22 Ιαν 2025
READING

Το πρόβλημα με τα απόβλητα της βιομηχανίας ομορφιάς δεν αφορά μόνο τις συσκευασίες

5 MIN READ

Το πρόβλημα με τα απόβλητα της βιομηχανίας ομορφιάς δεν αφορά μόνο τις συσκευασίες

Το πρόβλημα με τα απόβλητα της βιομηχανίας ομορφιάς δεν αφορά μόνο τις συσκευασίες

Παρά την αυξημένη εστίαση στη βιωσιμότητα, οι βιομηχανίες που ειδικεύονται στην ομορφιά και τη φροντίδα του δέρματος δεν κάνουν αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα απόβλητα. Ακριβώς όπως συμβαίνει και στον τομέα των ενδυμάτων, τα απόβλητα είναι ενσωματωμένα στο επιχειρηματικό μοντέλο της ομορφιάς. Ωστόσο, οι περισσότερες εργασίες για την εξάλειψη των αποβλήτων έχουν συνδεθεί μέχρι στιγμής με τις συσκευασίες, ενώ παραβλέπονται άλλες πηγές.

Απόβλητα δημιουργούνται από testers, απούλητα ή επιστρεφόμενα προϊόντα και προϊόντα που έχουν λήξει προτού προλάβουν να πουληθούν. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη δεδομένων σχετικά με το πόσα πραγματικά απορρίπτονται, καθώς και από την έλλειψη λύσεων για την καλύτερη διαχείριση αυτών των απορριμμάτων. Με τους λιανοπωλητές να στέλνουν τα αποθέματα που δεν έχουν πουληθεί πίσω στις μάρκες, τα ληγμένα ή καταργημένα προϊόντα να στέλνονται στις χωματερές και τα αχρησιμοποίητα προϊόντα να παραμένουν στα σπίτια των πελατών, είναι αδύνατο να προσδιοριστούν οι πραγματικοί αριθμοί των αποβλήτων της βιομηχανίας της ομορφιάς. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Prose, λέει ότι έχει κάνει τη δική του έρευνα και εκτιμά ότι μεταξύ 20% και 40% των προϊόντων ομορφιάς, ανάλογα με την κατηγορία, καταλήγουν ως απόβλητα. 

Αυτό που είναι σαφές, σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες του κλάδου, είναι ότι πρόκειται για τεράστια ποσότητα και ορισμένοι λένε ότι ο κλάδος σκόπιμα δεν καταγράφει τα απόβλητά του. 

Μερικά ανερχόμενα brands, που ειδικεύονται σε εξατομικευμένα, κατά παραγγελία προϊόντα ομορφιάς, όπως η Prose και η Pure Culture Beauty, υποστηρίζουν ότι τα μοντέλα τους μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό του προβλήματος. Το ενδεχόμενο να έχουν αντίκτυπο δεν εξαρτάται μόνο από την αποδοχή τους από τους καταναλωτές, αλλά και από την ικανότητα να μεταβάλουν τη βιομηχανία γενικότερα. Η παραγωγή κατά παραγγελία που απλώς παρέχει μια άλλη διέξοδο στους ανθρώπους για να αγοράζουν περισσότερα προϊόντα είναι απίθανο να μειώσει τα συνολικά απόβλητα, αλλά αν βοηθήσει να ωθήσει τη βιομηχανία να επανεξετάσει τον τρόπο λειτουργίας της και ενθαρρύνει τους καταναλωτές να απαιτήσουν αλλαγή από τις αγαπημένες τους μάρκες ομορφιάς, οι εταιρείες που προσφέρουν εξατομίκευση μπορεί να έχουν ανακαλύψει κάτι.

Η προσέγγιση της εξατομίκευσης 

Η Pure Culture αυτοπροβάλλεται ως κατασκευαστής προϊόντων περιποίησης δέρματος με βάση την επιστήμη. Ένα σετ δοκιμών για το σπίτι συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την ισορροπία του pH του πελάτη, τα ζωντανά βακτήρια του δέρματός του και άλλες μεταβλητές. Οι πληροφορίες αυτές συνδυάζονται στη συνέχεια με τα αποτελέσματα ενός ερωτηματολογίου σχετικά με παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή και ο ύπνος, για να καθοριστούν εξατομικευμένες συνθέσεις για προϊόντα όπως προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης. 

Η βιωσιμότητα αφορά πολύ περισσότερα πράγματα από τη συσκευασία και το τι περιέχει το προϊόν. 

