Το iOS 15 της Apple έχει κυκλοφορήσει. Η τελευταία έκδοση του λειτουργικού συστήματος κινητής τηλεφωνίας και η αντίστοιχη για το iPad iOS 15.5 κυκλοφορεί σε όλο τον κόσμο. Η Apple έκανε διαθέσιμη τη λήψη μετά την ανακοίνωση του iPhone 13 στην ετήσια εκδήλωση υλικού της.
Ακόμη και πριν καν κυκλοφορήσει το iOS 15, αποδείχθηκε αμφιλεγόμενο. Τα εργαλεία της Apple για την ασφάλεια των παιδιών επρόκειτο να συμπεριληφθούν σε αυτή την ενημέρωση, αλλά έχουν τεθεί σε επ’ αόριστον παύση μετά από αντιδράσεις για την επιβλέπουσα δράση. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ένα βασικό νέο χαρακτηριστικό λείπει καθώς η νέα έκδοση του iOS κυκλοφορεί.
Οι έλεγχοι εντοπισμού εφαρμογών του iOS 14 της Apple – που εμποδίζουν τους διαφημιστές να παρακολουθούν τους χρήστες μέσω των τηλεφώνων τους – αναβλήθηκαν μέχρι τον Μάιο του 2021 και συμπεριλήφθηκαν στο iOS 14.5 αφού το Facebook και οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες διαμαρτυρήθηκαν για τον αντίκτυπό τους. Αν και οι καταγγελίες δεν εμπόδισαν την Apple να εισαγάγει τις αλλαγές.
Πέρα από τα εργαλεία ασφάλειας των παιδιών, υπάρχουν ακόμα πολλά νέα χαρακτηριστικά απορρήτου και ασφάλειας που περιλαμβάνονται στο iOS 15. Όπως συμβαίνει με κάθε νέα ενημέρωση λογισμικού, οι χρήστες θα πρέπει να εγκαταστήσουν το νέο σύστημα. Οι ενημερώσεις συχνά περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα από νέα χαρακτηριστικά και συχνά καταστρέφουν νέα σφάλματα και ευπάθειες ασφαλείας – μια ενημέρωση της τελευταίας στιγμής για το iOS 14.8, που κυκλοφόρησε λίγο πριν από την εκδήλωση της Apple για το iPhone, δείχνει πόσο σημαντική είναι η εγκατάσταση νέου λογισμικού.
Παρόλο που η Apple έχει διαθέσει το iOS 15 για λήψη, συχνά χρειάζεται λίγος χρόνος για να κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο για να φτάσει σε κάποιους ανθρώπους από ό,τι σε άλλους. Όταν οι χρήστες εγκαταστήσουν την ενημέρωση στα τηλέφωνά τους, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξουν κάποιες ρυθμίσεις.
Αποκλεισμός των email trackers
Στο iOS 14, η Apple εκκαθάρισε την παρακολούθηση εφαρμογών. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπαίνουν τα κρυφά trackers που κρύβονται στα email που μας στέλνουν. Αυτοί οι ανιχνευτές έρχονται συχνότερα με τη μορφή εικονοστοιχείων που εισάγονται στο σώμα, την κεφαλίδα ή το υποσέλιδο των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία μεταδίδουν πληροφορίες σχετικά με εμάς στον αποστολέα του συγκεκριμένου email.
Η νέα Προστασία Aπορρήτου Hλεκτρονικού Tαχυδρομείου της Apple εμποδίζει αυτους που στέλνουν τα emails – συχνότερα αυτούς που στέλνουν marketing emails και newsletters – να βλέπουν τη διεύθυνση IP του δέκτη και πότε ανοίγει το μήνυμα. Αντ’ αυτού, δρομολογεί τη διεύθυνση IP του δέκτη μέσω πολλαπλών διακομιστών μεσολάβησης και του αναθέτει τυχαία μια άλλη διεύθυνση IP. Η Προστασία Απορρήτου Αλληλογραφίας δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή, αντίθετα, απαιτεί την ενεργοποίηση της επιλογής για την Προστασία Δραστηριότητας Αλληλογραφίας.
