25 Απρ 2024
READING

“Colpo Grosso” από το efood;

4 MIN READ

“Colpo Grosso” από το efood;

“Colpo Grosso” από το efood;

Χθες έγινε γνωστό οτι η Delivery Hero, μητρική της εταιρείας που αναπτύσσει στην Ελλάδα το efood εξαγοράζει εταιρείες του ομίλου Μούχαλη.Μια νέα κατάσταση διαμορφώνεται στην αγορά που αλλάζει εντελώς τις ισορροπίες και πιθανά να οδηγήσει και σε άλλες εξελίξεις.Με αυτή την κίνηση το efood αποκτά δύο κυρίως σημαντικά πλεονεκτήματα, logistics βραχίονα και μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και σημείων.

Συγκεκριμένα το efood εξαγοράζει τις εταιρείες «Άλφα Διανομές Ζαχαρώδη Ποτά Ψιλικά Α.Ε.», ΙΝΚΑΤ, delivery.gr και e-table.gr, η κάθε μία από αυτές μπορεί να είναι ένας κρίσιμος κρίκος αξίας για το σχήμα που δημιουργείται.

Το food έχει ηγετικό μερίδιο στη αγορά των παραγγελιών-παραδόσεων φαγητού αλλά κατά και μετά την πανδημία το μεγάλο στοίχημα είναι η μικρή λιανική και ένα μέρος της γκάμας προϊόντων των super market.

Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα συμβαίνει μια μεγάλη αλλαγή και εταιρείες όπως το efood επενδύουν στην παράδοση προϊόντων super market και λιανικής. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ efood και Wolt ποιος θα κατορθώσει πρώτος να “στήσει” ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και σημείων που θα εξυπηρετήσουν αυτές τις ανάγκες.Μόλις μερικές ημέρες πριν η Wolt είχε ανακοινώσει την δημιουργία του 2ου dark store* στα Βόρεια προάστια το οποίο θα εξυπηρετεί τις παραγγελίες στην Βόρεια Αττική.

*Dark stores είναι τα σημεία που αναπτύσονται κοντά σε μεγάλους πληθυσμούς πελατών τα οποία δεν είναι επισκέψιμα από τους πελάτες αλλά εκπληρώνουν παραγγελίες ηλεκτρονικού εμπορίου.Η εγγύτητα σε πληθυσμούς πελατών υποστηρίζει την ταχύτητα σε παράδοση, ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα που θέλουν και πρέπει να διαθέτουν οι εταιρείες delivery όπως efood και Wolt.

Αυτό που συμβαίνει όμως με αυτή την εξαγορά δεν καλύπτει μόνο την ανάγκη για dark stores κοντά στους πελάτες αλλά προσθέτει και πολλά σημεία λιανικής που θα ανήκουν στο efood και τα οποία θα είναι μέρος της εκπλήρωσης ηλεκτρονικών παραγγελιών ενώ ταυτόχρονα είναι και σημεία εξυπηρέτησης πελατών.

Αυτή η εξαγορά αλλάζει την αγορά αλλά επίσης θα αλλάξει και το efood.Μια βασική αλλαγή για την εταιρεία θα είναι η ιδιοκτησία και λειτουργία σημείων λιανικής αφού μέχρι τώρα λειτουργούσε ως μια πλατφόρμα αλλά τα καταστήματα ήταν συνεργάτες της.Συνεπώς το food από μια τεχνολογική πλατφόρμα γίνεται και retailer με όλα όσα συνοδεύουν αυτή την ιδιότητα.

Μια ακόμη αλλαγή είναι ότι η εταιρεία εκτίθεται σε ένα φάσμα ανταγωνισμού πολύ ευρύτερο από την μέχρι τώρα πορεία της.Δίκτυα καταστημάτων λιανικής που στην προηγούμενη περίοδο θα μπορούσαν να είναι η ήταν ήδη συνεργάτες τώρα θα είναι ανταγωνιστές της.Ακόμη και στο επίπεδο της συνεργασίας με τον Σκλαβενίτη πιθανά να υπάρχουν σε ένα επίπεδο αντικρουόμενα συμφέροντα.

Πέρα από την ίδια την εταιρεία αυτή η εξαγορά θα φέρει αλλαγές και στην αγορά αφού οι εταιρείες που βρίσκονται απέναντι από τις εταιρείες super market και μικρής λιανικής μέχρι τις άλλες πλατφόρμες θα πρέπει να επανακαθορίσουν την θέση τους και τις επιλογές τους.

Αυτή η εξαγορά όμως πέρα από το πεδίο του ανταγωνισμού, των προϊόντων και των συνεργασιών έχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, εάν αυτός ο τύπος πελάτη που αναζητά την ευκολία, την παράδοση στο σπίτι, την τεχνολογία ως καθοριστική επιλογή θα αλλάξει τόσο δραστικά την αγορά που θα επηρεάσει τις ισορροπίες όπως τις ξέρουμε μέχρι τώρα.

Το efood πέρα από τις αλλαγές που θα αντιμετωπίσει ως λειτουργική και εταιρική κουλτούρα  προσθέτει τα δύο σημαντικά πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν και τα οποία συμπληρώνουν την κυριαρχία που έχει η εταιρεία αυτή την στιγμή στην αγορά.Ο βραχίονας logistics και το μεγάλο δίκτυο σημείων πώλησης που παράλληλα είναι και δίκτυο εκπλήρωσης ηλεκτρονικών παραγγελιών δίνουν στο efood προβάδισμα και την δυνατότητα να προχωρήσει πολύ μπροστά και πολύ γρήγορα.

Η τεχνολογία, την οποία το efood κατέχει, θα είναι ο μετασχηματιστικός παράγοντας για όλη την αγορά του retail παγκοσμίως.Το ηλεκτρονικό εμπόριο το οποίο έχει κερδίσει σημαντικό χώρο από τα φυσικά καταστήματα, κυρίως το τελευταίο διάστημα,  ο νέος τύπος πελάτη που καλύπτει με διάφορους τρόπους τις αγοραστικές ανάγκες του και η τεχνολογία θα καθορίσουν σε ποιο βαθμό και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα δούμε το αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς σε όλη της την έκταση.

Η εξαγορά αυτή είναι σίγουρα καθοριστική για το ίδιο το efood όπως και για την αγορά και σύντομα θα δούμε αντιδράσεις από τους υπόλοιπους “παίκτες”.Η εταιρεία αντιμετώπισε το πρόβλημα με τους εργαζόμενους το τελευταίο διάστημα και αυτό επηρέασε την εικόνα της μάρκας χωρίς να γνωρίζουμε ακόμη τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και εάν αυτό μπορεί να αλλάξει την αντίληψη των καταναλωτών δραστικά.

Συνοψίζοντας αυτή η επιχειρηματική κίνηση μπορεί να είναι για το efood από ένα βάρος το οποίο θα εμποδίσει την ανάπτυξη της εταιρείας στην χειρότερη περίπτωση η χωρίς να φέρει υπεραξία στην καλύτερη περίπτωση.Μια αντίστοιχη περίπτωση τηρουμένων των αναλογιών και διαφορών είναι η εξαγορά της Whole Foods από το Amazon η οποια μεχρι τώρα δεν είναι σαφές εάν βοήθησε το Amazon όπως σχεδιάζε.Μπορεί όμως να είναι και “Colpo Grosso” που θα οδηγήσει την εταιρεία σε άλλο επίπεδο και άλλα μεγέθη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.