19 Απρ 2024
READING

Είναι τελικά η δημοτικότητα του γκολφ μεγαλύτερη από της πανδημίας; 

6 MIN READ

Είναι τελικά η δημοτικότητα του γκολφ μεγαλύτερη από της πανδημίας; 

Είναι τελικά η δημοτικότητα του γκολφ μεγαλύτερη από της πανδημίας; 

 

  Η δημοτικότητα του γκολφ αυξήθηκε φανερά το 2020, καθώς οι άνθρωποι αναζητούσαν υπαίθριες socially distanced δραστηριότητες εν μέσω της συνθήκης της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα περισσότεροι από 24,8 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έπαιξαν γκολφ το 2020, κάτι το οποίο αποδεικνύει ετήσια άνοδο (2%) αποτελώντας το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τα τελευταία 17 χρόνια. Επίσης το άθλημα σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση όσον αφορά τους αρχάριους και νέους παίκτες σε σύγκριση με το 1997. 

  Σήμερα σχεδόν δύο χρόνια μετά από τότε που η πανδημία χτύπησε για πρώτη φορά τις Ηνωμένες Πολιτείες και παρόλο που τα πράγματα επιστρέφουν και πάλι σε φυσιολογικούς ρυθμούς, η δημοτικότητα του  γκολφ εξακολουθεί να αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς και το 2021, παρέχοντας εξοπλισμό μέσω διαφόρων brands όπως είναι τα Callaway και Titleist. Επίσης έχει καταφέρει να παροτρύνει κι άλλες εταιρείες να κατευθυνθούν προς τον συγκεκριμένο κλάδο. 

Ολοένα και περισσότεροι παίκτες ανεξαρτήτου ηλικίας συρρέουν στα γήπεδα γκολφ 

  Για πολλούς στη βιομηχανία του γκολφ δεν είχε καταστεί σαφές εάν η ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το 2020 αποτελούσε απόρροια της πανδημίας ή κάποιου νέου σημείου καμπής για το άθλημα. Μέχρι τα τέλη Ιουλίου, την κορυφαία περίοδο της σεζόν του γκολφ στις ΗΠΑ, ο αριθμός των αγώνων το 2021 αυξήθηκε κατά (16,1%) σε σύγκριση με το 2020. Ενώ τον Ιούλιο παρατηρήθηκε μείωση (3,1%) σε σύγκριση με το 2020, καθώς το συγκεκριμένο μήνα σχεδόν όλα τα γήπεδα γκολφ λειτουργούσαν ξανά μετά τα συνεχόμενα lockdowns εξαιτίας της πανδημίας.  

  Οι συγκεκριμένες αυξήσεις οφείλονται κυρίως τόσο στην συνεχόμενη συμμετοχή των παλαιότερων και ήδη παθιασμένων παικτών του αθλήματος όσο και των νέων παικτών όπως είναι οι γυναίκες, οι νέοι καθώς και οικογένειες. Οι νέοι συμμετέχοντες είναι αρκετά νεότεροι, καταβάλλοντας προσπάθειες να γίνονται ολοένα και καλύτεροι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των γυναικών που ασχολούνται με το γκολφ αυξήθηκε κατά (8%) το 2020, αποτελώντας τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων πέντε ετών. Ακόμη το (44%) των ατόμων που έπαιξαν έναν αγώνα γκολφ σε γήπεδο το 2020 ήταν κάτω των 40 ετών και σχεδόν ίδιο ποσοστό ήταν και εκείνο των 30 αλλά και των 60 ετών. 

Οι εταιρείες εξοπλισμού γκολφ παρατηρούν αύξηση των πωλήσεων 

  Η αύξηση των νέων παικτών γκολφ απέφερε ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα στην Acushnet, η οποία έχει στο δυναμικό της μάρκες γκολφ όπως είναι η Titleist και η FootJoy. Οι καθαρές πωλήσεις της Acushnet για το δεύτερο τρίμηνο στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά (117,1%), οι οποίες τροφοδοτήθηκαν κυρίως από την άνοδο των πωλήσεων  της μπάλας του γκολφ Titleist κατά (98,1%) καθώς και της αύξησης των πωλήσεων των μπαστουνιών γκολφ του συγκεκριμένου brand κατά (111%). Κατά το πρώτου εξαμήνου του 2021, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά (75,2%).

  Επιπλέον η Callaway, η οποία κατέχει αρκετές μάρκες εξοπλισμού γκολφ και ενδυμάτων σημείωσε άνοδο στις πωλήσεις της. Συγκεκριμένα νωρίτερα αυτόν το μήνα η εταιρεία παρουσίασε άνοδο κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου καθώς και για ολόκληρο το 2021. Κατόπιν τόσο η Dick’s Sporting Goods, η οποία πωλεί εξοπλισμό για γκολφ στα καταστήματά της, όσο και ο retailer Golf Galaxy, υποστηρίζουν ότι κινητήριος μοχλός ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα και για τις δύο εταιρείες αποτέλεσε η άνοδος του συγκεκριμένου αθλήματος. Στο κατάστημα Golf Galaxy Performance Center, οι παίκτες του γκολφ δεν μπορούν μόνο να αγοράσουν προϊόντα γκολφ, αλλά θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και διάφορα μαθήματα εκμάθησης. 

