Οι εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων εγκαταλείπουν την εστίαση μόνο στην οικογένεια με μια νέα στρατηγική που προσεγγίζει περισσότερο την σύγχρονη καταναλωτική κουλτούρα.Οι πιο πολλές εταιρείες θα χρειαστεί να καταβάλουν πρόσθετη προσπάθεια για να προσελκύσουν με επιτυχία πιο επιλεκτικά δημογραφικά κοινά όπως η Γενιά Ζ, ειδικά καθώς η αφοσίωση γίνεται δυσκολότερο να διατηρηθεί εν μέσω της ανάπτυξης της άμεσης πώλησης στον καταναλωτή και του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι το 45% των ερωτηθέντων καταναλωτών άλλαξαν μάρκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και το 85% σχεδιάζει να δοκιμάσει νέες επιλογές. Αυτή η αστάθεια φανερώνει τον λόγο που οι εταιρείες θα πρέπει να εξετάσουν μια διαφορετική προσέγγιση με στόχο την δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων με τους νεότερους καταναλωτές.
Μια αλλαγή που πραγματοποιούν ορισμένες εταιρίες είναι η αποδέσμευση από τη σκέψη ότι όλες οι διαφημίσεις της πρέπει να καθρεφτίζουν το κοινό τους δείχνοντας παραστάσεις στις οποίες θα μπορούσε κάλλιστα να πρωταγωνιστεί ο καταναλωτής ως μέρος μιας οικογένειας η ενός νοικοκυριού.Πολλές εταιρείες επιδιώκουν την ανανέωση και εστιάζουν πλέον περισσότερο στην προσέλκυση της Γενιάς Z και των millennials, χρησιμοποιώντας μέσα που έχουν μεγαλύτερη απήχηση σε αυτούς.
Ωστόσο, τα συσκευασμένα καταναλωτικά προϊόντα δεν προκαλούν συνήθως τον ίδιο ενθουσιασμό που προκαλούν άλλες κατηγορίες, όπως τα είδη ένδυσης ή η τεχνολογία. Είναι πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να ενθουσιαστούν με τα δημητριακά βρώμης ή ένα αποσμητικό στον βαθμό που το κάνουν με την κυκλοφορία ενός νέου iPhone. Παρόλα αυτά, η δημιουργία μιας σαφέστερης σύνδεσης μεταξύ της μάρκας και νεότερων καταναλωτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα.
Ένας άλλος παράγοντας που θα μπορούσε να παρακινήσει τις εταιρείες να κινηθούν προς ένα πιο πολιτισμοκεντρικό marketing είναι η πίεση για την αντιμετώπιση του στερεότυπου των ρόλων των φύλων. Οι εικόνες μιας νοικοκυράς με ποδιά που μαγειρεύει και καθαρίζει, για παράδειγμα, έχουν υφανθεί στον ιστό της καταναλωτικής κουλτούρας εξαιτίας παλιών διαφημίσεων, ωστόσο πλέον κρίνονται σεξιστικές και ξεπερασμένες.
Οι εταιρίες έχουν σημαντικότατο λόγο στο να αποτραπεί η διαιώνιση των απαρχαιωμένων στερεότυπων που αφορούν τα φύλα. Πολλές γυναίκες σήμερα θα προτιμούσαν να προσεγγίζονται με βάση τα ενδιαφέροντα ή τα χόμπι τους παρά ως γονείς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις νεότερες ομάδες, όπως η Γενιά Ζ και οι millennials που δίνουν έμφαση στις κοινωνικές αξίες.
Από την άλλη όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά βάση εξακολουθούν να πραγματοποιούν το 70-80% των οικιακών αγορών. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες πρέπει να λάβουν υπόψη τους και μια άλλη πραγματικότητα: υπάρχουν λιγότεροι γονείς για να απευθυνθούν στην αγορά. Συνεπώς, οι έμποροι δεν έχει νόημα πλέον να δημιουργούν διαφημίσεις που να απευθύνονται μόνο σε γονείς.
Οι μεταβαλλόμενες δημογραφικές αλλαγές δημιουργούν ευκαιρίες για τις εταιρείες CPG να προσεγγίσουν νέα κοινά. Όταν ο στόχος είναι οι νέοι, χρήσιμες μπορεί να αποδειχθούν οι συνεργασίες με influencers και οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε αναδυόμενες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Η εμβάθυνση της σύνδεσής των εταιριών με τομείς όπως ο αθλητισμός, η μόδα, το gaming και η μουσική είναι μια κατεύθυνση που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι εταιρείες, καθώς προσπαθούν να ανανεώσουν την εικόνα τους και να προσελκύσουν τους νεότερους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πιο επιφυλακτικοί από τις μεγαλύτερες ηλικίες και πρόθυμοι να αποκηρύξουν τις μάρκες που δεν περνούν το τεστ αυθεντικότητας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.