24 Απρ 2024
READING

Η μεγαλύτερη χρήση smartphone συνδέεται με κατοχή πολλαπλών συσκευών

3 MIN READ

Η μεγαλύτερη χρήση smartphone συνδέεται με κατοχή πολλαπλών συσκευών

Η μεγαλύτερη χρήση smartphone συνδέεται με κατοχή πολλαπλών συσκευών

Οι καταναλωτές που διαθέτουν smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή και smartwatch χρησιμοποιούν τα smartphones τους για περισσότερες δραστηριότητες από ότι ο μέσος κάτοχος μίας μόνο συσκευής.

Στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές, τα smartphones διατηρούνται όλο και περισσότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και οι καταναλωτές είναι πιο πιστοί στις μάρκες ηλεκτρονικών ειδών από ποτέ άλλοτε. Για να συνεχίσουν να προωθούν την ανάπτυξη, οι μάρκες δίνουν έμφαση στην ευρύτερη γκάμα ηλεκτρονικών συσκευών τους, ελπίζοντας ότι μια καλή εμπειρία με ένα smartphone θα οδηγήσει σε υιοθέτηση προϊόντων της ίδιας μάρκας. 

Οι δύο μεγαλύτερες μάρκες smartphone – Apple και Samsung – χρησιμοποιούνται από το 75% του πληθυσμού στη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι δύο μάρκες παρουσιάζουν επίσης πάνω από 75% πιστότητα στις αγορές συσκευών. Τα tablet, τα wearables (smartwatches και fitness bands) και οι φορητοί υπολογιστές αποτελούν βασικούς τομείς ανάπτυξης για την Apple και τη Samsung. Σε αυτές τις κατηγορίες παρουσιάζεται μια ευκαιρία για ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης νέων χρηστών, καθώς και από τους υπάρχοντες ιδιοκτήτες της κατηγορίας που επαναγοράζουν. 

Έρευνες έχουν δείξει ότι λιγότερο από το 10% των καταναλωτών έχουν ήδη στην κατοχή τους και τους τέσσερις τύπους συσκευών (smartphone, tablet, φορητό υπολογιστή και smartwatch). Αυτό το μικρό ποσοστό των εξαιρετικά συνδεδεμένων καταναλωτών είναι λάτρεις της τεχνολογίας. Αυτοί οι καταναλωτές παρακολουθούν τις τελευταίες τάσεις των τηλεφώνων, είναι οι πρώτοι που αγοράζουν μια νέα συσκευή, πληρώνουν περισσότερο για την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου και χρησιμοποιούν τις περισσότερες από τις λειτουργίες του.

Τα καλά νέα για τις εταιρείες είναι ότι η αυξανόμενη υιοθέτηση αυτών των ευρύτερων κατηγοριών θα τις ωφελήσει άμεσα. Το 60% των καταναλωτών στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ δηλώνουν ότι προτιμούν μάρκες καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων που τους είναι ήδη οικείες. Το 17% δηλώνει ότι είναι σημαντικό γι’ αυτούς να συγχρονίζουν όλες τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Οι πιθανότητες είναι ότι αν οι καταναλωτές πειστούν να αγοράσον επιπλέον συσκευές από τις υπόλοιπες κατηγορίες, θα προτιμήσουν την ίδια μάρκα με το smartphone τους. 

Η δραστηριότητα χρήσης smartphone αυξάνεται στις ΗΠΑ μεταξύ των ατόμων με τρεις ή περισσότερες συσκευές. Στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται μια αλματώδης αλλαγή για τους καταναλωτές με τέσσερις ή περισσότερες συσκευές. Εξετάζοντας τους συνδυασμούς συσκευών και την προκύπτουσα χρήση, τα tablet είναι αυτά που ανταγωνίζονται περισσότερο τα smartphones. Η ψυχαγωγία (υπηρεσίες streaming βίντεο και μουσικής και λήψη βίντεο), οι αγορές μέσω κινητού και η δημιουργία/επεξεργασία εγγράφων είναι λιγότερο πιθανό να γίνονται σε smartphone, εάν ο καταναλωτής διαθέτει επίσης tablet. 

Στο οικοσύστημα του Android φαίνεται ότι η κατοχή πολλαπλών συσκευών επηρεάζει ακόμη πιο έντονα τη χρήση smartphone απ’ ό,τι στο iOS.

Έτσι, είναι σημαντικό οι κατασκευαστές να αναπτύξουν την παρουσία της μάρκας σε περισσότερες συσκευές. Αρχικά, οι πωλήσεις smartphone είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν και για αυτό, οι μάρκες πρέπει να διαφοροποιήσουν τη δημιουργία εσόδων τους σε άλλους τύπους υλικού. Άλλωστε, η κατοχή πολλαπλών συσκευών αυξάνει γενικά τη δέσμευση και τη δραστηριότητα με το smartphone, οδηγώντας σε μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυξημένη πιστότητα στη μάρκα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.