Παρακολούθηση του τι κάνουν οι εφαρμογές
Η Apple έχει προσθέσει μια Αναφορά Απορρήτου Εφαρμογών (App Privacy Report) στην ενότητα Απόρρητο των Ρυθμίσεων στο iOS 15. Η αναφορά αυτή δίνει στους χρήστες μια γρήγορη ματιά στους αισθητήρες του τηλεφώνου τους που έχει χρησιμοποιήσει κάθε εφαρμογή τις τελευταίες επτά ημέρες και τους τομείς με τους οποίους έχει συνδεθεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.
Για παράδειγμα, πόσες φορές μια εφαρμογή έχει αποκτήσει πρόσβαση στις φωτογραφίες, την κάμερα, το μικρόφωνο και τις επαφές κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας (αν της έχει δοθεί σχετική άδεια). Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγξουν, για παράδειγμα, αν μια εφαρμογή χρειάζεται πράγματι να χρησιμοποιεί το μικρόφωνό τους για να λειτουργήσει. Εάν μια εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί τα δικαιώματα που της έχουν παραχωρηθεί, τότε μάλλον αξίζει να τα απενεργοποιήσει κανείς, τουλάχιστον προσωρινά.
Απόκρυψη της διεύθυνσης IP
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η Apple εισήγαγε το Intelligent Tracking Prevention (ITP) για το πρόγραμμα περιήγησης Safari ως μέρος του iOS 11. Το ITP είναι ο τρόπος του Safari να εμποδίζει την online παρακολούθηση κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο – η μηχανική μάθηση της Apple χρησιμοποιείται για να βρει ποιοι τομείς παρακολουθούν την περιήγηση των χρηστών και στη συνέχεια να αφαιρέσει τα δεδομένα που αποθηκεύονται στα τηλέφωνα των ανθρώπων.
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με το iOS 15 η Apple δίνει τη δυνατότητα απόκρυψης της διεύθυνσης IP των χρηστών από τους ιχνηλάτες. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες δεν μπορούν να μετατρέψουν τη διεύθυνση IP σε αναγνωριστικό, το οποίο μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν για να συσχετίσουν όλη την περιήγηση του εκάστοτε χρήστη. Η απόκρυψη της διεύθυνσης IP ενεργοποιείται από τις ρυθμίσεις που αφορούν το Safari και στη συνέχεια πρέπει να ενεργοποιηθεί και ο διακόπτης για Trackers και ιστοσελίδες.
Χρήση του authenticator της Apple
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορεί κανείς να κάνει για να προστατευτεί από παραβιάσεις είναι να ενεργοποιήσει τον έλεγχο ταυτότητας βάσει δύο παραγόντων για όλους τους διαδικτυακούς λογαριασμούς του. Τις περισσότερες φορές με τον έλεγχο ταυτότητας βάσει δύο παραγόντων θα πρέπει να εισαγάγει έναν κωδικό – που συχνά παρέχεται από μια εφαρμογή ή αποστέλλεται μέσω SMS – μαζί με τον κωδικό πρόσβασής του για να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό του.
Οι κωδικοί που αποστέλλονται μέσω SMS δεν είναι τόσο ασφαλείς όσο εκείνοι που παρέχονται από μια εφαρμογή. Με το iOS 15, η Apple εισάγει το δικό της authenticator – που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μια εφαρμογή από άλλη εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες μπορούν, αν το προτιμούν, να παραμείνουν κλειδωμένοι μέσα στο οικοσύστημα της Apple. Μπορούν να ρυθμίσουν τους κωδικούς επαλήθευσης στις Ρυθμίσεις, στην ενότητα Κωδικοί Πρόσβασης. Στη συνέχεια, μπορούν να συμπληρώνονται αυτόματα με τη σύνδεση σε έναν ιστότοπο με τη χρήση του Safari.
