20 Απρ 2024
READING

Η μείωση της χρήσης πλαστικού αποτελεί βασικό στόχο βιωσιμότητας για την PepsiCo 

4 MIN READ

Η μείωση της χρήσης πλαστικού αποτελεί βασικό στόχο βιωσιμότητας για την PepsiCo 

Η μείωση της χρήσης πλαστικού αποτελεί βασικό στόχο βιωσιμότητας για την PepsiCo 

Η PepsiCo δήλωσε ότι θα μειώσει τη χρήση πλαστικού ανά μπουκάλι κατά (50%) στο παγκόσμιο portfolio προϊόντων κατηγορίας food and beverage έως το 2030. Ταυτόχρονα πρόκειται να αντικαταστήσει το μισό πλαστικό της συσκευασίας με ανακυκλωμένο υλικό ως μέρος μιας νέας πρωτοβουλίας της εταιρείας που ονομάζεται Pep+. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι θα επικεντρωθεί στην ενσωμάτωση νέων επιχειρηματικών μοντέλων, όπως είναι η ελαχιστοποίηση της συσκευασίας μίας χρήσης καθώς και η επέκταση της επιχείρησης στα ανθρακούχα νερά μέσω της αγοράς της εταιρείας SodaStream. 

Καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τα απόβλητά τους, ένα από τα υλικά που έχει βρεθεί στο επίκεντρο όσο κανένα άλλο είναι το πλαστικό. Τόσο η PepsiCo όσο και η Coca-Cola έχουν αντιμετωπίσει αρκετά ζητήματα όσον αφορά την χρήση πλαστικού στις συσκευασίες αναψυκτικών, εμφιαλωμένων νερών, τσαγιών και αθλητικών ποτών, διότι δεν πράττουν όπως θα έπρεπε ώστε να καταφέρουν να μειώσουν τον αντίκτυπό τους σε κάθε συσκευασία.

Πιο συγκεκριμένα η Coca-Cola εκτιμάται ότι παράγει 120 δισεκατομμύρια μπουκάλια πλαστικού μίας χρήσης κάθε χρόνο, ενώ η PepsiCo καταναλώνει 2,3 εκατομμύρια τόνους πλαστικού ετησίως. Νωρίτερα φέτος η Coca-Cola παρουσίασε νέα μπουκάλια κατασκευασμένα από (100%) ανακυκλωμένο πλαστικό υλικό. Ακόμη το 2018 οι μάρκες Diet Coke και Sprite δεσμεύτηκαν να συλλέξουν και να ανακυκλώσουν ένα μπουκάλι ή can για κάθε ένα που πουλάνε έως το 2030, να αντικαταστήσουν ολόκληρη τη συσκευασία με (100%) ανακυκλώσιμο υλικό έως το 2025 και τέλος να παράγουν τα μπουκάλια και τα κουτάκια τους με (50%) πιο ανακυκλωμένο υλικό τα έως το 2030. 

Παρόμοια με άλλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων έτσι και η PepsiCo πραγματοποιεί ενέργειες ώστε να καταφέρει να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Μόλις πριν από δύο χρόνια δεσμεύτηκε να μειώσει το (35%) της περιεκτικότητάς σε πλαστικό από ολόκληρο το portfolio της εταιρείας έως το 2025. Τώρα στοχεύει σε μείωση (50%) τόσο σε ποτά όσο και σε τρόφιμα μέχρι το 2030. Η πρωτοβουλία Pep+ αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μέλλον της εταιρείας, καθώς αντανακλά μια νέα επιχειρηματική πραγματικότητα, όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέλλον του πλανήτη και της κοινωνίας. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η βιώσιμη συσκευασία αναδείχθηκε κορυφαία προτεραιότητα, καθώς οι καταναλωτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο δικό τους προσωπικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και καθώς και για εκείνο του γενικότερου οικοσυστήματος τροφίμων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των καταναλωτών θεωρούν πολύ σημαντικό τα προϊόντα που αγοράζουν να διατίθενται σε ανακυκλώσιμες συσκευασίες. Ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς (54%) λαμβάνουν υπόψη τους τη βιωσιμότητα της συσκευασίας κατά την διάρκεια επιλογής ενός προϊόντος. 

Εκτός από τη δέσμευσή της να μειώσει τη χρήση πλαστικού, η PepsiCo αξιοποιεί τις παροχές περί βιωσιμότητας που προσφέρει η πλατφόρμα της SodaStream. Ο κατασκευαστής ανθρακούχου νερού, που αγοράστηκε από την PepsiCo για 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, επιτρέπει στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ένα μηχάνημα για να φτιάξουν ένα ποτό, το οποίο έχουν την δυνατότητα να το καταναλώσουν σε κάποιο δικό τους container κάτι το οποίο συμβάλλει στην μείωση της ανάγκης για νέα πλαστικά μπουκάλια. Εάν η PepsiCo καταφέρει μέσω της παραπάνω ενέργειας να προσελκύσει τους καταναλωτές και να τους πείσει να δοκιμάζουν τις νέες αυτές γεύσεις των ποτών, τότε θα μπορούσε να αποφύγει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια έως το 2030. 

Η εταιρεία έχει επενδύσει στο κομμάτι της τεχνολογίας όσον αφορά τη συσκευασία τροφίμων παρέχοντας μία και τσάντα κατασκευασμένη με φυτικά υλικά σε συνεργασία με το brand Off The Eaten Path, αποδεικνύοντας ότι η PepsiCo είναι πρόθυμη να επεκταθεί και στο κομμάτι της κυκλικότητας όσον αφορά τις συσκευασίες των τροφίμων.

Η Greenpeace, η οποία έχει επικρίνει τις προσπάθειες των εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων σχετικά με την βιωσιμότητα, καθώς ο συγκεκριμένος τομέας προιόντων παράγει τρισεκατομμύρια πλαστικά αντικείμενα κάθε χρόνο κάτι που δεν μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπιστεί μόνο με την διαδικασία της ανακύκλωσης. Η αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης καθώς τα ανακυκλωμένο υλικά συμβάλλουν αρκετά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος δεν είναι όμως αρκετό.  

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.