Google και Amazon θέλουν την κυριαρχία στην αναζήτησή προϊόντων στο internet

Από αυτήν την εβδομάδα το Google Shopping πραγματοποίησε ένα νέο update, με σκοπό να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις αγορές μέσω διαδικτύου. Η νέα ενημέρωση ανανεώνει και βελτιώνει τα χαρακτηριστικά της καρτέλας αναζήτησης του google προσφέροντας πολλές και διαφορετικές δυνατότητες. Συγκεκριμένα μέσω των νέων δυνατοτήτων προσφέρεται μία πολύ καλύτερη αναζήτηση αποθεμάτων εντός του καταστήματος, πληροφορίες για τα προιόντα καθώς και διάφορες αλλαγές στον σχεδιασμό της απευθείας αναζήτησης αγαθών. 

Αναλυτικότερα το update βασίζεται κατά κύριο λόγο στη στρατηγική του Google Shopping. Ορισμένες πρόσφατες αλλαγές σχετίζονται με τη κατάργηση προμηθειών καταχώρισης στο Google Shopping καθώς προηγουμένως οι έμποροι υποχρεούνταν να πληρώνουν τέλη από 5% έως 15% για καταχωρήσεις του τύπου «Sold on Google». Επιπλέον χάρη στη συνεργασία με το Shopify οι πωλητές έχουν την ικανότητα να συγχρονίζουν αυτόματα τα προϊόντα των sites τους με το Google. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους το Google Shopping πρόσθεσε κι’ άλλες δυνατότητες όπως η παρακολούθηση τιμών και το φιλτράρισμα προϊόντων με βάση τη διαθεσιμότητα στη τοπική retail αγορά. 

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί απάντηση της εταιρείας στο γεγονός ότι το Amazon είναι αδιαμφισβήτητα το κυρίαρχο σημείο εκκίνησης της έρευνας αγοράς των καταναλωτών. Από το 2018 το Amazon κυριαρχούσε στην αναζήτηση προϊόντων. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Amazon Jungle Scout για το 2021, το (74%) των καταναλωτών στις ΗΠΑ ξεκινούν την έρευνα αγορά τους από το Amazon. Τα τελευταία δύο χρόνια το μερίδιο αγοράς αναζήτησης προϊόντων του Google μειώθηκε από (54%) στο (46%). Έτσι αυτό που επιθυμεί να κάνει το Google είναι να ανανεώσει ολόκληρη την εμπειρία αναζήτησης προϊόντων ειδικά για την κατηγορία της μόδας. Με άλλα λόγια μέσω του νέου update στα αποτελέσματα αναζήτησης θα εμφανίζονται οδηγοί  styling, visual feeds καθώς και σχετικά βίντεο στο YouTube, με σκοπό από τη μία την διευκόλυνση της αγοράς από τα αγαπημένα εμπορικά σήματα και από την άλλη την ανακάλυψη νέων brands. 

Εν τω μεταξύ το Google Lens δηλαδή η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας της εταιρείας,  θα ενσωματωθεί σύντομα στο πλαίσιο της αναζήτησης στο Chrome. Το εργαλείο θα επιτρέπει στους χρήστες να επιλέγουν εικόνες, βίντεο και περιεχόμενο κειμένου και παράλληλα να βλέπουν τα σχετικά αποτελέσματα στο Chrome. Ομοίως, οι χρήστες iOS θα λάβουν ένα Google Lens button στην εφαρμογή του Google, το οποίο θα εμφανίζει shoppable εικόνες παρόμοιες με τις φωτογραφίες προϊόντων των brands. Οι συγκεκριμένες δυνατότητες έχουν δημιουργηθεί ώστε να βοηθήσουν στην αύξηση της επισκεψιμότητας στα sites των εμπόρων, ειδικότερα τώρα που η περίοδος των χριστουγεννιάτικων αγορών πλησιάζει. 

Παρά την κυριαρχία της αναζήτησης προϊόντων του Amazon, το Google ελπίζει ότι τα νέα updates θα προσελκύσουν περισσότερους πελάτες στο Google Shopping. Ακόμη αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι δυνατότητες θα διατίθενται δωρεάν σε όλους τους πωλητές, κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τα αποτελέσματα αναζήτησης του Amazon, τα οποία είναι διαθέσιμα επί πληρωμή. 

Σύμφωνα με το Google οι πρόσφατες Shopping ενημερώσεις έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα το Google σημείωσε αύξηση τόσο στα listings των εμπόρων όσο και στους αριθμούς αναζήτησης των καταναλωτών. Τον περασμένο χρόνο η πλατφόρμα σημείωσε αύξηση (70%) στην ποσότητα των προϊόντων καθώς και (80%) της ανάπτυξης των εμπόρων, με την πλειοψηφία τους να αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Ακόμη οι αναζητήσεις προϊόντων «available near me» αυξήθηκαν 100% παγκοσμίως σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Ταυτόχρονα το ποσοστό αναζήτησης των εκπτωτικών κωδικών έχει αυξηθεί κατά (50%) γεγονός που βοήθησε τους εμπόρους να ξεχωρίσουν στην αγορά.

Δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας η πλειοψηφία των καταναλωτών σκοπεύει να ξεκινήσει την έρευνα αγοράς για χριστουγεννιάτικα δώρα στο Amazon (80%), ακολουθεί το site του εκάστοτε retailer με (50%)  ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το Google με (36%).

Εν τω μεταξύ εκτός από το Google ολοένα και περισσότερες πλατφόρμες προσπαθούν να βελτιώσουν τις δυνατότητες αναζήτησής τους. Για παράδειγμα το Facebook και το Instagram έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στις social shopping αγορές, ενώ αγορές όπως είναι το Etsy γίνονται ισχυρότερες. Μία βελτιωμένη εμπειρία χρήστη θα βοηθήσει όχι μόνο το καταναλωτικό κοινό αλλά και τα brands, καθώς η αυτοκρατορία του Amazon στα αποτελέσματα αναζήτησης μπορεί να λειτουργήσει θετικά μόνο για το ίδιο το Amazon και όχι για την υπόλοιπη αγορά.