Προστασία της περιήγησης με το Private Relay (Ιδιωτική αναμετάδοση)
Η Apple συνδυάζει μερικές από τις πιο προηγμένες επιλογές προστασίας της ιδιωτικής ζωής με τη συνδρομή iCloud+. Εκτός από την αύξηση του online αποθηκευτικού χώρου που διατίθεται με το iCloud+, υπάρχουν επίσης τέσσερα χαρακτηριστικά ιδιωτικότητας και ασφάλειας που προορίζονται για όσους πληρώνουν.
Το πρώτο είναι το iCloud Private Relay της Apple – μια υπηρεσία που μοιάζει με VPN, η οποία δρομολογεί την κυκλοφορία του εκάστοτε χρήστη στο διαδίκτυο μέσω πολλαπλών διακομιστών και διατηρεί την τοποθεσία του ιδιωτική. Η διαδικτυακή του κίνηση δρομολογείται προς δύο κατευθύνσεις, πράγμα που γίνεται για να μην μπορεί κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Apple, να καταλάβει τι έβλεπε στο διαδίκτυο. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει διακομιστές που ανήκουν στην Apple, οι οποίοι κρυπτογραφούν τις διευθύνσεις URL που επισκεπτόμαστε και στη συνέχεια διαγράφουν τις πληροφορίες που συνδέονται με αυτές και θα μπορούσαν να μας ταυτοποιήσουν. Και ταυτόχρονα μια άλλη εταιρεία – η Apple λέει ότι συνεργάζεται με “αξιόπιστους συνεργάτες” – θα εκχωρήσει μια προσωρινή διεύθυνση IP.
Στο iCloud+ περιλαμβάνονται επίσης το Hide My Email, οι προσαρμοσμένες επιλογές domain email και το HomeKit Secure Video. Η πρώτη δημιουργεί τυχαίες διευθύνσεις email για τις τοποθεσίες στις οποίες θέλει ο χρήστης να εγγραφεί αλλά να μην έχει τα προσωπικά του στοιχεία- η δεύτερη επιτρέπει την εξατομίκευση της διεύθυνσης email του iCloud με ένα προσαρμοσμένο domain name. Τέλος, οι αλλαγές στο HomeKit επιτρέπουν την αποθήκευση κρυπτογραφημένου υλικού βίντεο στο iCloud – αν και η λειτουργία ήταν ήδη διαθέσιμη πριν από την αλλαγή του iCloud+.
Έλεγχος των βασικών στοιχείων απορρήτου
Είναι πιθανό οι χρήστες να μοιράζονται δεδομένα με περισσότερες εφαρμογές και εταιρείες απ’ ό,τι θυμούνται και υπάρχουν μερικά γρήγορα βήματα που μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν το απόρρητο της συσκευής τους.
Οι χρήστες πρέπει να μεταβούν στις ρυθμίσεις απορρήτου και να ελέγξουν αν έχουν ενεργοποιήσει τις Υπηρεσίες τοποθεσίας. Για τη μεγαλύτερη προστασία του απορρήτου, μπορούν να απενεργοποιήσουν εντελώς τις Υπηρεσίες τοποθεσίας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι το πιο πρακτικό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι χρήσιμο για μια εφαρμογή να γνωρίζει την τοποθεσία του χρήστη – όπως για παράδειγμα μια εφαρμογή χαρτών ή η κάμερα για να καταγράφει το σημείο λήψης των φωτογραφιών. Αντ’ αυτού, οι ρυθμίσεις κοινής χρήσης τοποθεσίας μπορούν να αλλάξουν για κάθε μεμονωμένη εφαρμογή.
Στην ενότητα Απορρήτου του iOS βρίσκεται και η Παρακολούθηση (Tracking). Αυτή η επιλογή δείχνει ποιες εφαρμογές θέλουν να παρακολουθούν τη συμπεριφορά του χρήστη σε άλλες εφαρμογές και επιτρέπει την απενεργοποίηση της παρακολούθησης.Επίσης, στην ενότητα Απόρρητο υπάρχει η δυνατότητα να δει κανείς ποιες εφαρμογές έχουν άδεια πρόσβασης στις επαφές, τα ημερολόγια, τις φωτογραφίες, το Bluetooth, τα αρχεία, την κάμερα, το μικρόφωνο και άλλους αισθητήρες της συσκευής του.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.