Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ του συμβατικού και του virtual retail

Οι retailers γίνονται όλο και πιο δημιουργικοί καταβάλλοντας σημαντικές προσπάθειες να συνδυάσουν τις καλύτερες πτυχές του ψηφιακού εμπορίου και των αγορών στα φυσικά καταστήματα. Το ηλεκτρονικό εμπόριο αδιαμφισβήτητα προσφέρει στους πελάτες πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα φυσικά καταστήματα. Ωστόσο υπάρχουν ορισμένες πτυχές του περιβάλλοντος των συμβατικών αγορών όπου το περιβάλλον του ecommerce αδυνατεί να προσφέρει. 

Ολοένα και περισσότεροι retailers προσπαθούν να προσφέρουν μοναδικές αγοραστικές εμπειρίες ανεξαρτήτως καναλιού συνδυάζοντας μοναδικές δυνατότητες που θα προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. Τρία πρόσφατα παραδείγματα είναι τα εξής: 

 Shoppable συνταγές 

Ενώ οι περισσότεροι αγοραστές ειδών παντοπωλείου διαθέτουν μια σειρά από βασικά προϊόντα που αναπληρώνουν κάθε εβδομάδα, η τυπική λίστα του σούπερ μάρκετ περιλαμβάνει ταυτόχρονα είδη, τα οποία διαφέρουν ανάλογα με το ποια γεύματα επιθυμεί να προετοιμάσει ο κάθε καταναλωτής. Οι αγορές με βάση κάποια συνταγή είναι μια δραστηριότητα των πελατών που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πάντα με ομαλό τρόπο μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου. Γι’ αυτόν το λόγο διάφοροι retailers ειδών παντοπωλείων προσφέρουν στους πελάτες ψηφιακά εργαλεία για αγορές αγαθών που βασίζονται σε κάποια συγκεκριμένη συνταγή. 

Για παράδειγμα η Albertsons σύναψε μια νέα πολυετή συμφωνία με το Pinterest, η οποία περιλαμβάνει ένα API εργαλείο προγραμματισμού γευμάτων σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να κάνει τη συλλογή των προϊόντων για κάποια συνταγή πολύ εύκολη και γρήγορη, ενσωματώνοντας τα αποθηκευμένα pins στο Pinterest απευθείας μέσα στην εφαρμογή. Με άλλα λόγια οι αγοραστές θα μπορούν να προσθέσουν όλα τα απαραίτητα υλικά που απαιτούνται για κάποια συνταγή απευθείας στο καλάθι αγορών τους με ένα απλό κλικ. 

Welcome home (Virtually) 

Τα φυσικά καταστήματα συχνά διαθέτουν προσεκτικά σχεδιασμένες εκθέσεις με προϊόντα κατηγορίας όπως είναι η διακόσμηση σπιτιού, τα έπιπλα και η διακόσμηση αναλόγως με την εποχικότητα, οι οποίες συνήθως αποτελούν προσομοίωση του οικιακού περιβάλλοντος. Οι συγκεκριμένες εκθέσεις βοηθούν τους πελάτες να καταλάβουν πώς θα έμοιαζαν τα αντικείμενα στο δικό τους προσωπικό χώρο κάτι που πιθανότητα θα συμβάλλει και στην αύξηση των πωλήσεων. Είναι αρκετά δύσκολο να δημιουργηθεί μία τέτοιου είδους ρεαλιστική ατμόσφαιρα αγορών σε ένα site. Ωστόσο χάρη στη πρόοδο της τεχνολογίας της επαυξημένης πραγματικότητας (AR) καθώς και της εικονικής πραγματικότητας (VR), οι διαδραστικές ψηφιακές οθόνες από την άνεση του σπιτιού είναι εδώ για να ενταχθούν στο τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παραδείγματος χάρη η διαδικτυακή αγορά του Etsy έκανε το ντεμπούτο της μέσω της δημιουργίας του «The Etsy House», ένα διαδραστικό περιβάλλον με τεχνολογίες AR που επιτρέπει στους πελάτες να περπατούν σε ένα ψηφιακό σπίτι γεμάτο τα είδη της εταιρείας, προσφέροντάς τους την ικανότητα να έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα με virtual τρόπο ενώ παράλληλα πληροφορούνται διεξοδικά σχετικά με τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος.  

Κάνοντας digitalizing τον πραγματικό κόσμο 

Εκτός από το να κάνουν τις διαδικτυακές αγορές τους να μοιάζουν περισσότερο με την αγοραστική διαδικασία στο πραγματικό κόσμο, ορισμένοι retailers προσφέρουν την ευκολία και τη δυνατότητα άμεσης αγοράς που προσφέρει το ψηφιακό εμπόριο στο φυσικό περιβάλλον. Με αφορμή την εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, η Crocs και η JD Sports συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα πληρωμών Afterpay για να μετατρέψουν το ψηφιακό limited-edition πρόγραμμα «Dropshop» σε μια omnichannel αγοραστική εμπειρία. 

Αυτό που έκανε η Afterpay είναι να κυκλοφορήσει δύο limited-edition συλλογές στην Times Square της Νέας Υόρκης, η οποία διαθέτει τόσο φυσικά όσο και ψηφιακά προϊόντα από την Crocs και την J.D. Sports. Επιπλέον η Afterpay και το Snap πήραν διάφορα εμβληματικά αντικείμενα της Νέας Υόρκης και τα φώτισαν ακόμη περισσότερο όπως ταξί και διάφορα food trucks. 

Κάθε αντικείμενο διαθέτει έναν ξεχωριστό snapcode, ο οποίος ξεκλειδώνει έναν συναρπαστικό AR 3D χάρτη στο Snapchat αποκαλύπτοντας μια τοποθεσία του omnichannel του Dropshop. Μέσα από το συναρπαστικό περιβάλλον του Dropshop, οι πελάτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τις AR try-on εμπειρίες που προσφέρει το Snapchat πραγματοποιώντας απευθείας από το κινητό τους οποιαδήποτε αγορά επιθυμούν.