19 Απρ 2024
READING

Έρευνα | Η νούμερο ένα καταναλωτική προτεραιότητα των εφήβων είναι τα ρούχα 

4 MIN READ

Έρευνα | Η νούμερο ένα καταναλωτική προτεραιότητα των εφήβων είναι τα ρούχα 

Έρευνα | Η νούμερο ένα καταναλωτική προτεραιότητα των εφήβων είναι τα ρούχα 

Μία από τις βασικότερες και συνηθέστερες προτεραιότητες καταναλωτικού χαρακτήρα για τους εφήβους είναι τα ρούχα, ξεπερνώντας ακόμη και το φαγητό. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας Piper Sandler’s σε αποτελούμενη από 10.000 εφήβους σε 44 πολιτείες των ΗΠΑ, η συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων αποτελεί το (22%) του διαθέσιμου μεριδίου του πορτοφολιού των εφήβων.

Σε γενικότερο πλαίσιο οι δαπάνες των εφήβων καταναλωτών αυξήθηκαν κατά (6%) σε ετήσια βάση, ενώ συγκεκριμένα η μερίδα των γυναικών που διαθέτει υψηλότερο εισόδημα αύξησε τις συνολικές της δαπάνες για αγορές προϊόντων κατηγορίας fashion κατά (14%) σε ετήσια βάση.

Αναλυτικότερα όσον αφορά τα ρούχα η Nike παραμένει η κορυφαία μάρκα ενδυμάτων, αν και η Lululemon κατάφερε να κατακτήσει και εκέινη ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα. Όσον αφορά τον τομέα των υποδημάτων η Nike παραμένει το κορυφαίο brand παπουτσιών κατέχοντας ένα σημαντικό μερίδιο στην αγορά. Επιπλέον τόσο η Converse όσο και η Crocs διατήρησαν και εκείνες τις πωλήσεις τους σε αρκετά καλό επίπεδο. Από την άλλη μία εταιρεία, η οποία δυστυχώς είχε μία πιο καθοδική πορεία είναι η Vans. Τα brands Pacsun, Hey Dude, Zara, Shein και Gymshark κατάφεραν να κερδίσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά. Προχωρώντας οι top επιλογές εστιατορίων για τους εφήβους είναι τα Chick-fil-A και τα Starbucks, ενώ αναφορικά με τα beauty προϊόντα τα Ulta προτιμώνται από το (46%) των εφήβων σε σύγκριση με το (21%) που ισχύει για τα Sephora.

Οι εξελίξεις στο κομμάτι των προτιμήσεων των εφήβων των καταναλωτών ειδικότερα από την περίοδο της πανδημίας και μετά έχει αρχίσει να διαμορφώνει με καθοριστικό τρόπο ορισμένα στοιχεία της καινούριας πλέον καθημερινότητας. Ο τομέας της ένδυσης με επικεφαλής κυρίως το γυναικείο καταναλωτικό κοινό έχει καταφέρει να αγγίξει ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά προτίμησης, αποτελώντας μία από τις κορυφαίες αγοραστικές δραστηριότητες του καταναλωτικού κοινού των εφήβων, με το ποσοστό να αγγίζει το (95%) του συνολικού δείγματος. Με άλλα λόγια οι δαπάνες των εφήβων αυξήθηκαν στα 2.274 δολάρια ετησίως. Εκτός από την άνοδο των ρούχων, τα βιντεοπαιχνίδια, οι ταινίες καθώς και τα είδη προσωπικής φροντίδας παρατήρησαν μία σχετική μείωση του μεριδίου τους. 

Σχετικά με τη χρήση των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αποτελούν βασική ενασχόληση των εφήβων το Snapchat (35%) και το TikTok (30%) παραμένουν στις top επιλογές των έφηβων χρηστών, ενώ το Instagram (22%) εξακολουθεί να μειώνει αισθητά το μερίδιό του. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι μερικά από τα σημαντικότερα θέματα συζήτησης κοινωνικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα είναι το περιβάλλον, η φυλετική ισότητα κάτι που επιβεβαιώνει την ευσυνειδησία της Gen Z όσον αφορά τα ζητήματα που μαστίζουν στη σύγχρονη κοινωνία. Όλο αυτό μεταφράζεται με ενέργειες και νέα μοτίβα αγορών που ανέρχονται στην επιφάνεια όπως είναι η πώληση (62%) και η αγορά (51%) μεταχειρισμένων αγαθών. 

Οι έφηβοι συνεχίζουν να περνούν τον χρόνο τους στο διαδίκτυο διαθέτοντας περίπου τέσσερις ώρες ημερησίως στα social media. Αναφορικά με τις πλατφόρμες προβολής βίντεο το Netflix (32%) και το YouTube (30%) πρωτοστάτησαν, ενώ σε άλλες παρόμοιες υπηρεσίες μειώθηκε το μερίδιό τους. Το Amazon εξακολουθεί να είναι ο κορυφαίος ιστότοπος, αν και διάφορα άλλα sites όπως είναι το Shein προτιμήθηκαν εξίσου αρκετά από το γυναικείο καταναλωτικό κοινό. 

Πλέον η καθημερινότητα αρχίζει να επανέρχεται ουσιαστικά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα σχολεία άνοιξαν και τα διάφορα εμπορικά κέντρα αρχίσουν να υποδέχονται ξανά τους πελάτες τους. Ωστόσο η άνοδος του διαδικτύου ειδικά την περίοδο της πανδημίας είναι κάτι που δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς ήρθε για να μείνει αλλάζοντας τα δεδομένα της αγοράς.

Η Gen Z είναι μια τόσο τεράστια και επιδραστική γενιά και θα συνεχίσει να οδηγεί σε πολιτισμικές αλλαγές σε πολλά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής συμπεριφοράς. Κοιτάζουν τους συνομηλίκους τους και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για έμπνευση περισσότερο από ό,τι θα κοιτούσαν τις παραδοσιακές πηγές έμπνευσης για τη μόδα, όπως μπορεί να έκαναν οι προηγούμενες γενιές, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο τι αγοράζουν, πώς το αγοράζουν και από ποιον.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.