20 Απρ 2024
READING

3 τάσεις που έρχονται στο λιανεμπόριο το 2022

3 MIN READ

3 τάσεις που έρχονται στο λιανεμπόριο το 2022

3 τάσεις που έρχονται στο λιανεμπόριο το 2022

Μέσα σε συνθήκες που άλλαξαν απότομα τις συνήθειες των καταναλωτών αλλά, επίσης, δημιούργησαν προβλήματα στην τροφοδοτική αλυσίδα και αλλαγές στον τρόπο εργασίας, οι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου αναζητούν νέους τρόπους να κάνουν τη διαφορά στο ανταγωνιστικό τοπίο.

Η αυτοματοποίηση, όπου είναι δυνατό, και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, ακόμα και αν αυτά αφορούν, για παράδειγμα, το ψηφιακό checkout του πελάτη, μπορούν να βοηθήσουν να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά μια επιχείρηση. Στους φόβους που διατυπώνονται τα τελευταία χρόνια ότι «τα ρομπότ θα πάρουν τις δουλειές των ανθρώπων», οι ειδικοί απαντούν ότι τα εργαλεία της αυτοματοποίησης δεν έρχονται να αντικαταστήσουν ή να εξαλείψουν μία θέση εργασίας, αλλά να συμπληρώσουν, να βοηθήσουν, ώστε, ουσιαστικά, ένα κατάστημα να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ποιες είναι όμως οι τεχνολογικές τάσεις τις οποίες θα δούμε να αρχίσουν να λαμβάνουν υπόψη τους οι λιανέμποροι;

1. Τεχνολογία Τιμολόγησης

Στη σκιά των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στη λειτουργία της τροφοδοτικής αλυσίδας, η καλύτερη οργάνωση όσον αφορά τη διαδικασία τιμολόγησης και απογραφής των προϊόντων, προκύπτει ως σημαντική ανάγκη. Μία τέτοια λύση προσφέρουν, για παράδειγμα, οι ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιού, χάρη στις οποίες ένα κατάστημα μπορεί να μένει ενημερωμένο, ανταποκρινόμενο σε οποιαδήποτε αλλαγή τιμών και αποθεμάτων γρήγορα. Τελευταία αναπτύσσονται επίσης αλγόριθμοι και εφαρμογές για προσωποποιημένη τιμολόγηση, για τις περιπτώσεις, λόγου χάρη, που προωθητικές ενέργειες απευθύνονται σε συγκεκριμένους αγοραστές.

2. Εργαλεία headless commerce

Τα εργαλεία του headless commerce αναφέρονται στο λεγόμενο «ακέφαλο» (headless) λογισμικό, που διαχωρίζει εκείνο με το οποίο έρχεται σε επαφή ο πελάτης, από αυτό που ανήκει στη βασική διαδικασία του εμπορίου, δηλαδή από λειτουργίες που αφορούν πληρωμές, απογραφές, καταχωρίσεις, καταλόγους· πρόκειται δηλαδή για λογισμικό που διαχωρίζει τη διεπαφή του καταναλωτή από την «αρχιτεκτονική» ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Ουσιαστικά, αυτού του είδους η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να πουλάει κανείς σε πολλές διαφορετικές πλατφόρμες, εξασφαλίζοντας μια multichannel, ενιαία εμπειρία. Είναι αυτό που κάνει τη διαφορά, όταν ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να κάνει μια συγκεκριμένη αγορά από το website του εμπόρου, αλλά και από το TikTok ή το Instagram, χωρίς να βγει από την εφαρμογή που χρησιμοποιεί. Καθώς πλέον οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους από Facebook, Instagram ή υπολογιστή, η τεχνολογία που θα τους διευκολύνει και θα διατηρήσει την προσοχή τους κρίνεται απαραίτητη. 

3. Έξυπνα καρότσια

Μπορεί αυτό που έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε για νέα τεχνολογία POS να είναι τα καταστήματα Amazon Go, όπου οι πελάτες κάνουν τις αγορές τους και «απλώς φεύγουν», ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες δυνατότητες, όπως τα «έξυπνα καρότσια», σαν αυτά που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ στα σούπερ μάρκετ Kroger: ένα έξυπνο καρότσι έχει ενσωματωμένη ζυγαριά και κάμερα, ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να σκανάρει και να βάζει στην τσάντα του κατευθείαν το προϊόν όσο ψωνίζει, έπειτα να πληρώνει, και πάλι από το καρότσι, και να φεύγει. Ειδικοί εκτιμούν ότι αυτού του είδους η τεχνολογία θα μπορούσε να προσασμοστεί στα ήδη υπάρχοντα καρότσια και σε άλλα καταστήματα.

Η εφαρμογή μιας τεχνολογίας που θα επιτρέπει στον πελάτη να κάνει τις αγορές του και απλά να φεύγει από το κατάστημα είναι ίσως κάτι πιο περίπλοκο, που απαιτεί περισσότερη υποδομή, γι’ αυτό η δυνατότητα της λύσης με τα τροποποιημένα καρότσια ακούγεται ενδιαφέρουσα και ίσως με πειρσσότερες πιθανότητες γρήγορης εξέλιξης.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.