27 Απρ 2024
READING

Η σημασία των containers στο εμπόριο

3 MIN READ

Η σημασία των containers στο εμπόριο

Η σημασία των containers στο εμπόριο

Εκτιμάται ότι το 90% των αγαθών παγκοσμίως μεταφέρεται μέσω της θάλασσας, με το 60% αυτών -συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των εισαγόμενων φρούτων, μικροσυσκευών και συσκευών- να μεταφέρονται σε μεγάλα εμπορευματοκιβώτια. Το υπόλοιπο είναι κυρίως εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο ή τα δημητριακά που ρίχνονται απευθείας στο πλοίο. Συνολικά, περίπου 14 τρισεκατομμύρια δολάρια από τα αγαθά του κόσμου περνούν κάποιο χρόνο μέσα σε ένα μεγάλο container.

Εν ολίγοις, χωρίς το τυποποιημένο container, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού από την οποία εξαρτάται η κοινωνία δεν θα υπήρχε. Η πρόσφατη έλλειψη αυτών των εμπορευματοκιβωτίων αυξάνει το κόστος και μπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού χιλιάδων προϊόντων σε όλο τον κόσμο. Η κατάσταση αναδεικνύει τη σημασία των απλών αλλά απαραίτητων κοντέινερ.

Το εμπόριο πριν τα εμπορευματοκιβώτια

Κατά τα αρχαία χρόνια, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κιβώτια, σάκους, βαρέλια και εμπορευματοκιβώτια διαφόρων μεγεθών για τη μεταφορά αγαθών σε μεγάλες αποστάσεις. Ακόμη και όταν το εμπόριο αναπτύχθηκε περισσότερο, η διαδικασία φόρτωσης και εκφόρτωσης καθώς τα εμπορεύματα μεταφέρονταν από τη μία μέθοδο μεταφοράς στην άλλη παρέμεινε πολύ χρονοβόρα και δαπανηρή, εν μέρει επειδή τα εμπορευματοκιβώτια είχαν όλα τα σχήματα και μεγέθη. Τα εμπορευματοκιβώτια από ένα πλοίο που μεταφέρονταν σε ένα τρένο, για παράδειγμα, έπρεπε συχνά να ανοιχτούν και να επανασυσκευαστούν.

Οι συσκευασίες διαφορετικού μεγέθους σήμαινε επίσης ότι ο χώρος σε ένα πλοίο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί στο έπακρο και δημιουργούσε επίσης προκλήσεις όσον αφορά το βάρος και την ισορροπία ενός πλοίου. Επίσης, τα εμπορεύματα ήταν πιο πιθανό να υποστούν ζημιά από το χειρισμό ή κλοπή επειδή ήταν ορατά.

Εμπορική επανάσταση

Σταδιακά έγινε η συνειδητοποίηση ότι με την τυποποίηση του μεγέθους των εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνταν στο παγκόσμιο εμπόριο, η φόρτωση και εκφόρτωση των πλοίων και των τρένων θα μπορούσε να διευκολυνθεί, καθιστώντας έτσι τη μεταφορά από το ένα μέσο μεταφοράς στο άλλο συνεχόμενη. Με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα θα μπορούσαν να παραμείνουν στα εμπορευματοκιβώτια τους από το σημείο κατασκευής έως την παράδοση, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και πιθανών ζημιών.

Το 1956 δημιουργήθηκε το πρότυπο εμπορευματοκιβώτιο φορτίου, το οποίο ουσιαστικά εξακολουθεί να είναι περίπου το πρότυπο μέχρι σήμερα. Το σύστημα αυτό μείωσε δραματικά το κόστος φόρτωσης και εκφόρτωσης ενός πλοίου. Τα εμπορευματοκιβώτια κατέστησαν επίσης πολύ πιο εύκολη την προστασία του φορτίου από τα στοιχεία της φύσης ή τους πειρατές, καθώς είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό χάλυβα και παραμένουν κλειδωμένα κατά τη μεταφορά. Αυτή η καινοτομία κατέστησε δυνατό το σύγχρονο εμπόριο, όπου πλέον μεταφέρεται τεράστιος όγκος εμπορευμάτων με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Η τυποποίηση των μεγεθών των εμπορευματοκιβωτίων έχει επίσης οδηγήσει σε αύξηση του μεγέθους των πλοίων. Όσο περισσότερα εμπορευματοκιβώτια συσκευάζονται σε ένα πλοίο, τόσο περισσότερα μπορεί να κερδίσει μια ναυτιλιακή εταιρεία από κάθε ταξίδι. Στην πραγματικότητα, το μέσο μέγεθος ενός πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. 

Η θαλάσσια ναυτιλία έχει αποκτήσει όλο και μεγαλύτερη σημασία για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το εμπόριο. Οι ναυπηγικές εταιρείες συνεχίζουν να εργάζονται για την κατασκευή ολοένα και μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή η τάση θα σταματήσει σύντομα. Ορισμένοι ειδικοί προβλέπουν ότι πλοία ικανά να μεταφέρουν φορτία 50% μεγαλύτερα από αυτά του μέσου πλοίου που χρησιμοποιείται τώρα θα κυκλοφορούν στις ανοικτές θάλασσες μέχρι το 2030.Με άλλα λόγια, το εμπορευματοκιβώτιο παραμένει πιο δημοφιλές και με μεγαλύτερη ζήτηση από ποτέ.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.