24 Απρ 2024
READING

Η απομακρυσμένη εργασία κάνει τους ανθρώπους πιο αγενείς; 

4 MIN READ

Η απομακρυσμένη εργασία κάνει τους ανθρώπους πιο αγενείς; 

Η απομακρυσμένη εργασία κάνει τους ανθρώπους πιο αγενείς; 

Όταν κάποιος είναι αγενής στη δουλειά του, δεν είναι απλώς ενοχλητικό ή δυσάρεστο, αλλά κάνει και τους ανθρώπους που στοχοποιεί χειρότερους στη δουλειά τους. Μια μελέτη του Georgetown διαπίστωσε ότι όσοι βίωσαν αγένεια είχαν 39% λιγότερες δημιουργικές ιδέες και είχαν 33% χειρότερες επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων. Και η δημιουργικότητα και η επίλυση προβλημάτων δεν είναι χαρακτηριστικά που οι εργοδότες θέλουν να μειωθούν.

Η φθορά που προκαλείται από την αγένεια στο χώρο εργασίας έχει μελετηθεί εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι πρόσφατα ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι ήταν αγενείς δεν ήταν πλήρως κατανοητός. Σε μια μελέτη του 2021, ειδικοί εφαρμοσμένης οργανωτικής ψυχολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ ανέλυσαν 76 ερευνητικές εργασίες, που κάλυπταν περισσότερους από 35.000 εργαζόμενους, για να τον εξακριβώσουν – και τα ευρήματά τους εξηγούν την πρόσφατη έξαρση των αγενών συμπεριφορών. 

Οι μεγαλύτερες αφορμές για αγένεια είναι πράγματα που έχουν επιδεινωθεί υπέρμετρα από την πανδημία. Αυτά είναι πράγματα όπως η επαγγελματική εξουθένωση, η συναισθηματική εξάντληση, ο μεγάλος φόρτος εργασίας, αλλά και αν δεν αισθάνεται κάποιος ασφαλής όσον αφορά τη θέση του στη δουλειά. Το χειρότερο είναι ότι η αγένεια είναι μεταδοτική. Ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες για να γίνει κανείς αγενής είναι να την έχει βιώσει ο ίδιος. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος είναι ακούσια αγενής, αυτό μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις. Η στροφή στην εικονική εργασία δεν έχει βοηθήσει. Τώρα που πολλοί άνθρωποι εργάζονται μόνιμα από το σπίτι, τουλάχιστον με μερική απασχόληση, υπάρχουν νέες ευκαιρίες για αγένεια που δεν υπηρχαν παλαιότερα. Για παράδειγμα, κάποιος να μην συμπεριλαμβάνει κάποιον σε μια εικονική συνάντηση ή να ακυρώνει μια συνάντηση ακριβώς τη στιγμή που πρόκειται να ξεκινήσει. 

Οι βιντεοκλήσεις μπορεί να φαίνονται πλέον ο κανόνας, αλλά εξακολουθούμε να είμαστε αρκετά κοινωνικά αδέξιοι όσο βρισκόμαστε σε αυτές. Κατά τα τελευταία λεπτά μιας συνάντησης Zoom, για παράδειγμα, όλοι αγχώνονται τόσο πολύ να τελειώσουν, που είναι σαν να ξεχνούν πώς να είναι ευγενικοί

Αυτή η μελαγχολία που προκαλείται είναι που εντείνει το πρόβλημα. Όταν κάποιος κακομεταχειρίζεται έναν άνθρωπο με διφορούμενο τρόπο και ο ίδιος δεν είναι σίγουρος για το ποια ήταν η πρόθεση, αυτό στην πραγματικότητα φέρνει χειρότερα αποτελέσματα λόγω του επιπέδου της σκεπτικότητας που ακολουθεί. Αν κάποιος είναι καθαρά αγενής, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Ο δέκτης μπορεί να το εκλογικεύσει και να προχωρήσει. Αλλά όταν υπάρχει ασάφεια, τότε απασχολεί τον δέκτη για κάποιο διάστημα. 

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο χαρακτηριστικό της εργασίας από το σπίτι. Οι αντιλήψεις μας για το πώς είναι οι συνάδελφοί μας, που βασίζονται αποκλειστικά στις αλληλεπιδράσεις εξ αποστάσεως εργασίας, μπορεί να διαστρεβλωθούν.

Χάρη στην προκατάληψη της αρνητικότητας, είμαστε από τη φύση μας επιρρεπείς στο να βλέπουμε και να μένουμε στην αρνητικότητα αντί για τη θετικότητα, ακόμη και στα πιο αθώα μηνύματα, καθιστώντας τον εικονικό χώρο εργασίας ναρκοπέδιο για την αντιληπτή αγένεια. 

Οι καταγγελίες για εκφοβισμό κατά των εργοδοτών έχουν αυξηθεί από τότε που όλοι αρχίσαμε να εργαζόμαστε από το σπίτι. Αλλά, αυτό συχνά οφείλεται περισσότερο σε παρεξηγήσεις που προκαλούνται από την ηλεκτρονική επικοινωνία, οι οποίες διαφορετικά θα είχαν εκλείψει σε περιβάλλον γραφείου. Οι τύποι “εξ αποστάσεως εκφοβισμού” που αναφέρονται περιλαμβάνουν συχνές διακοπές κατά τη διάρκεια εικονικών συναντήσεων, αγενή emails και επαναλαμβανόμενα και υπερβολικά emails από διευθυντές – όλα αυτά τα πράγματα που ένα άτομο μπορεί εύκολα να τα απορρίψει, ενώ ένα άλλο τα παίρνει προσωπικά. 

Δυστυχώς, η επιστροφή στο γραφείο δεν είναι μια γρήγορη λύση. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση θα χειροτερέψει όταν επιστρέψουμε, επειδή έχουμε πλέον συνηθίσει αλλιώς. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να μην χρειάζεται να εμπλέκονται τόσο πολύ σε διαπροσωπική επικοινωνία και αυτό μπορεί να πάρει μια ήδη αγχωτική ή τεταμένη κατάσταση και να την επιδεινώσει.

Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν για να αποτραπεί το να έχει η αγένεια κάποια επίπτωση. Οι ερευνητές του PSU διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συνάδελφοι ήταν λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουν, και ως εκ τούτου λιγότερο πιθανό να εμπλακούν στον κύκλο της αγένειας. Ένα άλλο προληπτικό μέτρο – το οποίο οι εργοδότες μπορούν πραγματικά να ελέγξουν χωρίς να απολύσουν όλους τους κάτω των 45 ετών – ήταν ο έλεγχος της θέσης εργασίας.

Οι άνθρωποι που είχαν περισσότερες ευκαιρίες να είναι αυτόνομοι κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, είχαν τον έλεγχο των εργασιακών τους καθηκόντων και του τρόπου με τον οποίο τα έκαναν, ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποδώσουν την αγένεια. Έτσι, η εξ αποστάσεως εργασία, αν γίνει σωστά, μπορεί να διορθώσει την αγένεια που έχει επιδεινωθεί.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.