25 Απρ 2024
READING

Η επέκταση των  Warby Parker και Allbirds από το διαδίκτυο στα φυσικά καταστήματα

3 MIN READ

Η επέκταση των  Warby Parker και Allbirds από το διαδίκτυο στα φυσικά καταστήματα

Η επέκταση των  Warby Parker και Allbirds από το διαδίκτυο στα φυσικά καταστήματα

Οι αγαπημένες μάρκες Direct to Consumer,  Warby Parker και Allbirds ξεκίνησαν στο διαδίκτυο και άνοιξαν το δρόμο για άλλες μάρκες να ακολουθήσουν τα βήματά τους και να ελπίζουν σε παρόμοια επιτυχία.Τώρα, ποντάρουν πολλά στα φυσικά καταστήματα και όχι στο διαδίκτυο, για να τροφοδοτήσουν τη μελλοντική τους ανάπτυξη. Το αν θα αποκομίσουν τα οφέλη των φυσικών καταστημάτων θα μπορούσε να διαμορφώσει την πορεία άλλων εταιρειών που ξεκινούν από το διαδίκτυο.

Οι δύο επιχειρήσεις χρησιμοποιούν την τακτική “απευθείας στον καταναλωτή”, η οποία περιλαμβάνει την αποφυγή των καναλιών χονδρικής, όπως τα πολυκαταστήματα. Υπάρχουν πολλές εταιρείες που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους με αυτό τον τρόπο και έχουν λίγα ή και καθόλου καταστήματα σε φυσικές τοποθεσίες.Καθώς η Warby Parker και η Allbirds ετοιμάζονται να κάνουν την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο έχουν εισέλθει σε μια νέα φάση επέκτασης με στόχους που περιλαμβάνουν την ίδρυση περισσότερων φυσικών καταστημάτων.

Πάντως, στο παρόν και οι δύο επιχειρήσεις έχουν ζημιές και, παρόλο που το άνοιγμα καταστημάτων συνοδεύεται από πρόσθετα πάγια έξοδα, το λιανικό εμπόριο σε καταστήματα παραμένει το καλύτερο κανάλι για την προσέλκυση νέων πελατών. Η Warby Parker και η Allbirds ποντάρουν στα καταστήματα.

Ένα μοντέλο λειτουργία μόνο μέσω διαδικτύου είναι βιώσιμο μόνο για ένα χρονικό διάστημα, λένε οι ειδικοί. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η ύπαρξη φυσικών καταστημάτων που να λειτουργούν ως ένα οικονομικά αποδοτικό κανάλι απόκτησης πελατών. Η επιτυχία ή η αποτυχία των δύο αυτών εταιριών θα καταδείξει την πορεία και για άλλες εταιρίες παρόμοια λειτουργίας, οι οποίες είτε θα κάνουν το ίδιο είτε θα βρουν άλλες εναλλακτικές.

Η Allbirds, η μάρκα βιώσιμων παπουτσιών, ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε το 89% των συνολικών πωλήσεων πέρυσι, ενώ τα καταστήματα αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο. Δήλωσε επίσης ότι έχει κάνει την αρχή για να ανοίξει καταστήματα. Δηλώνει μάλιστα, ότι αναμένει πως η ανάπτυξή της θα επιταχυνθεί, σε σύγκριση με το 2020, καθώς τα νέα καταστήματα θα είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα και θα χρησιμεύσουν ως καλές επενδύσεις κεφαλαίου.

Για να αξιοποιήσουν τα οφέλη των καταστημάτων, οι εταιρείες μπορεί να μην χρειάζεται να στοχεύουν σε ακριβές αγορές όπως η Νέα Υόρκη ή το Λος Άντζελες. Αντίθετα, ίσως θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά το άνοιγμα καταστημάτων σε πόλεις δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας ως τοποθεσίες.

Για την Warby Parker, η επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της αντιπροσώπευε το 60% των εσόδων της πέρυσι, ενώ τα καταστήματα αποτελούσαν το υπόλοιπο 40%. Δήλωσε έχει ότι ήδη αρκετά καταστήματα, ωστόσο σχεδιάζει να ανοίξει δεκάδες ακόμα  τοποθεσίες φέτος, ενώ σκοπεύει να επεκτείνεται με αυτόν τον ρυθμό ετησίως. Η εταιρία τονίζει ότι τα καταστήματα έχουν χρησιμεύσει ως μέσα marketing για την εισαγωγή νέων πελατών στη μάρκα και την προώθηση αγορών. 

Το μοντέλο διαδικτυακών πωλήσεων μπορεί να είναι μόνο ένα σημείο εκκίνησης για την Warby Parker, την Allbirds και τις εταιρείες που θα ακολουθήσουν την πορεία τους. Αυτές οι εμπειρίες έκαναν τους λιανοπωλητές αυτής της “νέας γενιάς” να είναι σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά το άνοιγμα των καταστημάτων και τον τρόπο επέκτασης. Η ταχεία επέκταση έχει φέρει πολλές εταιρείες σε δύσκολες καταστάσεις στο παρελθόν και έχει ωθήσει πολλές επιχειρήσεις σε πτώχευση.

Για εταιρείες όπως η Warby Parker και η Allbirds, τα οφέλη από το άνοιγμα περισσότερων καταστημάτων συνοδεύονται από υψηλότερο σταθερό κόστος και την υποχρέωση μίσθωσης καταστημάτων με τα αντίστοιχα λειτουργικά κόστη. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις έχουν βρει τρόπους να διαχειριστούν αυτά τα κόστη. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.