25 Απρ 2024
READING

Πληρωμές χωρίς σύνορα | η borderless δυνατότητα πληρωμών είναι το μέλλον των συναλλαγών

3 MIN READ

Πληρωμές χωρίς σύνορα | η borderless δυνατότητα πληρωμών είναι το μέλλον των συναλλαγών

Πληρωμές χωρίς σύνορα |  η borderless δυνατότητα πληρωμών είναι το μέλλον των συναλλαγών

Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις, που πλέον αναγκαστικά και σε πολύ γρήγορους ρυθμούς εξοικειώθηκαν με τα ψηφιακά περιβάλλοντα, στο πλαίσιο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οι τράπεζες επιτάχυναν επίσης την εφαρμογή των ηλεκτρονικών τους υπηρεσιών και το mobile banking έγινε πλέον ο κανόνας.

Καθώς οι συναλλαγές με εταιρείες του εξωτερικού πλέον αυξάνονται, απαιτούνται νέες, καινοτόμες λύσεις, προκειμένουν αυτές να πραγματοποιούνται ουσιαστικά «χωρίς σύνορα» – και αυτές οι καινοτομίες έρχονται, για να αλλάξουν το τοπίο και τον τρόπο που λειτουργούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι πλατφόρμες για borderless πληρωμές που προτείνει η χρηματοοικονομική τεχνολογία φιλοδοξούν να φέρουν ακόμα πιο κοντά τα ευρωπαϊκά κράτη. Μάλιστα η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε μια επιπλέον ανάγκη για τέτοιου είδους εφαρμογές.

Η χρηματοοικονομική τεχνολογία, βέβαια δεν προέκυψε ως ανάγκη μόνο εξαιτίας της πανδημίας. Οι διεθνείς επιχειρηματικές πρακτικές, που μεταμορφώνονται από την ψηφιακή μετάβαση, ζητούν νέες, υβριδικές λύσεις συναλλαγών και, αν και το πλαίσιο της Ευρωζώνης προσφέρει μια σαφή άνεση οικονομικών κινήσεων, οι σχέσεις με τα κράτη που δεν ανήκουν σε αυτήν δημιούργησαν νέες ανάγκες που απαιτούν ευελιξία. 

Καθώς οι καταναλωτές εξοικειώθηκαν πλέον με τις ηλεκτρονικές πληρωμές, νιώθουν ότι αποκτούν μεγαλύτερη ευλεξία, η εξ αποστάσεως εργασία και η τάση των ψηφιακών νομάδων έχει δημιουργήσει ένα νέο, πιο ευέλικτο mindset· εν ολίγοις, ο τρόπος που ξοδεύουν αλλάζει. 

Έτσι, από τη μία ο καταναλωτής προτιμά τις ηλεκτρονικές αγορές και θέλει να έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις αγορές του άμεσα, χωρίς να επιβαρύνεται με επιπλέον χρεώσεις, από την άλλη οι έμποροι θέλουν να μπορούν να δραστηριοποιηθούν και σε αγορές μακριά από τη χώρα τους. 

Βλέπουμε λοιπόν εταιρείες και οικονομικούς ή τραπεζικούς οργανισμούς να πρωτοπορούν με τα ψηφιακά multi-currency πορτοφόλια, μια υπηρεσία που αποκτά εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο και προσφέρει τη δυνατότητα άμεσης POS πληρωμής. Χρησιμοποιούνται επίσης διάφορες άλλες μέθοδοι, όπως τα vouchers και οι προπληρωμένες κάρτες. Οι νέες fintech startup εταιρείες φιλοδοξούν να προσφέρουν στους διεθνείς πελάτες τους και στις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου υπηρεσίες και συστήματα πληρωμών που απαιτούν λιγότερα κλικ.

Τα κρυπτονομίσματα

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια ισχυρή πλέον τάση στην αγορά. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορούν να προσφέρουν μια σημαντική εναλλακτική στις borderless πληρωμές. Οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, λόγω της αποκεντρωμένης φύσης τους, δεν επιβαρύνονται από τα τέλη των διασυνοριακών συναλλαγών, ενώ παραμένουν ασφαλείς, χάρη στην τεχνολογία του blockchain. Γι’ αυτό οι εταιρείες fintech προσπαθούν να διευκολύνουν με τις εφαρμογές τους τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, ενώ διατηρούν την πίστη ότι, σταδιακά, και το κοινό που δεν είναι εξοικειωμένο με τα κρυπτονομίσματα, θα αρχίσει να τα βλέπει διαφορετικά και οι επιχειρήσεις θα στραφούν σιγά σιγά και σε αυτήν την εναλλακτική.

Η ανάγκη να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές άμεσα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και οικονομικά, ξεπερνώντας τα σύνορα, οδηγεί τον κλάδο σε καινοτομίες που αποσκοπούν στο να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία του πελάτη/χρήστη. Το μέλλον ορίζεται σε αυτόν τον τομέα από τις ψηφιακές τάσεις και τις fintech εταιρείες, που διαφοροποιούνται από τις κλασικές τραπεζικές υπηρεσίες, οι οποίες ήταν μέχρι τώρα κατά κύριο λόγο υπεύθυνες για τις συναλλαγές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.