000 λογαριασμούς πωλητών, αν και αρκετοί υπολογίζουν ότι ο αριθμός κυμαίνεται κοντά στους 50.000.

Δεν είναι σαφής ο αριθμός των μεγάλων πωλητών που ενδέχεται να χάσουν τους λογαριασμούς τους εξαιτίας των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το Amazon, αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι εκτός από τους περιορισμούς της αλυσίδας εφοδιασμού που έχουν καταστήσει δαπανηρή την διαδικασία αποστολής από την Κίνα, σε γενικότερο πλαίσιο οι κινέζοι πωλητές έχουν χάσει μέρος της επιρροής τους στο Amazon. Η δεδομένη αλλαγή είναι αρκετά πρόσφατη καθώς το Amazon ακόμη και στην αρχή της χρονιάς συνέχιζε να εντάσσει κινέζους πωλητές στο δυναμικό του. Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Marketplace Pulse, το (75%) όλων των νέων πωλητών στο Amazon είχαν έδρα στην Κίνα.

Ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός δεν ισχύει για όλους. Αρκετοί πωλητές που εδρεύουν στην Κίνα ακολουθούν τους κανονισμούς που έχει θέσει το Amazon και άλλα πωλητές εκτός Κίνας δεν τους ακολουθούν. Με άλλα λόγια το φαινόμενο των fake reviews δεν σχετίζεται άμεσα με τη χώρα. Κάτι το οποίο διαδραματίζει αρκετά σημαντικό ρόλο είναι ότι οι αλγόριθμοι του Amazon προσφέρουν τεράστιο όφελος σε προϊόντα που διαθέτουν εξαιρετικές κριτικές. 

Τόσο το μερίδιο όσο και η επιρροή των πωλητών της Κίνας στην αγορά του διάσημου γίγαντα του ecommerce είναι εμφανής, κάτι το οποίο δεν έχει απαραίτητα άμεση σχέση με τις κυρώσεις που επέβαλλε το Amazon αλλά συνδέεται πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι οι κινέζοι πωλητές δεν διαθέτουν προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες. Ενώ οι πωλητές που εδρεύουν στην Κίνα είναι απίστευτα επιτυχημένοι σε κατηγορίες όπως ρούχα και ηλεκτρονικά, ορισμένες κατηγορίες αγαθών που είναι αρκετά δημοφιλής στις ΗΠΑ όπως η κηπουρική ή τα προϊόντα που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία έχουν πολύ μικρότερη σημασία για τη κινέζικη αγορά. 

Το Shopify συνεχίζει να είναι ένας βασικός ανταγωνιστής στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου για το Amazon. Ένας από τους τρόπους που κερδίζει την κυριαρχία του είναι η ενίσχυση των προσφορών του για τους ανεξάρτητους πωλητές του.Ταυτόχρονα διάφορες ecommerce πλατφόρμες όπως το eBay, ανακοίνωσε ότι εστιάζει στην second hand αγορά. Η εταιρεία παρατήρησε αύξηση (400%) στις πωλήσεις των μεταχειρισμένων καταναλωτικών προϊόντων στο eBay από το 2018. Τέλος τα brands προσπαθούν να καταλάβουν πώς να ξοδεύουν έξυπνα τα χρήματά τους στον τομέα του marketing λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες ενημερώσεις του iOS της Apple, οι οποίες καθιστούν το κομμάτι του targeting πολύ δυσκολότερο. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.