22 Δεκ 2024
READING

Το Facebook ήξερε, αλλά προτεραιότητα είχε το κέρδος, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

4 MIN READ

Το Facebook ήξερε, αλλά προτεραιότητα είχε το κέρδος, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Το Facebook ήξερε, αλλά προτεραιότητα είχε το κέρδος, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις

Μετά τις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων σχετικά με τις πρακτικές και τις επιλογές του Facebook, που ενισχύουν την παραπληροφόρηση και τη διάδοση μίσους, και επηρεάζουν την ψυχική υγεία των κοριτσιών, η γυναίκα που είναι υπεύθυνη για αυτήν τη διαρροή εσωτερικών εγγράφων που το αποδεικνύει, αποκάλυψε την ταυτότητά της, σε συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «60 Minutes» την Κυριακή.

Πρόκειται για την 37χρονη Frances Haugen, πρώην product manager του Facebook, η οποία ασχολούνταν με ζητήματα πολιτικής ακεραιότητας στην εταιρεία και ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα που έφερε στην επιφάνεια αποδεικνύουν ότι το ίδιο το Facebook γνώριζε πως οι πλατφόρμες του χρησιμοποιούνται για να σκορπούν το μίσος, τη βία και την παραπληροφόρηση, και, μάλιστα, ότι προσπαθούσε να αποκρύψει αυτά τα στοιχεία.

«Αυτό που είδα πολλές φορές στο Facebook ήταν ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα σε αυτό που ήταν καλό για το κοινό και αυτό που ήταν καλό για το Facebook, και το Facebook ξανά και ξανά επέλεγε να βελτιώνεται για το καλό των δικών του συμφερόντων, όπως το να βγάζει περισσότερα χρήματα», είπε η Haugen στην εκπομπή.

Ο ανταποκριτής του «60 Minutes» διάβασε ένα απόσπασμα από ένα εσωτερικό έγγραφο του Facebook που έλεγε ότι «Έχουμε αποδείξεις από διάφορες πηγές ότι η ρητορική μισους, ο διχαστικός πολιτικός λόγος και η παραπληροφόρηση στο Facebook και την οικογένεια των εφαρμογών του επηρεάζουν τις κοινωνίες του κόσμου».

Πριν ένα μήνα, η Haugen υπέβαλε τουλάχιστον οκτώ καταγγελίες στην Securities and Exchange Commission των ΗΠΑ, ότι η εταιρεία αποκρύπτει στοιχεία από τους επενδυτές της και το κοινό. Επίσης, έδωσε τα έγγραφα στη Wall Street Journal, που δημοσίευσε μια έρευνα για το πώς το Facebook γνώριζε τις συνέπειες της παραπληροφόρησης και το πώς επηρεάζει τα νεαρά κορίτσια η πλατφόρμα του Instagram.

To Facebook αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί είναι παραπλανητικοί και ότι οι πλατφόρμες του κάνουν περισσότερο καλό παρά κακό. «Συνεχίζουμε να κάνουμε σημαντικές βελτιώσεις για να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση και το επιβλαβές περιεχομενο. Ο ισχυρισμός ότι ενθαρρύνουμε το κακό περιεχόμενο και δεν κάνουμε τίποτα για αυτό απλά δεν είναι αληθής», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μάλιστα, λίγες ώρες μετά τη μετάδοση της εκπομπής, η εκπρόσωπος τύπου του Facebook Lena Pietsch έδωσε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση που έλεγε ότι από το απόσπασμα που ακούστηκε έλειπαν γεγονότα, και ότι η συνέντευξη επικεντρώθηκε επιλεκτικά σε υλικό από την εταιρεία, παραπλανώντας σχετικά με την έρευνα που κάνει για να βελτιώσει τα προϊόντα της.

Η Haugen είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο ιδρυτής του Facebook Mark Zuckerberg ήθελε να δημιουργήσει μια πλατφόρμα γεμάτη μίσος, αλλά ότι επέτρεψε να γίνουν κάποιες επιλογές που είχαν ως αποτέλεσμα το πολωτικό και γεμάτο μίσος περιεχόμενο να φτάνει σε περισσότερο κόσμο.

Η ίδια προσελήφθη από το Facebook το 2019, με στόχο να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση. Ωστόσο, η εταιρεία κατάργησε την ομάδα πολιτικής ακεραιότητας που εργαζόταν για αυτό, λίγο μετά τις αμερικανικές εκλογές του 2020, και τότε η Haugen άρχισε να βλέπει τα πράγματα αλλιώς. Πιστεύει μάλιστα ότι αυτή η κίνηση, αλλά και η απόφαση να καταργηθούν τα εργαλεία εναντίον της παραπληροφόρησης, που είχαν υιοθετηθεί από την πλατφόρμα για την προστασία των εκλογών, βοήθησαν να οργανωθεί η εισβολή στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Όπως είπε, ο αλγόριθμος είναι σχεδιασμένος να δείχνει στους χρήστες το περιεχόμενο που είναι πιθανότερο να τους κινήσει το ενδιαφέρον, και αυτό ευθύνεται για πολλά προβλήματα. Υποστήριξε ακόμα ότι η εταιρεία αναγνωρίζει ότι αν αλλάξουν τον αλγόριθμο ώστε να είναι ασφαλής, οι χρήστες θα αφιερώνουν λιγότερο χρόνο στην πλατφόρμα, θα κάνουν κλικ σε λιγότερες διαφημίσεις, κι έτσι θα βγάζουν λιγότερα χρήματα.

Η εκπρόσωπος του Facebook στην ανακοίνωσή της ειπε ότι η πλατφόρμα βασίζεται στο ότι χρησιμοποιείται με τρόπους που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και ότι η προστασία της κοινότητας είναι πιο σημαντική από τη μεγιστοποίηση των κερδών.

Σύμφωνα πάντως με τη Frances Haugen, «το Facebook βγάζει πιο πολλά χρήματα όταν καταναλώνεις περισσότερο περιεχόμενο. Στους ανθρώπους αρέσει να ασχολούνται με πράγματα που τους προκαλούν μια συναισθηματική αντίδραση. Και όσο περισσότερο έρχονται σε επαφή με την οργή, τόσο περισσότερο αλληλεπιδρούν και τόσο περισσότερο καταναλώνουν».

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.