Η FedEx ανταγωνίζεται το Amazon προσφέροντας αυτόνομη παράδοση δεμάτων

Η FedEx, ο γίγαντας του delivery πραγματοποίησε συνεργασία μαζί με την Aurora, μία αυτόνομη εταιρεία τεχνολογικού χαρακτήρα και την PACCAR έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορτηγών. Μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας αυτό που επιδιώκει η FedEx είναι να δοκιμάσει τις τεχνολογίες αυτόνομης οδήγησης της Aurora στα φορτηγά της PACCAR εξοπλίζοντάς τα με (AVP) τεχνολογίες στο πλαίσιο των γραμμών μεταφοράς μεγάλου φορτίου της FedEx για μεγάλες αποστάσεις. 

Πρόκειται για μια βιομηχανική συνεργασία αποτελούμενη από τρία μέρη: ενός παρόχου logistics, ενός αυτόνομου προγραμματιστή τεχνολογικού χαρακτήρα και ενός κατασκευαστή φορτηγών. Η πιλοτική διαδικασία ξεκίνησε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου και θα διεκπεραιωθεί στη γραμμή μεταφοράς της FedEx, Dallas-Houston, πραγματοποιώντας μία πολλαπλή εβδομαδιαία διαδρομή μετ’ επιστροφής απόστασης περίπου 500 χιλιομέτρων. Τα φορτηγά θα λειτουργούν αυτόνομα συνδυάζοντας και εφεδρικό οδηγό για επιπλέον ασφάλεια. Επιπλέον νωρίτερα το 2021, η Aurora και η PACCAR ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία για την κατασκευή και την ανάπτυξη αυτόνομων φορτηγών. 

Τον Ιούνιο η FedEx υπέγραψε μια πολυετή συμφωνία δοκιμάζοντας τα αυτόνομα οχήματα παράδοσης Nuro για last-mile παράδοση δεμάτων σε πελάτες. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 μέσω ενός πιλοτικού προγράμματος σε όλη την περιοχή του Χιούστον. Η συνεργασία με την Nuro αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα της FedEx να ανταγωνιστεί το Amazon σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα παράδοσης έως την παροχή hosted υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου. Από τη στιγμή που το Amazon προέβη στην αγορά του κατασκευαστή αυτόνομων οχημάτων Zoox τον Ιούνιο του 2020, η FedEx θα πρέπει και εκείνη να ενισχύσει την  παρουσία της στον τομέα της αυτονομίας. 

Ακόμη το Walmart έχει δοκιμάσει εξίσου self-driving οχήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της σε συνεργασία με την Gatik, μία  νεοσύστατη εταιρεία με έδρα το Palo Alto στην Καλιφόρνια, η οποία ειδικεύεται στην παροχή αυτόνομων οχημάτων για B2B logistics μικρών αποστάσεων. Στόχος του Walmart είναι να ενημερωθεί περισσότερο όσον αφορά την προσθήκη αυτόνομων οχημάτων στο κομμάτι του logistics, εντάσσοντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες self-driving στη γενικότερη λειτουργίας της εταιρείας. 

Η FedEx βασίστηκε στην καινοτομία εστιάζοντας στο μέλλον. Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία συναρπαστική βιομηχανική συνεργασία, η οποία θα ενισχύσει το κομμάτι του logistics της βιομηχανίας μέσω ασφαλέστερης καθώς και αποδοτικότερης μεταφοράς αγαθών.