16 Απρ 2024
READING

iOS 15 | Όλα τα νέα updates 

6 MIN READ

iOS 15 | Όλα τα νέα updates 

iOS 15 | Όλα τα νέα updates 

Ενώ η κυκλοφορία του iOS 15 θα έπρεπε να είναι ένα σημαντικό γεγονός για τα λειτουργικά συστήματα κινητής τηλεφωνίας, φέτος δεν υφίσταται καμία πρωτοποριακή λειτουργία ή γενικότερα κάτι το οποίο να κάνει τη συγκεκριμένη κυκλοφορία ξεχωριστή. Η Apple έχει εστιάσει κυρίως σε updates αναφορικά με την ποιότητα ζωής, καθώς και στη δημιουργία νέων δυνατοτήτων των δικών της εφαρμογών. Ως αποτέλεσμα είναι η παροχή ενός update που δεν πρόκειται να είναι αμφιλεγόμενο. Μερικοί άνθρωποι θα επωφεληθούν από το νέο feature που προσφέρει το «Focus». 

Αρχικά το φετινό update διαφέρει καθώς δε χρειάζεται όλοι να πραγματοποιήσουν την ενημέρωση του iOS 15, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το iOS 14, κάτι το οποίο θα αποτρέψει εντελώς μερικούς ανθρώπους από το να χρησιμοποιήσουν το νέο update. Μπορεί να μοιάζει μικρή αλλαγή, αλλά για την εταιρεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ακριβώς όπως δεν απαιτείται να ενημερώσει κάποιος το Mac και να χρησιμοποιεί την πιο πρόσφατη έκδοση του macOS, το ίδιο ισχύει και με το φετινό update του iOS 15. 

Επίσης το iOS θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια ώριμη πλατφόρμα για  τους app developers, πράγμα που σημαίνει ότι η υιοθέτηση του iOS 15 θα είναι πιο αργή απ’ ότι συνήθως, καθώς οι άνθρωποι δεν θα ενημερώνονται απαραίτητα αμέσως για το iOS 15 και οι εφαρμογές θα λειτουργούν σε παλαιότερες εκδόσεις iOS για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά τους χρήστες που αγοράζουν ένα καινούριο iPhone, το οποίο αντικαθιστά το παλιό τους θα λαμβάνουν απευθείας την νέα έκδοση του iOS. Παράλληλα η Apple έχει αρκετούς users που έχουν κάνει ήδη pre-ordered το iPhone 13 και θα πάρουν το iOS 15.

Εστιάζοντας περισσότερο στους ανθρώπους παρά στα κινητά 

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές του iOS 15 είναι η δυνατότητα αλλαγής του «Focus» από το «Control Center», αποτελώντας ένα εκπληκτικά ισχυρό χαρακτηριστικό το οποίο προσφέρει πολλές δυνατότητες. Στη συνέχεια για τους χρήστες κατηγορίας «Do Not Disturb», οι οποίοι συνηθίζουν να βάζουν σε σίγαση στις ειδοποιήσεις τους θα λατρέψουν τη νέα λειτουργία «moon mode» που προσφέρει το iOS 15. Επίσης η apple προσφέρει νέα είδη εστίασης όπως είναι τα Work, Sleep, Driving, Fitness, Gaming, Mindfulness, Personal και Reading. Κάθε είδος εστίασης είναι σχεδιασμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Για παράδειγμα το «Sleep» μπορεί να χρησιμοποιηθεί τη νύχτα και το «Work» όταν βρίσκεται κάποιος στη δουλειά.

Υπάρχουν τρία ακόμη settings. Πρώτον οι χρήστες έχουν την δυνατότητα προαιρετικά να κάνουν share ότι τα notifications βρίσκονται σε σίγαση την δεδομένη στιγμή τόσο στα μηνύματα όσο και σε third-party apps. Δεύτερον οι χρήστες μπορούν να αποκρύψουν εντελώς τις σελίδες της αρχικής οθόνης και τρίτον έχουν την ικανότητα να αποκρύψουν ειδοποιήσεις από την οθόνη κλειδώματος καθώς και διάφορα badges από την αρχική οθόνη.

Κάντε update όλα τα apps 

Με το iOS 15, η Apple έχει βελτιώσει σχεδόν όλες τις προεπιλεγμένες εφαρμογές. Ορισμένες από αυτές αποτελούν σίγουρα πολύ χρήσιμα updates, ενώ κάποιες από αυτές δεν είναι σημαντικές. Αρχικά έχουν γίνει αλλαγές στο Safari καθώς η apple έλαβε πολύ στα σοβαρά υπόψη της το feedback των χρηστών σχετικά με την interface χρήση της εφαρμογής πλοήγησης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το address bar βρίσκεται πλέον στο κάτω μέρος της οθόνης ακριβώς πάνω από τη σειρά κουμπιών, επιτρέποντας το άνοιγμα σελιδοδεικτών, να γίνεται share η τρέχουσα σελίδα ή να πραγματοποιείται μετάβαση στην προηγούμενη σελίδα, κάτι το οποίο δίχασε τους χρήστες. 

Εκτός από αυτό όλες οι υπόλοιπες αλλαγές στο Safari είναι αρκετά καλές. Για παράδειγμα το πρόγραμμα περιήγησης υποστηρίζει πλέον παραδοσιακές επεκτάσεις ιστού, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν οι δημοφιλείς επεκτάσεις του Google Chrome θα εισάγονται πλέον και στο Safari. Ένα άλλο ωραίο νέο χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα δημιουργίας ομάδων καρτελών καθώς και δυνατότητα εύρεσης ομάδων καρτελών από τις άλλες συσκευές apple. 

