Η αναζήτηση του Google θα παρέχει περισσότερα στοιχεία και εμπλουτισμένα αποτελέσματα

Το Google προβαίνει σε μια αλλαγή στα αποτελέσματα των αναζητήσεών του με στόχο να βελτιώσει την εμπειρία των διαδικτυακών χρηστών στα μέσα ενημέρωσης. Η εταιρεία επεκτείνει τις δυνατότητες της λειτουργίας “About this Result”, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος, ώστε να περιλαμβάνει πλέον και πληροφορίες σχετικά με την ίδια την πηγή, συμπεριλαμβανομένης της περιγραφής της από τη Wikipedia και του τι λέει ο ιστότοπος για τον εαυτό του, καθώς και ειδήσεις, κριτικές και άλλα συμφραζόμενα που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να αξιολογήσουν καλύτερα άγνωστες ή νέες πηγές.

Θα παραπέμπει, επίσης, τους χρήστες σε άλλες πληροφορίες για το ίδιο θέμα, για να τους υποδείξει άλλες πηγές πληροφοριών που μπορεί να σχετίζονται με το αρχικό ερώτημα του χρήστη. 

Η εταιρεία εισήγαγε τον Φεβρουάριο το “About this Result” (Σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα) στα αποτελέσματα αναζήτησης στα αγγλικά στις ΗΠΑ, με μια σύντομη περιγραφή που αντλείται από τη Wikipedia, εάν είναι διαθέσιμη, πότε τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία ο ιστότοπος και εάν η σύνδεσή των χρηστών με τον ιστότοπο ήταν ασφαλής, μεταξύ άλλων. 

Σύντομα θα ενημερώσει αυτόν τον πίνακα με περισσότερες λεπτομέρειες. Αντί για μια απλή περιγραφή του ιστότοπου από το Wikipedia, θα περιλαμβάνει πλέον και τι λέει ένας ιστότοπος για τον εαυτό του, με δικά του λόγια. Αυτές οι πληροφορίες αντλούνται απευθείας από τον ιστότοπο, όταν είναι διαθέσιμες. Συχνά, ένας ιστότοπος περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με τους συγγραφείς, τους εκδότες ή τον σκοπό του σε μια “about” ενότητα, που εισάγει τον ιστότοπο στους νέους επισκέπτες. Αυτές οι πληροφορίες θα εξαχθούν τώρα για να ενισχύσουν τον πίνακα “About the Source” με περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια, το Google θα εμφανίζει πότε τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία ο ιστότοπος – μια πληροφορία που θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να εντοπίσουν ιστότοπους που έχουν διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε σχέση με νεοεισερχόμενους που μπορεί να εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα ως μέρος πρόσφατης εκστρατείας παραπληροφόρησης ή προπαγάνδας. 

Το Google θα συνδέει επίσης τους χρήστες με περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ίδια την πηγή, όπως αυτές καταγράφονται στο διαδίκτυο. Εδώ, οι άνθρωποι μπορούν να αναλύσουν τι λένε άλλοι για τον εν λόγω ιστότοπο, είτε πρόκειται για ειδησεογραφικά πρακτορεία, κριτικές, αξιόπιστους οργανισμούς και άλλα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν τι είδους φήμη έχει ο ιστότοπος στο διαδίκτυο, όπως τεκμηριώνεται από άλλες πηγές.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι αυτό το τμήμα των “άλλων” θα βασίζεται στα αποτελέσματα του Google από το open web, τα οποία εντοπίζουν σελίδες που μπορεί να προσφέρουν περιεχόμενο σχετικά με τον ιστότοπο.Το Google προσπαθεί επίσης να δώσει προτεραιότητα στα χρήσιμα αποτελέσματα που δεν έχουν δημιουργηθεί ή ελεγχθεί από την ιστοσελίδα-πηγή, προκειμένου να παρέχει ανεξάρτητες προοπτικές. 

Επιπλέον, το Google θα προσθέσει μια λειτουργία “About the Topic”, η οποία θα παραπέμπει τους αναζητητές στο διαδίκτυο σε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αρχικό τους ερώτημα, συμπεριλαμβανομένης της κορυφαίας ειδησεογραφικής κάλυψης ή άλλων αποτελεσμάτων αναζήτησης για το ίδιο θέμα. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να μάθουν περισσότερα για κάτι που τους ενδιαφέρει. Αλλά θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να αποτρέψει τους ανθρώπους από το να απομονωθούν μέσα σε μια λεγόμενη “filter bubble” – κάτι που έχει γίνει μια σημαντική επιπλοκή της εποχής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου οι άνθρωποι δεν εκτίθενται σε άλλες πηγές πληροφοριών, καθώς οι προτιμώμενες κοινωνικές πλατφόρμες μαθαίνουν τις προτιμήσεις τους και στη συνέχεια τους τροφοδοτούν με περισσότερες από αυτές, προκειμένου να ενισχύσουν το engagement.

Το χαρακτηριστικό αυτό δεν είναι άμεσα διαθέσιμο αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει στα Αγγλικά στις ΗΠΑ, ενώ το Google αναφέρει ότι στόχος του είναι να διαθέσει το “About this Result” σε περισσότερες χώρες στο μέλλον.