26 Απρ 2024
READING

Γιατί η ΙΚΕΑ έχει θέσει ως στόχο τους gamers 

4 MIN READ

Γιατί η ΙΚΕΑ έχει θέσει ως στόχο τους gamers 

Γιατί η ΙΚΕΑ έχει θέσει ως στόχο τους gamers 

Η ΙΚΕΑ έχει αρχίσει να ασχολείται σοβαρά με το gaming. Ο γίγαντας επίπλων φλερτάρει τους gamers με μια νέα σειρά προϊόντων που περιλαμβάνει καρέκλες, ρυθμιζόμενα γραφεία, φωτισμό και αξεσουάρ αποθήκευσης. Κυκλοφορεί τη σειρά σε συνεργασία με την Republic of Gamers (ROG), υπο-μάρκα της ASUS της Ταϊβάν, η οποία κατασκευάζει υπολογιστές και φορητούς υπολογιστές, κάρτες γραφικών, οθόνες και smartphones. Σύμφωνα με την ΙΚΕΑ, αυτή είναι μόνο η αρχή μιας ευρύτερης επέκτασης του gaming. Αφού έκαναν το ντεμπούτο τους στην Κίνα και την Ιαπωνία νωρίτερα φέτος, τα νέα προϊόντα έρχονται στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο. 

Η άνοδος του gaming σε μια αγορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο έχει ωθήσει τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής πώλησης να βρουν διέξοδο στην κατηγορία. Μαζί με την Ikea, η εταιρεία επίπλων γραφείου Herman Miller και η αλυσίδα Walmart στοχεύουν συγκεκριμένα στους gamers με καρέκλες και PC peripherals. Το να μπει κανείς στην συγκεκριμένη αγορά – η οποία αποτελείται από μια σειρά από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο σπίτι έως και εξειδικευμένες εταιρείες με ισχυρή αναγνωρισιμότητα των brands – δεν είναι εύκολο, ωστόσο, επιφυλάσσει ευκαιρίες . Πρωτίστως, την ευκαιρία να μετατρέψουν τους νέους, ψηφιακά ενημερωμένους gamers σε μακροπρόθεσμους πελάτες, σε μια εποχή που οι αγορές μετατοπίζονται όλο και περισσότερο στο διαδίκτυο.

Πώς η ΙΚΕΑ σχεδιάζει να μετατρέψει τους gamers σε αφοσιωμένους πελάτες 

Η ΙΚΕΑ ισχυρίζεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει μια ανισορροπία στην κατηγορία. Οι gamers παραβλέπονται συχνά όσον αφορά τη ζωή στο σπίτι. Η εταιρεία προσπαθεί να το αλλάξει αυτό συνδυάζοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις της ROG με τη δική της εστίαση στον σχεδιασμό και την προσιτή τιμή.Η ΙΚΕΑ σχεδιάζει να απευθυνθεί τόσο στους casual όσο και στους hardcore gamers, τόσο στα φυσικά καταστήματα όσο και στο διαδίκτυο. Στα καταστήματά της, η εταιρεία θα εκθέσει ολόκληρη τη σειρά μαζί σε έναν ειδικό χώρο για παιχνίδια στο τμήμα Workspaces.

Στο πλαίσιο των διαδικτυακών προσπαθειών της, η ΙΚΕΑ διοργανώνει για πρώτη φορά εκδήλωση esports σε συνεργασία με την ROG. Στο τουρνουά θα συμμετάσχουν ομάδες που παίζουν το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι αυτοκινητιστικού ποδοσφαίρου Rocket League. Εκτός από ένα χρηματικό έπαθλο αξίας 9.500 λιρών, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να κερδίσουν προϊόντα από τη νέα σειρά παιχνιδιών, τα οποία θα παρουσιαστούν επίσης στη σκηνή της εκδήλωσης κατά τη διάρκεια του τελικού στο Λονδίνο. 

Η ΙΚΕΑ δεν είναι ο μόνος έμπορος λιανικής πώλησης που επικεντρώνεται στην παροχή φθηνών τιμών στους παίκτες. Η σειρά προϊόντων Onn της Walmart περιλαμβάνει επίσης gaming peripherals, όπως πληκτρολόγια και οθόνες, σε προσιτές τιμές. Συγκριτικά, οι αποκλειστικές μάρκες gaming, όπως η Corsair και η Razer, χρεώνουν εκατοντάδες δολάρια για καρέκλες και αξεσουάρ σε έναν τομέα που φιλοξενεί προϊόντα υψηλής ποιότητας. Τέτοια είδη υψηλού κόστους αντικατοπτρίζουν πόσο αποδοτικός είναι ο τομέας.

Επιπλέον, η βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών στο σύνολό της φιλοξενεί μια τεράστια πελατειακή βάση. Υπάρχουν περίπου 3 δισεκατομμύρια παίκτες στον κόσμο, σύμφωνα με το Newzoo. Πιο συγκεκριμένα, η παγκόσμια αγορά αξεσουάρ παιχνιδιών αναμένεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 7,75 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, σύμφωνα με στοιχεία της Mordor Intelligence. 

Το λανσάρισμα της ΙΚΕΑ έρχεται σε συνέχεια ενός νέου κύκλου παιχνιδιών σε κονσόλες, με επικεφαλής το PlayStation και το Xbox, και καθώς η ροή παιχνιδιών μέσω του cloud κάνει τα βιντεοπαιχνίδια πιο προσιτά, καταρρίπτοντας τα εμπόδια του δαπανηρού hardware.  

Η ΙΚΕΑ εισέρχεται επίσης στον τομέα σε μια εποχή που η δική της πελατειακή βάση υφίσταται αλλαγές που θα μπορούσαν να καταστήσουν δυσκολότερη τη στοχευμένη προσέγγιση των αγοραστών στο κατάστημα. Σύμφωνα με την εταιρεία, το κλείσιμο των καταστημάτων οδήγησε περισσότερους από τους υποστηρικτές της στο διαδίκτυο – μια τάση που διατηρήθηκε ακόμη και όταν άνοιξαν ξανά οι φυσικές της τοποθεσίες.  

Σήμερα οι άνθρωποι επισκέπτονται την ΙΚΕΑ για στοχευμένες αγορές. Τα ποσοστά conversion και η μέση δαπάνη έχουν αυξηθεί και οι παρορμητικές πωλήσεις έχουν μειωθεί. Έτσι, τα καταστήματα ΙΚΕΑ πούλησαν σχετικά περισσότερα έπιπλα και λιγότερα αξεσουάρ.  

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ΙΚΕΑ είναι τα σχέδιά της που ικανοποιούν το κοινό, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν τους παίκτες που αποθαρρύνονται από τις εξειδικευμένες μάρκες. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα της επιτρέψει να πουλάει προϊόντα που δεν αφορούν το gaming στους καταναλωτές αυτούς, καθώς αυτοί θα γίνονται πιο ανεξάρτητοι οικονομικά. 

Καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις εταιρείες να προσεγγίσουν το νεανικό κοινό μέσω της παραδοσιακής διαφήμισης, τα παιχνίδια δίνουν στους λιανοπωλητές μια διέξοδο για να συνδεθούν με τις γενιές που τώρα μεγαλώνουν και αποκτούν το δικό τους εισόδημα. Αν μπορούν να προσελκύσουν αυτούς τους ανθρώπους στην ΙΚΕΑ (ή τη Walmart) μέσω της σειράς παιχνιδιών και στη συνέχεια να τους πουλήσουν αργότερα και είδη που δεν έχουν σχέση με το gaming, αυτό είναι κέρδος για τις εταιρείες.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.