24 Απρ 2024
READING

Οι 75 πολυτιμότερες μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου 

4 MIN READ

Οι 75 πολυτιμότερες μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου 

Οι 75 πολυτιμότερες μάρκες του Ηνωμένου Βασιλείου 

Η αξία των ισχυρότερων brands του Ηνωμένου Βασιλείου όχι μόνο έχει ανακάμψει από την έναρξη της πανδημίας, αλλά επιταχύνεται τώρα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πριν από τον Covid-19, σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση BrandZ της Kantar. 

Η συνολική αξία των 75 κορυφαίων brands του Ηνωμένου Βασιλείου έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2020. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από τον ρυθμό παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης 6% που προέβλεπε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο και πολύ καλύτερα από τον FTSE 100, ο οποίος δεν έχει ακόμη επανέλθει στο προ-πανδημικά επίπεδα.

Μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 13% από 263 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 229 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, η συνολική αξία των 75 κορυφαίων βρετανικών brands έχει εκτιναχθεί σε 279 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, δηλαδή 6% υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια. Μετά από αρκετά χρόνια πτώσης, είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι η συνολική αξία των 75 κορυφαίων brands αυξάνεται για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με το 2018, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά ο κατάλογος. 

Αυτό υποδηλώνει πραγματική ανάπτυξη και όχι απλώς μια ανάκαμψη στις μειώσεις που σημειώθηκαν πέρυσι. 

Παρόλο που ο FTSE δεν έχει ακόμη επανέλθει στο προ-πανδημικά επίπεδα, οι βρετανικές μάρκες με ισχυρότερο brand value έχουν ξεπεράσει τα προηγούμενα επίπεδα της πανδημίας. Αυτό δείχνει ότι ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το brand equity είναι σίγουρα μια επένδυση που αξίζει. Όσες μάρκες έχουν καλύτερες σχέσεις με τους καταναλωτές έχουν τελικά καλύτερες επιδόσεις και προστατεύονται καλύτερα. 

Αποδεικνύεται ότι το brand γίνεται όλο και πιο σημαντικό ως παράγοντας αξίας, γεγονός που αποτελεί τεράστια ευκαιρία για τους εμπόρους. 

Τα τμήματα marketing και οι μάρκες έχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να προσθέσουν πραγματικά αξία στις επιχειρήσεις τους. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν οι επενδύσεις, να μετρηθεί ο αντίκτυπος αυτών των επενδύσεων, να προσδιοριστούν οι σωστοί δείκτες απόδοσης και να μετρηθεί η πρόοδος σε σχέση με αυτούς. 

Οι ισχυρές μάρκες ανακάμπτουν ταχύτερα 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μάρκες που είχαν επενδύσει στο marketing και στη δημιουργία “ουσιαστικών συνδέσεων” πριν από το χτύπημα της πανδημίας ήταν σε καλύτερη θέση όσον αφορά την ανάκαμψη. 

Ενώ η Vodafone (30,9 δισεκατομμύρια δολάρια), η HSBC (15,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και η Shell (15,4 δισεκατομμύρια δολάρια) διατηρούν τις θέσεις τους στις τρεις πρώτες θέσεις για το 2021, η Tesco (11,3 δισεκατομμύρια δολάρια) ξεπέρασε τέσσερα brands και έφτασε στην 4η θέση, αφού είδε το brand value της να αυξάνεται κατά 33% το τελευταίο έτος. 

Η υπόλοιπη πρώτη δεκάδα αποτελείται από τις μάρκες Lipton (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια), Sky (10,6 δισεκατομμύρια δολάρια), BP (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια), BT (10,5 δισεκατομμύρια λίρες), Johnnie Walker (8,3 δισεκατομμύρια δολάρια) και Dove (7,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Παγκόσμια σκηνή 

Όταν εξετάζεται η αύξηση του brand value των brands του Ηνωμένου Βασιλείου κατά το τελευταίο έτος σε σύγκριση με άλλες αγορές, ο ρυθμός ανάκαμψης είναι ισχυρός. Εξετάζοντας τις 30 κορυφαίες μάρκες σε όλες τις χώρες που αναλύει η Kantar για το BrandZ, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης (21%) μετά την Κίνα (54%). 

Ακολουθούν οι ΗΠΑ (17%), η Ιταλία (11%), η Γερμανία (6%) και η Γαλλία (5%).

Στο άλλο άκρο του φάσματος, η Ισπανία (-15%), οι Κάτω Χώρες (-12%), η Ιαπωνία (-8%), ο Καναδάς (-6%), η Ινδία (-4%) και η Νότια Αφρική (-3%) εξακολουθούν να καταγράφουν πτώση. 

Ενώ η ανάπτυξη των 75 κορυφαίων brand του Ηνωμένου Βασιλείου υπερβαίνει κατά πολύ τις παγκόσμιες οικονομικές προβλέψεις, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ του ρυθμού ανάπτυξης των 100 πιο πολύτιμων brand του κόσμου, τα οποία αυξήθηκαν συνολικά κατά 44% φέτος. 

Οι ταχύτερα ανερχόμενες μάρκες 

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αναταραχής των τελευταίων 18 μηνών, οι ταχύτερα ανερχόμενες φέτος είναι σε κατηγορίες αναγκαιότητας όπως τα logistics, η ηλεκτρονική παράδοση και η ένδυση. 

Το brand value της Royal Mail αυξήθηκε κατά 83%, ανεβάζοντάς την στην 52η θέση της κατάταξης και καθιστώντας την την ταχύτερα ανερχόμενη εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου για φέτος. Η Ocado δεν απέχει πολύ από αυτήν, αφού σημείωσε άνοδο 72% φτάνοντας στη 13η θέση, ακολουθούμενη από την Asos (αύξηση 65% στη 27η θέση) και την Deliveroo (αύξηση 57% στη 25η θέση). 

Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις μάρκες που προσφέρουν κάποια μορφή ψυχαγωγίας ή απελευθέρωσης για τους ανθρώπους. Τα brands τυχερών παιχνιδιών, για παράδειγμα, τα οποία μπορούν “να αποτελέσουν διέξοδο για ορισμένους ανθρώπους”, σημείωσαν μεγάλη άνοδο. Η αξία της μάρκας της Betfair αυξήθηκε κατά 45%, τοποθετώντας την στην 53η θέση της κατάταξης, ενώ η William Hill βρίσκεται πλέον στην 51η θέση έχοντας αυξήσει το brand value της κατά 41%. Και οι δύο είναι μεταξύ των 10 ταχύτερα ανερχόμενων για το 2021. 

Εν τω μεταξύ, η Sky Bet μπήκε για πρώτη φορά στην κατάταξη, πηδώντας κατευθείαν στην 28η θέση. Η Premier League είναι μια άλλη νέα είσοδος, που εντάσσεται στην κατάταξη στο 15. 

Αλλού, αντανακλώντας τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν περιορισμένα για πολλούς, τα οικονομικά καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν επίσης δει μια άνοδο. Η JD Sports (63η θέση), την οποία η Kantar κατατάσσει σε αυτή την κατηγορία, και η B&M Bargains (70η θέση) εντάσσονται για πρώτη φορά στην πρώτη 75άδα. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.