19 Απρ 2024
READING

Το φαινόμενο της Γκρέτα | τα παιδιά στρέφουν τους γονείς τους προς sustainable αγορές

4 MIN READ

Το φαινόμενο της Γκρέτα | τα παιδιά στρέφουν τους γονείς τους προς sustainable αγορές

Το φαινόμενο της Γκρέτα | τα παιδιά στρέφουν τους γονείς τους προς sustainable αγορές

Η αγορά βιώσιμων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για το σπίτι προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, υπό τη δυνατή επιρροή του λεγόμενου «Greta Effect», λόγω της Greta Thunberg. Όπως αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα, τα παιδιά αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές των γονιών τους στο σούπερ μάρκετ.

Πρόκειται για την έρευνα «Who Cares, Who Does?», που πραγματοποίησε για τρίτη χρονιά η Kantar, με τη συμμετοχή 88.000 ατόμων από 26 συνολικά χώρες. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της έρευνας, τα παιδιά ευθύνονται για την πλειονότητα των περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιλογών που κάνει ένα νοικοκυριό, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τις αποφάσεις των γονιών τους, όπως δήλωσε το 36% των συμμετεχόντων. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι σχεδόν τα μισά νοικοκυριά (49%) έχουν στραφεί ακόμα περισσότερο στη βιωσιμότητα, εξαιτίας της πανδημίας.

Η έρευνα διαχωρίζει τα νοικοκυριά σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και τη δράση που αναλαμβάνουν σχετικά με την περιβαλλοντική κρίση:

– Οικο-ενεργά (Eco-actives) νοικοκυριά (22%), δηλαδή εκείνα με καταναλωτές που ενδιαφέρονται πολύ για το περιβάλλον και προσπαθούν όσο μπορούν να μειώσουν τα απορρίματά τους.

– Οικο-προβληματισμένα (Eco-considerers) νοικοκυριά (40%), με καταναλωτές που ανησυχούν για το περιβάλλον και τα πλαστικά απόβλητα, αλλά δεν κάνουν πολλά για να μειώσουν τα σκουπίδια τους.

– Οικο-αδιάφορα (Eco-dismissers) νοικοκυριά (38%), που ενδιαφέρονται ελάχιστα ή καθόλου για το περιβάλλον και δεν κάνουν τίποτα για να μειώσουν τα σκουπίδια τους.

Το ποσοστό τον οικο-ενεργών νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 6% μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, και οι προβλέψεις των ειδικών λένε ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αυτό το σημερινό 22% θα ανέβει στο 40% των νοικοκυριών, και θα ξεπεράσει το 50% μέχρι το 2029. Αντίστοιχα, το πεδίο της sustainable αγοράς θα αντιστοιχεί σε 446 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, 70 δισεκατομμύρια περισσότερα από το 2020, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για 925 δισεκατομμύρια μέχρι το 2026, ποσό που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό αύξησης 15,7%.

Πού βρίσκονται τα πιο «πράσινα» νοικοκυριά;

Η Γερμανία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συνειδητοποιημένων νοικοκυριών (46%), και ακολουθείται από το Βέλγιο και την Ουγγαρία, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι η χώρα με τη χαμηλότερη αντιπροσώπευση στις τάξεις των οικο-ενεργών. Συγκρίνοντας τα ποσοστά των αναπτυγμένων οικονομιών, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ βρίσκονται επίσης αναλογικά σε χαμηλές θέσεις.

Όσο για τα θέματα που απασχολούν περισσότερο τους καταναλωτές, αυτά είναι η κλιματική αλλαγή, η μόλυνση του νερού και τα πλαστικά, ενώ όταν ρωτήθηκαν τι τους εμποδίζει από το να πράττουν με γνώμονα τη βιωσιμότητα, απάντησαν ότι τα αντίστοιχα προϊόντα είναι δύσκολο να τα βρουν αλλά και ακριβότερα, ότι αποσπούνται όσο ψωνίζουν, αλλά και ότι δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν. 

Επίσης, υπάρχουν κάποια brands τα οποία οι καταναλωτές που συμμετείχαν αναγνωρίζουν ότι λειτουργούν βιώσιμα, και άλλα για τα οποία θεωρούν ότι η δράση τους έχει και θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Η Nestle, η Coca-Cola και η Natura, που βέβαια έχει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της, καταλαμβάνουν τις πρώτες τρεις θέσεις της πρώτης κατηγορίας, ενώ η Avon, η Tony’s Chocolonely και η Natura ξανά, είναι οι τρεις κορυφαίες μάρκες στη συνείδηση των καταναλωτών για την κοινωνική τους προσφορά.

Το μέλλον

Δεν προκαλεί εντύπωση που, με το ολοένα αυξανόμενο μερίδιό τους, τα νοικοκυριά με τους καταναλωτές που νοιάζονται για το περιβάλλον και το δείχνουν ενεργά, ενισχύουν την ανάπτυξη των brands που ακολουθούν βώσιμες πρακτικές. Καθώς λοιπόν το μερίδιο της αγοράς βιώσιμων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, το οποίο προτιμούν αυτοί οι καταναλωτές, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί πέντε φορές πιο γρήγορα από το σύνολο της αντίστοιχης αγοράς, το να στραφούν οι μάρκες σε περισσότερο βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές φαίνεται μονόδρομος. Διαφορετικά ρισκάρουν να μείνουν εκτός παιχνιδιού, ειδικά δεδομένου του ότι τα δύο τρίτα των καταναλωτών έχουν παραδεχτεί ότι, τουλάχιστον μία φορά στις αγορές τους, σταμάτησαν να αγοράζουν ένα προϊόν όταν συνειδητοποίησαν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο περιβάλλον.

Εκτός από τα brands, ωστόσο, είναι και οι έμποροι που οφείλουν να κάνουν κάποια βήματα για να κρατήσουν τους πελάτες τους ευχαριστημένους, αφού μόνο ένα 44% είναι ικανοποιημένοι από την επιλογή των sustainable προϊόντων που μπορούν να βρουν στα καταστήματα. Αυτό που ζητούν είναι περισσότερα τοπικά και προσιτά προϊόντα, προκειμένου να προτιμήσουν ένα κατάστημα, και όχι τόσο εξειδικευμένα τμήματα ή διαδρόμους με βιώσιμες επιλογές στο σούπερ μάρκετ.

H νοοτροπία των καταναλωτών αλλάζει γρήγορα, προς όφελος του περιβάλλοντος, και φαίνεται ότι η αγορά θα πρέπει να τους ακούσει και να ακολουθήσει αναλαμβάνοντας ουσιαστική δράση.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.