22 Ιαν 2025
READING

Το φαινόμενο του ghosting στην αγορά εργασίας 

3 MIN READ

Το φαινόμενο του ghosting στην αγορά εργασίας 

Το φαινόμενο του ghosting στην αγορά εργασίας 

Η τρέχουσα αγορά εργασίας αντιμετωπίζει ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα. Ενώ από τη μία οι εργαζόμενοι αναζητούν θέσεις εργασίας, από την άλλοι οι εργοδότες φαίνεται να αδυνατούν να εντοπίσουν τον ιδανικό υποψήφιο για την εκάστοτε θέση καθώς και να τον διατηρήσουν στο δυναμικό της επιχείρησής τους. Είναι γεγονός ότι η αγορά εργασίας δεν καταφέρνει επιτυχώς να αντιστοιχήσει δεξιότητες, γεωγραφικές περιοχές αλλά και προσδοκίες με τους εκάστοτε υποψήφιους, κάτι που οδηγεί τις εταιρείες να διαμαρτύρονται για έλλειψη εργατικού δυναμικού καθώς εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν ενεργά εργασία.

Ένα αποτέλεσμα του συγκεκριμένου προβλήματος αντιστοίχισης είναι το φαινόμενο ghosting, όπου κάποιος άνθρωπος παύει σιγά σιγά να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του καταλήγοντας να εξαφανιστεί εντελώς από το περιβάλλον της επιχείρησης. Κάτι το οποίο έχει καταφέρει να προβληματίσει τους εργοδότες είναι ότι το φαινόμενο του ghosting έχει αρχίσει να επηρεάζει τόσο τους υποψήφιους όσο και τους νεοσύλλεκτους εργαζόμενους σε κάποια εταιρεία. Ανεξάρτητα από το πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο, είναι ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα, το οποίο προκαλεί οικονομικές και ψυχολογικές συνέπειες για τους ανθρώπους και από τις δύο πλευρές. 

Ο ιδανικός υποψήφιος 

Είναι γενικά αποδεκτό ότι για τον τομέα των προσλήψεων στις επιχειρήσεις η παραδοσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι οργανισμοί δεν αποτελεί πλέον τον ιδανικότερο τρόπο προσέλκυσης κάποιου υποψήφιου υπαλλήλου. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να κάνουν τη διαδικασία πρόσληψης πολύ καλύτερη σε όλα τα επίπεδα από το αρχικό επίπεδο έως το επίπεδο του CEO μέσω ορισμένων ενεργειών. 

Αρχικά η εστίαση στα χαρακτηριστικά των υποψήφιων εργαζόμενων όπως για παράδειγμα είναι η ακρίβεια, η τεχνική ικανότητα ακόμη και η διαχείριση θυμού, μέσω στοχευμένων ερωτήσεων μπορούν να δημιουργήσουν μία πρώτη εικόνα για τον εκάστοτε εργαζόμενο διευκολύνοντας τον εργοδότη να αντιληφθεί πολύ πιο εύκολα εάν κάποιος υποψήφιος είναι ιδανικός για τη θέση. Κατόπιν κάτι που διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο εκτός από τη γνωστική νοημοσύνη είναι κατά πόσο ο εκάστοτε εργαζόμενος είναι ιδανικός για την θέση. Γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν αρκετά βοηθητικό στο πλαίσιο της συνέντευξης ο εργαζόμενος να υποβάλλεται σε ορισμένα δοκιμαστικά tasks, τα οποία θα σχετίζονται άμεσα με τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. 

Όσον αφορά τους managers οφείλουν να έχουν ανοικτούς ορίζοντες καθ’ όλη τη διαδικασία μέχρι να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δεδομένα και να λάβουν την τελική απόφαση. Μία πιο συστηματική και εστιασμένη προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει τους εργοδότες να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα και να εντάξουν στο δυναμικό της επιχείρησής τους αν όχι τον καλύτερο, σίγουρα τον υποψήφιο ο οποίος θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις και δε θα εξαφανιστεί μετά από λίγο καιρό. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.