25 Απρ 2024
READING

Χιλιάδες βίζες σε ξένους οδηγούς στην Αγγλία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

3 MIN READ

Χιλιάδες βίζες σε ξένους οδηγούς στην Αγγλία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

Χιλιάδες βίζες σε ξένους οδηγούς στην Αγγλία για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις

Σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί την κλιμάκωση της κρίσης από την έλλειψη οδηγών βαρέων οχημάτων, που οδήγησε σε προβλήματα στην τροφοδοσία αγαθών, σε άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ, κλειστά βενζινάδικα, από τις «αγορές πανικού», ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο ότι θα δώσει χιλιάδες βίζες σε ξένους οδηγούς.

Το μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύει και η σκέψη να συμμετέχει ο στρατός στις μεταφορές και, αν και αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, στους υπαλλήλους του υπουργείου Άμυνας θα δοθούν οδηγίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης φορτηγών.

Από τον Ιανουάριο, που ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Brexit, οι Βρετανοί εργοδότες δεν μπορούν πλέον εύκολα να προσλαμβάνουν υπαλλήλους από άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ η πανδημία επιτείνει το πρόβλημα έλλειψης οδηγών. Το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε λοιπόν ότι θα επιτραπεί σε 5.000 οδηγούς βυτιοφόρων και φορτηγών μεταφοράς τροφίμων να εργαστούν στη χώρα για τρεις μήνες, ώστε να βοηθηθεί η αγορά εν όψει Χριστουγέννων. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα σταλούν επιστολές σε οδηγούς που αυτήν τη στιγμή δεν εργάζονται, με τις οποίες θα τους καλούν να επιστρέψουν στο τιμόνι.

Καθώς μέχρι τώρα οι υποστηρικτές του Brexit επιχειρηματολογούσαν ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργούσε πίεση στους Βρετανούς εργοδότες να εκπαιδεύσουν περισσότερους Βρετανούς οδηγούς και να αυξήσουν τους μισθούς, που θεωρούνται χαμηλοί για το είδος αυτό της εργασίας, ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών υπερασπίστηκε την απόφαση λέγοντας ότι πάρθηκε όχι για να υπονομευτούν οι Βρετανοί εργαζόμενοι, αλλά επειδή έπρεπε να γίνει κάτι για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις. Από τη μεριά της, η Αντιπολίτευση κατηγορεί την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού, σε ένα πρόβλημα που ήταν προδιαγεγραμμένο ότι θα προκύψει.

Πάντως, ειδικοί εξηγούν ότι η κρίση αυτή δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς σποραδικές ελλείψεις προϊόντων είχαν αρχίσει να υπάρχουν εδώ και καιρό. Ακόμα και οι ουρές στα βενζινάδικα δεν είναι παράλογες, από τη στιγμή που έγινε ξεκάθαρο ότι τα αποθέματα καυσίμων εξαντλούνται.

Ωστόσο, καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν πρόβλημα έλλειψης οδηγών, η Βρετανία θα πρέπει να κάνει τη διαφορά στις αμοιβές, αν θέλει να δελεάσει επαγγελματίες να αιτηθούν την τρίμηνη βίζα. Παράλληλα, άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι αμφιβάλλουν ότι αυτό το μέτρο θα είναι αρκετό, ειδικά δεδομένου του περιορισμένου αριθμού των 5.000. Σύμφωνα με τον Andrew Opie, διευθυντή του Βρετανικού Οργανισμού Λιανεμπορίου, μόνο τα σούπερ μάρκετ χρειάζονται τουλάχιστον 15.000 οδηγούς για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τα Χριστούγεννα.

Πριν προχωρήσει στην απόφαση για περισσότερες βίζες, η βρετανική κυβέρνηση είχε αυξήσει το όριο ημερήσιων ωρών εργασίας για κάθε οδηγό, ενώ πρότεινε και κάποιες πρωτοβουλίες για τη «στρατολόγηση» νέων υπαλλήλων, καθώς, όπως είπε και ο Υπουργός Μεταφορών, «πρέπει και οι βιομηχανίες να παίξουν τον δικό τους ρόλο με το να συνεχίσουν να βελτιώνουν τις συνθήκες εργασίας και να διατηρούν έναν δίκαιο μισθό, ώστε οι εταιρείες να αποκτήσουν νέους οδηγούς».

Ωστόσο, η Ένωση που εκπρσωπεί τη βρετανική βιομηχανία μεταφορών (Road Haulage Association) εκτιμά ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη 100.000 οδηγών, για την οποία δεν ευθύνεται μόνο το Brexit. Η δουλειά του οδηγού, σκληρή, επικίνδυνη και κακοπληρωμένη, που κρατάει τους εργαζόμενους μακριά από το σπίτι τους, δεν είναι αρκετά δελεαστική, ενώ οι οδηγοί επιπλέον διαμαρτύρονται τελευταία ότι πλέον είναι δύσκολο να βρει κανείς ασφαλείς χώρους στάθμευσης και rest areas.

Η πανδημία είναι ένας ακόμα λόγος που αρκετοί οδηγοί έφυγαν από τη χώρα, μεταξύ των 200.000 Ευρωπαίων πολιτών που επέστρεψαν εξαιτίας του κορονοϊού στις πατρίδες τους.Φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται, μετά το Brexit, σε μια μετάβαση που είναι δύσκολο να προβλεφθεί πού θα οδηγήσει.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.