25 Απρ 2024
READING

Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

2 MIN READ

Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Ρομποτική, blockchain και αγροτική τεχνολογία είναι το μέλλον της επιχειρηματικότητας

Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις δείχνουν ότι το μέλλον της επιχειρηματικότητας βρίσκεται στην τεχνολογία.Σύμφωνα με μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις για την επιχειρηματικότητα, η Global Startup Ecosystem Report (GSER), το 2021, οι τέσσερις κλάδοι που γνώρισαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη διεθνώς είναι οι τεχνολογίες του blockchain, της ρομποτικής, της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Big Data, και, κυρίως, το πεδίο της αγροτικής τεχνολογίας και της ανάπτυξης τροφίμων.

Η έκθεση έλαβε υπόψη της τις επενδυτικκές συμφωνίες που έκλεισαν από τα πρώτα στάδια των επιχειρήσεων, την περίοδο μεταξύ 2014-2020, συνδυάζοντας τα στοιχεία με άλλες μεθόδους. Η αγροτική τεχνολογία, που καλύπτει κάθε είδους νέα τεχνολογία η οποία ασχολείται με την αύξηση της αποδοτικότητας των γεωργικών πρακτικών, είχε μία ανάπτυξη 128% αυτήν την περίοδο, την υψηλότερη από όλους τους άλλους κλάδους. Στη δεύτερη θέση έρχεται το blockchain, με 121%.

Οι αυξημένες ανάγκες για γρήγορη και οικονομική παραγωγή τροφίμων, καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται, σε συνδυασμό με την ανάγκη για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών, δεδομένου ότι το αποτύπωμα άνθρακα της βιομηχανίας τροφίμων είναι ιλιγγιώδες, έχουν δημιουργήσει νέες ανάγκες που η αγροτική τεχνολογία, με όλες της τις παραμέτρους, καλείται να αντιμετωπίσει. Η τόσο γρήγορη ανάπτυξή της αντικατοπτρίζει αυτήν την πραγματικότητα.

Η έκθεση αφορά έρευνα που έγινε σε 280 γεωγραφικές περιοχές (που αποκαλούνται «επιχειρηματικά οικοσυστήματα καινοτομίας»), και συμπεριέλαβε τρία εκατομμύρια start-ups από το 2020 και το 2021.

Σύμφωνα με τον JF Gauthier, ιδρυτή και CEO της Startup Genome, μιας συμβουλευτικής εταιρείας για την επιχειρηματικότητα, το 2020 «έγινε ξεκάθαρα σαφές ότι οι ιδρυτές θα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη διεθνή ανθεκτικότητα και ανάκαμψη», ενώ, επιπλέον, θεωρείται πολή σημαντική η έξοδος των ιδρυτών και των  εταιρειών από τη Σίλικον Βάλεϊ προς άλλα μέρη στις ΗΠΑ, χάρη και στην εξ αποστάσεως εργασία.

Βέβαια, η Σίλικον Βάλεϊ εξακολουθεί να πρωτοστατεί σε αρκετές λίστες της σχετικής έκθεσης, αποδεικνύοντας ότι εξακολουθεί να αποτελεί ένα κορυφαίο οικοσύστημα καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων.Σε κάθε περίπτωση, τα πεδία στα οποία δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις που ηγούνται στην έρευνα, δείχνουν ένα μέλλον καινοτομίας και πολλών αλλαγών σε πεδία που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον πλανήτη.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.