19 Απρ 2024
READING

Γιατί τα smart γυαλιά του Facebook μπορούν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν τα Google Glass

4 MIN READ

Γιατί τα smart γυαλιά του Facebook μπορούν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν τα Google Glass

Γιατί τα smart γυαλιά του Facebook μπορούν να πετύχουν εκεί που απέτυχαν τα Google Glass

Πρόσφατα το Facebook ανακοίνωσε το λανσάρισμα των smart γυαλιών του, που θα δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να τραβήξει βίντεο και φωτογραφίες (τις οποίες θα μπορεί φυσικά να μοιράζεται στο Facebook), να απαντά στο τηλέφωνο και να ακούει μουσική, μεταξύ άλλων. Το λανσάρισμα αυτό θυμίζει σε πολλούς το φιλόδοξο Google Glass: πίσω στο 2011, το Google είχε κάνει μια ανάλογη κίνηση που πλέον μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά ότι απέτυχε.

Στην περίπτωση του Facebook, ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να είναι διαφορετικά· τόσο, που ίσως αυτήν τη φορά το παιχνίδι των smart wearables να κερδηθεί.Η σημαντική διαφορά δεν αφορά την τεχνολογία και τις εφαρμογές στις οποίες θα έχει πρόσβαση ο χρήστης, που σίγουρα είναι εντυπωσιακές, αλλά τη συνολική προσέγγιση της δημιουργίας του προϊόντος. Το Facebook συνεργάστηκε με το κορυφαίο brand γυαλιών ηλίου Ray-Ban, και δημιούργησαν μαζί μια smart εκδοχή του πιο διάσημου μοντέλου γυαλιών ηλίου, των Wayfarers, το οποίο ονόμασαν Ray-Ban Stories.

Τα λάθη του Google και η προσέγγιση του Facebook

Πίσω στο 2011, το Google λάνσαρε ένα προϊόν που, αν και εντάχθηκε από το Time Magazine στις κορυφαίες εφευρεύσεις της χρονιάς, κουβαλούσε τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένα μισοτελειωμένο ουσιαστικά προϊόν, καθώς, παρ’ όλα τα εντυπωσιακά γνωρίσματά του και τα μικρά τεχονολογικά του θαύματα, ήταν ασαφές γιατί ακριβώς το χρειαζόμαστε. Το γεγονός ότι την καμπάνια προώθησης του Google Glass εμπνεύστηκε ο συνιδρυτής της εταιρείας, Sergey Brin, που εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο παντού φορώντας ένα ζευγάρι από τα νέα γυαλιά, επίσης δε βοήθησε να αποσαφηνιστεί η χρήση τους. Όπως δε βοήθησε και το ότι το design του gadget ανέλαβε το ίδιο το Google.

Με την επιλογή του να συνεργαστεί με έναν εδραιωμένο παίκτη της αγοράς γυαλιών ηλίου, το Fecebook έκανε μια έξυπνη – όσο και αυτονόητη – επιχειρηματική κίνηση, που προσδίδει και έναν lifestyle αέρα στο νέο του προϊόν. Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στην αβεβαιότητα του πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ακόμα και όσον αφορά τις ίδιες τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί και τον συσχετισμό τους με τα νέα του γυαλιά (ή οποιοδήποτε άλλο νέο προϊόν).

Πρόκειται για την αβεβαιότητα που έχει ονομαστεί «Knight-ική», από την έρευνα που δημοσίευσε ακριβώς πριν από εκατό χρόνια, το 1921, ο οικονομολόγος Frank Knight. Σε αυτήν, ο Knight φώτιζε τη διαφορά ανάμεσα στις έννοιες του ρίσκου και της αβεβαιότητας. Για τους σύγχρονους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς, τους «Big Four» (Apple, Facebook, Amazon, Google), η διαχείριση του ρίσκου αφορά τον τζίρο τους και το μερίδιο αγοράς τους, και σχετικά με αυτό μπορούν να γίνουν προβλέψεις, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία τους και τους συσχετισμούς των μεταξύ τους δυνάμεων.

Το να προβλεφθεί η επιτυχία ενός νέου προϊόντος, όμως, όπως τα Ray-Ban Stories, είναι κάτι τελείως διαφορετικό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις σύγκρισης. Είναι πρακτικά αδύνατο να εκτιμηθεί αν θα έχουν ζήτηση και τι πορεία θα ακολουθήσουν στην αγορά και τη συνείδηση του κοινού. Αυτή ακριβώς είναι η αβεβαιότητα του Knight.

H επιλογή του Facebook να συνεργαστεί με τη Ray-Ban, όμως, ίσως είναι η κίνηση που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η συνεργασία με έναν γνώστη του πεδίου αποτελεί βασικό εργαλείο για οποιαδήποτε εταιρεία ή επιχειρηματία θέλει να λανσάρει κάτι εντελώς νέο.Το Google, σχεδιάζοντας τα γυαλιά του, απλώς προσπάθησε να φανταστεί τι μπορεί να αρέσει στο κοινό. Το Facebook υιοθέτησε ένα ήδη επιτυχημένο, διαχρονικό design, με την υπογραφή ενός κορυφαίου γνώστη.

Αυτό από μόνο του ρίχνει λίγο φως στη σκοτεινή αβεβαιότητα που συνοδεύει το λανσάρισμα ενός εντελώς νέου προϊόντος.

Φυσικά, ακόμα και έτσι, τα γυαλιά του Facebook ίσως επίσης αποτύχουν, εξαιτίας άλλων παραμέτρων. Απλώς το Facebook κατάφερε με αυτήν την επιχειρηματική προσέγγιση, που δεν έχει καν σχέση με την τεχνολογία και τα γνωρίσματα του προϊόντος του, να πάρει τις πιθανότητες με το μέρος του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.