19 Απρ 2024
READING

Γιατί οι διαφημιστές είναι εκνευρισμένοι με το Facebook μετά το blackout

4 MIN READ

Γιατί οι διαφημιστές είναι εκνευρισμένοι με το Facebook μετά το blackout

Γιατί οι διαφημιστές είναι εκνευρισμένοι με το Facebook μετά το blackout

Σχεδόν έξι ώρες χωρίς Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp έμειναν οι χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο τη Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου, σε μια πρωτοφανή διακοπή λειτουργίας που υπογράμμισε πόσο εξαρτημένοι είναι όλοι από τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι πλατφόρμες του Facebook. 

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τις επιλογές της εταιρείας σχετικά με την επίδραση του αλγορίθμου της στη διάδοση της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους, στον τρόπο που επηρεάζει την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών το Instagram αλλά και στον βαθμό που η εταιρεία κάνει τις επιλογές της με βάση το κέρδος, αυτό το blackout έπληξε διπλά την εικόνα της εταιρείας, ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο που λειτουργεί και για τη δυνατότητα να εφαρμοστούν ρυθμιστικά μέτρα. 

Ωστόσο, από την πλευρά της, αγορά και διαφημιστές επισημαίνουν κάτι ακόμα: εκτός από την επικοινωνία με την κοινότητα του καθενός, το blackout της Δευτέρας άφησε τους χρήστες και χωρίς διαφημίσεις.

Το μέλλον του marketing στο Facebook

Ειδικοί του marketing και της διαφήμισης εξηγούν ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες, κυρίως μικρές επιχειρήσεις, που βασίζονται αποκλειστικά στο Facebook για την προβολή τους, και αυτή η διακοπή ήρθε σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν την έναρξη της εορταστικής σεζόν, με αποτέλεσμα να δουν, μέσα σε λίγες ώρες, βουτιά στις πωλήσεις τους, αλλά και να προβληματιστούν για το μέλλον της στρατηγικής της προβολής τους μέσα από τις πλατφόρμες του Facebook και του Instagram. 

Ουσιαστικά αυτή η διακοπή λειτούργησε ως μια υπενθύμιση του ισχυρού αντίκτυπου που μπορεί να έχει το Facebook σε μια επιχείρηση. Μετά τα τελευταία γεγονότα, κάποιοι από τον κλάδο έχουν αρχίσει να σκέφονται κάπως διαφορετικά.

Σίγουρα αυτό είναι κάτι που θα προβληματίσει το Facebook, δεδομένου μάλιστα ότι τι τελευταίο διάστημα κάποια brands είχαν ήδη αρχίσει να μειώνουν τη διαφημιστική παρουσία τους στο Facebook, εξαιτίας των updates που έκανε η Apple στο iOS, που δίνει πλέον τη δυνατότητα στους χρήστες να απενεργοποιούν τους trackers, επηρεάζοντας έτσι την απόδοση των διαφημίσεων.

ΟΙ διαφημίσεις είναι εκείνες που χρηματοδοτούν το Facebook, με τους περισσότερους από 10 εκατομμύρια διαφημιστές που δραστηριοποιούνται στην πλατφόρμα να είναι υπεύθυνοι για πάνω από το 98% του τζίρου της εταιρείας. Το τρίμηνο Μαΐου-Ιουνίου, το Facebook έβγαζε κατά μέσο όρο 78 εκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις διαφημίσεων κάθε έξι ώρες, πολλά από αυτά προερχόμενα από μικρές επιχειρήσεις, οργανισμούς και ιδιώτες.

Αν και ο αρμόδιος για τις διαφημίσεις αντιπρόεδρος του Facebook έγραψε στο Twitter ότι οι διαφημιζόμενοι δεν χρεώθηκαν ούτε πρόκειται να χρεωθούν για τις ώρες που η πλατφόρμα δε λειτουργούσε, πολλές επιχειρήσεις, που βασίζονται αποκλειστικά σ’ αυτήν για την επαφή με τους πελάτες τους, μιλούν για ένα σημαντικό πλήγμα, που θα τους κάνει να στραφούν και σε άλλα κανάλια. 

Αυτό είναι εξάλλου που συμβουλεύουν και οι marketers: διαφοροποίηση ως προς τα κανάλια στα οποία επενδύει μια μάρκα για την προβολή της. Είναι πλέον πολύ επικίνδυνο να ρίχνει κανείς όλο το διαφημιστικό του budget μόνο στο Facebook, λένε.

Επιπλέον, είναι και οι αποκαλύψεις από τη Frances Haugen, που εμφανίστηκε στην εκπομπή «60 Minutes» την Κυριακή 3 Οκτωβρίου, που προκαλούν ανησυχία. Εταιρείες που διαχειρίζονται το marketing μεγάλων επιχειρήσεων στο Facebook, όπως η Omnicon Media Group, εξετάζοντας τα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με τις πρακτικές του Facebook, λένε ότι εντοπίζουν ανακολουθίες στον τρόπο που η εταιρεία διαχειρίζεται τα δεδομένα μεγάλων πελατών, μιλώντας ουσιαστικά για ένα «παράλληλο σύστημα δικαιοσύνης μέσα στο Facebook, που λειτουργεί χωρίς δημόσιο έλεγχο ή διαφάνεια». Μάλιστα, εταιρείες όπως η Omnicon έχουν δημιουργήσει, ήδη από πέρυσι πάντως, ένα λόμπι που στόχο έχει να πιέσει τις εταιρείες τεχνολογίας να δείχνουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα στις πλατφόρμες τους.

Όπως σημειώνει η Omnicon, το Facebook είναι χρόνια πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές του, όσον αφορά τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων και του moderation του περιεχομένου του. Ωστόσο, η συνεργασία με την πλατφόρμα θα συνεχιστεί.

Εκεί τελικά καταλήγουν οι ειδικοί του κλάδου: οι διαφημιστές θα συνεχίσουν να επενδύουν στο Facebook, γιατί ο βαθμός engagement και η προσέγγιση χρηστών που εξασφαλίζει, είναι τεράστια. Ακόμα και τώρα, με όσα έχουν συμβεί, η επιρροή του παραμένει μεγάλη. Πλατφόρμες όπως το TikTok μπορεί να ανεβαίνουν με ταχύτητα, αλλά προς το παρόν, κανείς δεν έχει τη δύναμη του Facebook.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.