Το FaceTime έχει γίνει μια ευέλικτη υπηρεσία τηλεδιάσκεψης, καθώς πλέον μπορείτε να δημιουργήσετε links να τα μοιραστείτε με φίλους και να τα προσθέσετε σε διάφορα calendar invites. Για πρώτη φορά, τα άτομα που δεν διαθέτουν συσκευή Apple θα μπορούν να συμμετέχουν στις κλήσεις FaceTime από ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Επιπλέον η δυνατότητα SharePlay, η οποία σας επιτρέπει να συγχρονίσετε την αναπαραγωγή ήχου και βίντεο με τους φίλους σας, πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα το φθινόπωρο. Η εφαρμογή Weather έχει επίσης επανασχεδιαστεί. Έχουν προστεθεί πολλές περισσότερες πληροφορίες όπως χάρτες βροχόπτωσης, ειδοποιήσεις βροχής για την επόμενη ώρα και ένας νέος δείκτη UV. 

Τα μηνύματα είναι τώρα καλύτερα ενσωματωμένα με άλλες εφαρμογές της Apple. Κάθε φορά που κάποιος σας στέλνει ένα άρθρο, ένα άλμπουμ φωτογραφιών, ένα podcast ή ένα τραγούδι, θα βλέπετε όλες τα συγκεκριμένα στοιχεία μέσω άλλων εφαρμογών της Apple: Apple News, Photos, Apple Podcasts, Apple Music κ.λπ. Ακόμη τα Apple Maps γίνονται όλο και καλύτερα, ειδικά για ορισμένες πόλεις όπως είναι το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, καθώς έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν νέους λεπτομερείς χάρτες με τρισδιάστατα κτίρια, λωρίδες λεωφορείων, πεζοδρόμια και πολλά άλλα. 

Οι φωτογραφίες λαμβάνουν επίσης πολλές βελτιώσεις. Κάθε χρόνο, η εταιρεία βελτιώνει την δυνατότητα Memories, αν και δεν χρησιμοποιείται από πολλούς. Αλλά η μεγαλύτερη αλλαγή στο library φωτογραφιών είναι ότι μπορείτε τώρα να αναζητήσετε κείμενο στη φωτογραφία σας. Το iOS σαρώνει τις φωτογραφίες σας για να βρει ένα συγκεκριμένο κείμενο που ταιριάζει και να το αποθηκεύσει στα Spotlight searches. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε πλέον να στρέψετε την κάμερά σας προς το κείμενο και να το επιλέξετε από εκεί. Είναι μία απίστευτη βολική δυνατότητα σε περίπτωση που αναζητά κάποιος την διεύθυνση του εστιατορίου στο μενού και θέλει να την μοιραστεί με έναν φίλο ή εάν ταξιδεύετε και θέλετε να μεταφράσετε κάποιο κείμενο.

Συμβουλές και tips 

  Υπάρχουν μικρές αλλαγές που κάνουν το iOS 15 καλύτερο από το iOS 14. Μερικές από αυτές είναι οι εξής: 

  • Εάν διαθέτετε κλειδί σπιτιού, κλειδί ξενοδοχείου, κλειδί γραφείου ή ταυτότητα, μπορείτε τώρα να τα προσθέσετε όλα στο Wallet app.

  • Μπορείτε να μοιραστείτε ορισμένα health data με κάποιον άλλο, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν ζείτε μακριά από τα αγαπημένα σας πρόσωπα ή αν θέλετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

  • Εάν πληρώνετε για παροχή iCloud είστε πλέον χρήστης του iCloud+. Εκτός από τον αποθηκευτικό χώρο, λαμβάνετε και κάποιες επιπλέον δυνατότητες: Το iCloud Private Relay, το οποίο είναι διαθέσιμο ως λειτουργία beta και σας επιτρέπει να περιηγείστε στο web προστατεύοντας το απόρρητό σας, καθώς και το Hide My Email, το οποίο επιτρέπει να δημιουργείτε τόσο τυχαίες διευθύνσεις email όσο και νέα accounts στο διαδίκτυο. 

  • Εάν η οικογένειά σας χρησιμοποιεί το iCloud για τις διευθύνσεις του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου, τότε μπορείτε πλέον να ορίσετε ένα ξεχωριστό domain name και να το ρυθμίσετε μέσα στο iCloud.

  • Το iOS διαθέτει συσκευή speech recognition πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να υπαγορεύσετε κάποιο κείμενο πολύ πιο γρήγορα.

  • Το iOS επεξεργάζεται απευθείας ορισμένα αιτήματα Siri στη συσκευή σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να ξεκινήσετε ένα χρονόμετρο, να ρυθμίσετε ένα ξυπνητήρι ή να αλλάξετε μουσική αμέσως. 

  • Μπορείτε να προσθέσετε μια επαφή ανάκτησης λογαριασμού σε περίπτωση που κλειδωθεί ο προσωπικός λογαριασμό σας iCloud. 

  • Η Apple οικοδόμησε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που ονομάζεται «Passwords». 

  • Μπορείτε να επιλέξετε και να εντάξετε ένα άτομο να αναλάβει τον έλεγχο του Apple ID σε περίπτωση που σας συμβεί κάτι. 

  • Η Apple έχει προσθέσει tags τόσο στις Υπενθυμίσεις όσο και στις Σημειώσεις. Επίσης έχετε τη δυνατότητα να κάνετε @-mention κάποιο άτομο στις Σημειώσεις.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.