  Επιπροσθέτως τον Μάιο η εταιρεία Centroid Investment Partners απέκτησε την TaylorMade Golf έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελώντας τη μεγαλύτερη εξαγορά στη βιομηχανία προϊόντων γκολφ μέχρι σήμερα. Η TaylorMade, η οποία παρέχει μπαστούνια, μπάλες και ρούχα, πωλήθηκε στην KPS Capital Partners από την Adidas το 2017 για 425 εκατομμύρια δολάρια. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιομηχανία τη δεδομένη στιγμή έχει υψηλή ζήτηση, αυξημένη δημοτικότητα και συμμετοχή προσφέροντας μακροπρόθεσμες ευκαιρίες σε όλο τον κόσμο. Η Νότια Κορέα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αγορά προϊόντων γκολφ στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

  Ωστόσο συνολικά οι πωλήσεις εξοπλισμού γκολφ έχουν επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Αναλυτικότερα οι πωλήσεις τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 2021 μειώθηκαν κατά (2%) σε σύγκριση με το 2020, αν και για τους συγκεκριμένους τρεις μήνες οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά (50%) σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες για το 2019. 

  Κάτι το οποίο αποδεικνύεται είναι ότι οι περισσότεροι καταναλωτές αναμένεται να υιοθετήσουν πιο υγιής συνήθειες μετά την πανδημία, κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με την άνοδο των υπαίθριων και αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα ωφελήσουν αρκετούς κλάδους όπως και αυτόν του γκολφ. Εκτός από αυτό υφίστανται και αρκετά ζητήματα από τα οποία έχουν πληγεί αρκετές βιομηχανίες όπως για παράδειγμα το ζήτημα της αλυσίδας εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και ο κλάδος του γκολφ περιορίζοντας την ανάπτυξη. Οι εταιρείες Acushnet και Callaway ανέφεραν τα τρέχοντα ζητήματα της αλυσίδας εφοδιασμού στο Βιετνάμ διότι αποτελούν εμπόδιο ανάπτυξης και εξέλιξης. 

Το γκολφ επεκτείνεται πέρα ​​από το γήπεδο

  Η άνοδος των διαδραστικών εμπειριών έχουν βοηθήσει ουσιαστικά τον κλάδο του γκολφ να αναπτυχθεί και να αυξήσει τη δημοτικότητά του ειδικά στο νεότερο κοινό. Αρχικά, η αυξανόμενη δημοτικότητα της TopGolf αποτέλεσε κινητήριος δύναμη, η οποία διαθέτει στο δυναμικό της 70 τοποθεσίες σε έξι χώρες μετά το launch στην Κίνα νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Αυτό που επιδιώκει να κάνει πραγματικότητα η TopGolf είναι να δημιουργήσει μία κοινωνική και παιχνιδιάρικη εμπειρία, η οποία θα συνδυάζει διάφορες παροχές όπως φαγητό και ποτό. Στη συνέχεια η Callaway, η οποία προηγουμένως κατείχε το (14%) της TopGolf συγχωνεύτηκε με την εταιρεία τον Μάρτιο, πληρώνοντας 2,66 δισεκατομμύρια δολάρια αποκτώντας και το υπόλοιπο μέρος. Η TopGolf ανέφερε ότι τα έσοδά της ανέρχονταν στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 με ρυθμό ανάπτυξης (30%) συγκριτικά με το 2017. 

  Επίσης έχουν αναπτυχθεί και οι virtual trainers, οι οποίοι χρησιμοποιούνται τόσο για ψυχαγωγικούς σκοπούς όσο και για high-level προπόνηση γκολφ. Η Full Swing, η οποία παρέχει προσομοιωτές γκολφ για διάφορους χώρους εξαγοράστηκε από την επενδυτική εταιρεία Bruin Capital έναντι 160 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούλιο. Ενώ οι προσομοιωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άλλου είδους αθλήματα, οι προσομοιωτές του γκολφ χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες του PGA Tour όπως είναι Woods και ο Jon Rahm. 

  Εκτός από τα 24,8 εκατομμύρια άτομα που έπαιξαν έστω και έναν γύρο γκολφ  το 2020, επιπλέον 12,1 εκατομμύρια συμμετείχαν σε κάποιου είδους δραστηριότητα γκολφ εκτός γηπέδου, συνδυάζοντας το παραδοσιακό άθλημα με την τεχνολογία και άλλου τέτοιου είδους μορφές ψυχαγωγίας. Τα μεγαλύτερα events του Golf έχουν προσελκύσει περισσότερους θεατές φέτος. Τον Απρίλιο, ο τελευταίος γύρος του The Masters είχε κατά μέσο όρο 9,45 εκατομμύρια θεατές στο CBS, αυξημένος κατά (69%) από το 2020. Τον Μάιο, η τελευταία ημέρα του Πρωταθλήματος PGA είχε κατά μέσο όρο 6,58 εκατομμύρια θεατές, αποτελώντας αύξηση (29%) σε ετήσια βάση. Τέλος τον Ιούνιο, ο τελικός γύρος του US Open είχε κατά μέσο όρο 5,7 εκατομμύρια τηλεθεατές στο NBC, αύξηση (76%) συγκριτικά με το 2020.

  Συνοψίζοντας το άθλημα σκοπεύει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς. Το PGA Tour συνεργάζεται με το Netflix, με στόχο τη δημιουργία μίας σειράς ντοκιμαντέρ. Πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα συνειδητοποιώντας αμέσως ότι ίσως δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πίστευαν, κάτι το οποίο μπορεί να δημιουργεί μια εντελώς νέα γενιά fans του γκολφ που θα ωφελήσει αρκετά την συγκεκριμένη βιομηχανία

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.