25 Απρ 2024
READING

Καθώς ο κλάδος της μεταπώλησης απογειώνεται το eBay διπλασιάζει την γκάμα του σε second hand προϊόντα 

3 MIN READ

Καθώς ο κλάδος της μεταπώλησης απογειώνεται το eBay διπλασιάζει την γκάμα του σε second hand προϊόντα 

Καθώς ο κλάδος της μεταπώλησης απογειώνεται το eBay διπλασιάζει την γκάμα του σε second hand προϊόντα 

Το Ebay υποστηρίζει ότι ο τομέας των αναπαλαιωμένων και ανακυκλωμένων προϊόντων βγήκε κερδισμένος από την πανδημία.  Τα τμήματα αυτά έχουν επωφεληθεί από το γενικότερο κύμα ενδιαφέροντος γύρω από τη μεταπώληση και τη βιωσιμότητα. Μαζί, τα ανακαινισμένα και τα ανακυκλωμένα προϊόντα συνέβαλαν στην κατά 400% αύξηση των πωλήσεων μεταχειρισμένων καταναλωτικών προϊόντων στο eBay από το 2018. 

Η οικονομία της μεταπώλησης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2025, σύμφωνα με την ThredUp, εν μέσω της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης των καταναλωτών σχετικά με τις επιπτώσεις της μόδας και των αποβλήτων στο περιβάλλον. Παράλληλα με δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Depop και το Poshmark, η ευρύτερη κατηγορία μεταπώλησης φιλοξενεί επίσης προσοδοφόρες εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως τα αθλητικά παπούτσια, τα ρολόγια και τα συλλεκτικά αντικείμενα. Το Ebay προσπαθεί να αξιοποιήσει μέρος αυτής της ανάπτυξης ενισχύοντας τη γκάμα των επαληθευμένων ανακαινισμένων προϊόντων της και προσθέτοντας νέα εργαλεία για συλλεκτικά και πολυτελή αντικείμενα. 

Η εταιρεία εγκαινίασε πέρυσι ένα πρόγραμμα ελέγχου γνησιότητας, όπου μια ειδική ομάδα επιθεωρεί και παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα προϊόντα πολυτελείας για τους αγοραστές και επαληθεύει τις επιστροφές για τους πωλητές. Ξεκινώντας με πολυτελή ρολόγια (με τιμή 2.000 δολάρια και άνω), το eBay επέκτεινε το πρόγραμμα σε αθλητικά παπούτσια (100 δολάρια και άνω) και τσάντες (500 δολάρια και άνω).  

Αυτά τα είδη υψηλού κόστους έχουν γίνει πρόσφατα από μόνα τους κατηγορίες asset, με μια ανερχόμενη βάση επενδυτών. Η αγορά μεταπώλησης αθλητικών παπουτσιών και streetwear, συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Cowen, και αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% σε ετήσια βάση, ώστε να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2030. 

To Ebay επωφελείται από αυτό. Η επιχείρηση αθλητικών παπουτσιών της αυξάνεται με τριψήφιο ρυθμό σε ετήσια βάση εδώ και αρκετά τρίμηνα, οι πωλήσεις ρολογιών διπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και μια τσάντα αγοράζεται κάθε 12 δευτερόλεπτα από το marketplace. 

Η εταιρεία επενδύει σε νέους τομείς καθώς προσπαθεί να ανακάμψει από μια δύσκολη χρονιά. Οι ετήσιοι ενεργοί αγοραστές στην αγορά της μειώθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση σε 159 εκατομμύρια κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Ενώ η ακαθάριστη αξία των εμπορευμάτων μειώθηκε επίσης κατά 7% σε ετήσια βάση στα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Όσον αφορά τις τάσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, η αυξημένη δραστηριότητα γύρω από μεταχειρισμένες ή ανακαινισμένες συσκευές τεχνολογίας συμπίπτει με την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την υποτίμηση της τιμής των πρόσφατων μοντέλων, με τους αγοραστές να κυνηγούν προσφορές για ελαφρώς παλαιότερες συσκευές. Για παράδειγμα, η είδηση για το νέο iPhone 13 της Apple είχε ως αποτέλεσμα εκθετικό ενδιαφέρον για τα ανακαινισμένα τηλέφωνα και την αύξηση της διάρκειας ζωής των τηλεφώνων. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που συνεπάγεται η αγορά ενός νέου προϊόντος.  

Παράλληλα με τη μεταπώληση, το κίνημα του δικαιώματος για επισκευή – το οποίο υποστηρίζει τo δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα αγαθά που αγοράζουν – αυξάνεται επίσης εν μέσω νέας νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.  

Στον τομέα της τεχνολογίας, συγκεκριμένοι πωλητές επωφελούνται από την εστίαση των καταναλωτών στη βιωσιμότητα και τα ανακαινισμένα προϊόντα. Η Music Magpie, για παράδειγμα, είναι ένας σημαντικός έμπορος του eBay με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ειδικεύεται σε μεταχειρισμένα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, εισήχθη στην αγορά AIM του Λονδίνου με δημόσια εγγραφή τον Απρίλιο, η οποία της έδωσε κεφαλαιοποίηση αγοράς 208 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με αυτή, είχε 6 εκατομμύρια χρήστες τον περασμένο Νοέμβριο. 

Το μέλλον φαίνεται λαμπρό για τον τομέα αυτό. Το re-commerce έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του και οι αγορές αναμένεται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην επέκτασή του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.