24 Απρ 2024
READING

Η λιανική δραστηριότητα του Amazon επιβραδύνεται και επηρεάζει την κερδοφορία

3 MIN READ

Η λιανική δραστηριότητα του Amazon επιβραδύνεται και επηρεάζει την κερδοφορία

Η λιανική δραστηριότητα του Amazon επιβραδύνεται και επηρεάζει την κερδοφορία

Οι αναλυτές της Morgan Stanley το προηγούμενο διάστημα μείωσαν την τιμή της μετοχής τους για το Amazon, καθώς επικαλέστηκαν διάφορα ζητήματα όπως είναι η πρόσφατα αναγγελθείσα ανάγκη για περισσότερους υπαλλήλους στον τομέα τόσο του transportation όσο και του fulfillment, τα σχέδια της εταιρείας για αύξηση των μισθών και των παροχών στις ΗΠΑ, την επιβράδυνση των εσόδων του τομέα του retail καθώς και την πίεση από όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τα περιθώρια κερδοφορίας της εταιρείας. 

Πιο συγκεκριμένα, το Amazon σχεδιάζει την πρόσληψη 125.000 υπαλλήλων στους κλάδους του transportation και του fulfillment, αυξάνοντας την αρχική τους αμοιβή προσφέροντας ταυτόχρονα και μπόνους. Ως αποτέλεσμα αυτού, η τιμή του μέσου ωρομίσθιου να ξεπερνά τα 18$ αγγίζοντας σε μερικούς τομείς το ποσό των 22,50$. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση είναι η τρίτη μέχρι στιγμής του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου σχετικά με την προσφορά υψηλότερων μισθών, αυξάνοντας το κόστος των εργαζομένων στον τομέα του fulfillment έως (50%) σε ετήσια βάση, ενώ το συνολικό κόστος εργασίας αυξάνεται κατά (60%) ή (4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια βάση. 

Η αγορά εργασίας μπορεί να αναγκάζει το Amazon να κάνει αυτό που δεν έκανε τόσα χρόνια να προσφέρει δηλαδή υψηλότερους μισθούς σε περισσότερους υπαλλήλους. Από την άλλη το ίδιο το Amazon υποστηρίζει ότι προσφέρει αυτό που λέμε «industry-leading» μισθούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει αυξήσεις των μισθών, εξαιτίας μίας συνδικαλιστικής προσπάθειας των υπαλλήλων των αποθηκών.

Παρόλα αυτά, ενώ το Amazon είναι μια εταιρεία τεχνολογίας, η οποία έχει καταφέρει να αλλάξει γενικότερα τη αγορά, η δραστηριότητά του στον τομέα του retail είναι η πιο επισφαλής. Με άλλα λόγια αν και η εταιρεία σημείωσε σταθερή ανάπτυξη και κερδοφορία από τις επιχειρήσεις cloud AWS καθώς και από τις διαφημιστικές της δραστηριότητες, η λιανική επιχείρηση του Amazon δε κατάφερε να αποφύγει τις δυσκολίες όπως και πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του ecommerce κατά τη περίοδο της πανδημίας. Στη συνέχεια οι προσλήψεις εργαζόμενων γινόντουσαν ολοένα και πιο δύσκολες κατά τη διάρκεια της πανδημίας για πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών λιανοπωλητών, οι οποίοι αύξησαν την αμοιβή του ωρομισθίου. Εν τω μεταξύ το Amazon έχει αυξήσει το εργατικό δυναμικό του στους τομείς των fulfillment και logistics και στη Βόρεια Αμερική κατά 200.000 άτομα τους τελευταίους πέντε μήνες. 

Η ανησυχία για την κερδοφορία του Amazon επιδεινώνεται διότι η λιανική του δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξανόμενοι μισθοί επηρεάζουν όλες τις επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της FedEx τον ανταγωνιστή του Amazon την περασμένη εβδομάδα. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.