Η Prose που εδρεύει στο Μπρούκλιν ακολουθεί παρόμοια προσέγγιση στην περιποίηση μαλλιών. Η διαδικασία ξεκινά με μια συμβουλευτική διαδικασία που καλύπτει 85 παράγοντες, από τη διατροφή και το άγχος μέχρι το περιβάλλον και τις αλλεργίες. Η Prose ιδρύθηκε με διπλό σκοπό να μειώσει τα απόβλητα της βιομηχανίας και να προσφέρει πιο θετικά μηνύματα για τους καταναλωτές κατά τη διαδικασία αυτή. Αποφεύγει τις τυπικές ευρείες κατηγορίες – σγουρά ή ίσια μαλλιά, ξηρά ή λιπαρά – υπέρ της αντιμετώπισης πολλαπλών αναγκών ταυτόχρονα, καθώς και της ρίζας των προβλημάτων των μαλλιών. 

Φτιάχνοντας προϊόντα μόνο όταν τα παραγγείλουν οι άνθρωποι, η Prose αποφεύγει επίσης τόσο τις προβλέψεις λιανικής πώλησης, οι οποίες είναι αυτό που συχνά οδηγεί σε αποθέματα που δεν έχουν πουληθεί στα καταστήματα, όσο και τη δημιουργία προϊόντων που οι πελάτες αγοράζουν και στη συνέχεια απορρίπτουν επειδή η φόρμουλα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. 

Κατανόηση του προβλήματος των αποβλήτων της βιομηχανίας ομορφιάς 

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες δεν παρέχουν στοιχεία για τα απόβλητα που δημιουργού. Η βιομηχανία παράγει και άλλες μορφές αποβλήτων, και εκεί, διάφορες νεοσύστατες επιχειρήσεις προσφέρουν ένα αυξανόμενο φάσμα λύσεων. Η UpCircle Beauty παρασκευάζει φόρμουλες με συστατικά από εταιρείες τροφίμων που απορρίπτονταν – επαναχρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, 8.000 μανταρίνια μέχρι σήμερα για το toner της και πάνω από 350 τόνους χρησιμοποιημένων καταλοίπων καφέ στην κρέμα ματιών της και σε άλλα προϊόντα. Η συσκευασία αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση και οι εταιρείες προσφέρουν όλο και περισσότερο επαναγεμιζόμενα προϊόντα ως λύση. Αυτόν τον μήνα, η μάρκα ομορφιάς Trestique μετέτρεψε ολόκληρη τη σειρά προϊόντων της σε επαναγεμιζόμενο σύστημα, το οποίο, σύμφωνα με την ιδρύτρια και συν-διευθύνουσα σύμβουλο Jenn Kapahi, θα μειώσει τόσο τη συσκευασία όσο και τα απόβλητα των προϊόντων, επειδή ενθαρρύνει ή ενισχύει τη στροφή των ανθρώπων στο να αγοράζουν μόνο ό,τι θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά. 

Η Credo Beauty εργάζεται για τη μείωση του συνολικού αποτυπώματος αποβλήτων της – συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών, αλλά και άλλων αντικειμένων μιας χρήσης, όπως πακέτα δειγμάτων, μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ και sheet μάσκες προσώπου. 

Τα custom brands ελπίζουν ότι το ευρύτερο τοπίο της λιανικής πώλησης είναι ένα μέρος όπου μπορούν επίσης να κάνουν τη διαφορά. Αυτό που ήθελαν να δημιουργήσουν ήταν ουσιαστικά ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, μεταβαίνοντας από τη μαζική παραγωγή και την τμηματοποίηση των καταναλωτών στην εξατομίκευση και την παραγωγή κατά παραγγελία.

Κλιμακούμενο μοντέλο, κλιμακούμενος αντίκτυπος; 

Για να μπορέσει η παραγωγή κατά παραγγελία να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των αποβλήτων, θα πρέπει να έχει αντίκτυπο στον τρόπο λειτουργίας της υπόλοιπης βιομηχανίας. Διαφορετικά, απλά προσθέτει σε αυτό, δεν αντικαθιστά – και δεν είναι σαφές αν οι μεγάλες μάρκες μπορούν ή πρόκειται να υιοθετήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο. 

Όλο και περισσότερο γίνεται αντιληπτό ότι μεγάλες κορυφαίες εταιρείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην εξατομίκευση προϊόντων. Και ο ίδιος ο χώρος αναπτύσσεται, με εταιρείες όπως η Function of Beauty, η Formulate και η Strands να προσφέρουν διάφορες μορφές εξατομίκευσης. 

Η Prose θεωρεί πως με ο,τι κάνει θέτει ένα πρότυπο με βάση το οποίο η βιομηχανία ομορφιάς μπορεί να αλλάξει, αλλά επίσης παραπέμπει στην ιδέα ότι δημιουργεί ένα heritage brand που μπορεί να αναπτυχθεί και να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος στο οποίο έχει ξεκινήσει. Η εταιρεία συνεχίζει να πιέζει τα όρια, όχι όσον αφορά το πρότυπο της βιομηχανίας, αλλά το τι μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές της και πώς μπορεί να προστατεύσει τον πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.