24 Απρ 2024
READING

Πώς οι συνδρομές έγιναν η μεγαλύτερη τάση marketing των fast food και εταιρειών καφέ

4 MIN READ

Πώς οι συνδρομές έγιναν η μεγαλύτερη τάση marketing των fast food και εταιρειών καφέ

Πώς οι συνδρομές έγιναν η μεγαλύτερη τάση marketing των fast food και εταιρειών καφέ

Ένα νέο φαινόμενο στην αγορά των fast food και εταιρειών καφέ είναι οι συνδρομές, μια προσέγγιση που φαίνεται να κερδίζει χώρο και να βοηθά τις εταιρείες να ανακάμψουν μετά την πανδημία.Η λογική Netflix επηρεάζει και άλλες αγορές και μία από αυτές φαίνεται να επενδύει σε αυτό.

Αυτόν τον μήνα, η Taco Bell έγινε η τελευταία αλυσίδα εστιατορίων που λανσάρει μια συνδρομητική υπηρεσία, δοκιμάζοντας ένα πάσο “Netflix for Tacos”.  Το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε στην Αριζόνα, επιτρέπει στους πελάτες να παίρνουν ένα τάκο την ημέρα με μηνιαίο αντίτιμο. Το πιλοτικό πρόγραμμα Taco Lover’s Pass θα διαρκέσει από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου και κοστίζει μεταξύ 5 και 10 δολαρίων για ένα πάσο 30 ημερών. 

Το εγχείρημα είναι η τελευταία προσπάθεια μιας αλυσίδας εστιατορίων να προωθήσει τις ψηφιακές πωλήσεις και την επισκεψιμότητα, ειδικά καθώς τα καταστήματα που εξαρτώνται από τα μεσημεριανά διαλείμματα όσων εργάζονται στα κοντινά γραφεία συνεχίζουν να δέχονται πλήγμα, καθώς δεν έχουν επιστρέψει όλοι οι εργαζόμενοι στα γραφεία τους. Τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης έχουν λόγους να προωθήσουν τις ψηφιακές πωλήσεις – για παράδειγμα, η κατακόρυφη πτώση της επισκεψιμότητας εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, καθώς και η αύξηση των υπηρεσιών διανομής. Τώρα, οι εταιρείες αυτές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές στρατηγικές που είχαν αποδώσει καρπούς σε άλλες αγορές. 

Η Yum Brands, μητρική εταιρεία της Taco Bell, είδε τα προγράμματα πιστότητας να βοηθούν την ανάκαμψή της φέτος. Μετά την έναρξη του προγράμματος ανταμοιβών της το 2020, η Taco Bell είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 35% ανά επίσκεψη. 

Η Yum Brands δεν είναι η μόνη εταιρεία που δοκιμάζει το μοντέλο. Η Panera Bread είναι ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης που δοκιμάζει τις συνδρομές, κάνοντας το ντεμπούτο της σε μια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία για καφέ και τσάι, με την ονομασία MyPanera+, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020. Σύμφωνα με την εταιρεία, η υπηρεσία μόλις ξεπέρασε τους 500.000 συνδρομητές. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η αλυσίδα γρήγορης εξυπηρέτησης Pret a Manger ξεκίνησε επίσης μια παρόμοια υπηρεσία με την ονομασία YourPret Barista. Το πρόγραμμα είναι ένας τρόπος με τον οποίο η εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο – τα καταστήματα της οποίας βρίσκονται κυρίως κοντά σε γραφεία στο κέντρο της πόλης – επιδιώκουν να εξυπηρετήσουν πελάτες που μπορεί να επισκέπτονται τα γραφεία μόνο μερικές ημέρες την εβδομάδα.

Το YourPret Barista κοστίζει περίπου 26,60 δολάρια το μήνα και επιτρέπει στα μέλη να παραγγέλνουν έως και πέντε ροφήματα κατά παραγγελία την ημέρα, όπως καφέ, τσάι και smoothies. Το πρόγραμμα είναι  διαθέσιμο σε τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η εταιρείαέκανε launch την συνδρομητική υπηρεσία καφέ στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ομοίως, η Burger King δοκίμασε μια υπηρεσία απεριόριστων παραγγελιών καφέ αξίας 5 δολαρίων το μήνα για να προωθήσει τα προϊόντα της για το πρωινό γεύμα.  

Η επαναφορά των εσόδων γίνονται όλο και πιο σημαντικά για τα εστιατόρια γρήγορης εξυπηρέτησης. Τον τελευταίο χρόνο, οι αλυσίδες fast food έχουν επίσης αρχίσει να αναπτύσσουν προγράμματα πιστότητας. Tα McDonald’s και Burger King, για παράδειγμα, εγκαινίασαν ανταμοιβές βάσει πόντων, αφού δοκίμασαν την ιδέα τα τελευταία χρόνια.

Οι συνδρομές αποτελούν μια ακόμη επέκταση των προγραμμάτων ανταμοιβής. Συνδυάζουν διάφορες τακτικές πιστότητας, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων εσόδων και της δέσμευσης στο brand. Όπως και οι υπηρεσίες streaming, βοηθούν επίσης στην αύξηση της αφοσίωσης των πελατών. Η καταβολή ενός μηνιαίου κόστους ενθαρρύνει τους πελάτες να επιστρέφουν στο κατάστημα όσο το δυνατόν πιο συχνά. 

Αυτές τις μέρες, οι μάρκες όλων των τύπων χρησιμοποιούν ψηφιακές εφαρμογές για τη συλλογή first-party δεδομένων. Με την κατάρρευση των cookies και την αύξηση των ενημερώσεων για την ψηφιακή ιδιωτικότητα, οι μάρκες πρέπει να βρουν νέους τρόπους για να καταλάβουν ποιοι είναι οι πελάτες τους. Με τις συνδρομές που βασίζονται σε εφαρμογές, αυτό μπορεί να γίνει μέσω μιας σειράς τακτικών – από την περιστασιακή παροχή δωρεάν τροφίμου μέχρι ψηφιακά παιχνίδια που ανταμείβουν τους χρήστες.   

Οι συνδρομές έχουν νόημα δεδομένου ότι οι εφαρμογές εστιατορίων και τα συνοδευτικά προγράμματα πιστότητας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή στους καταναλωτές.Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Celtra, το 52% των καταναλωτών δήλωσε ότι έχει κατεβάσει μια νέα εφαρμογή εστιατορίου τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ το 45% δήλωσε ότι οι εξατομικευμένες προσφορές ή οι εκπτώσεις θα τους δελέαζαν να αυξήσουν το ποσό που ξοδεύουν για παραγγελίες φαγητού ή να επιλέγουν πιο συχνά το εστιατόριο. Εν τω μεταξύ, το 32% δήλωσε ότι τα προγράμματα πιστότητας θα αύξαναν τις δαπάνες τους.  

Αυτά τα προγράμματα δεν είναι απλώς τρόποι για την αύξηση των εσόδων, αλλά αποτελούν επίσης πρόσθετα σημεία επαφής με τους καταναλωτές. Η πρόκληση για τη λειτουργία μιας επιτυχημένης συνδρομητικής υπηρεσίας είναι η παροχή συνεχούς συνάφειας, αξίας και αποτελεσματικών μηνυμάτων.Με τις συνδρομές που προσφέρουν προσφορές για τις καθημερινές αγορές, οι αλυσίδες γρήγορης εξυπηρέτησης επιδιώκουν να αποκτήσουν νέους πελάτες, καθώς και νέες καταναλωτικές συμπεριφορές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.