22 Δεκ 2024
READING

Μια ματιά στο τι επιφυλάσσει το μέλλον του retail

3 MIN READ

Μια ματιά στο τι επιφυλάσσει το μέλλον του retail

Μια ματιά στο τι επιφυλάσσει το μέλλον του retail

Αθόρυβα, διακριτικά, το μέλλον διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας. Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, φαίνεται ότι θα σταδιακά θα υπάρχουν μικρότερα καταστήματα, με μεγαλύτερη έμφαση στις μάρκες και με μεγαλύτερη εναρμόνιση με τους διαφορετικούς τρόπους ζωής. Παρά τη εξελισσόμενη πανδημία, που εντείνεται από την μετάλλαξη Δέλτα του COVID-19 , οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν διαμορφώσει νέους τρόπους προσέγγισης των καταναλωτών και διαχείρισης των επιχειρήσεών τους.  

Ακολουθούν ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με το πώς η πανδημία έχει επιβάλει αλλαγές στον κλάδο του λιανικού εμπορίου.

1.   Οι διαδικτυακές αγορές είναι πλέον κυρίαρχες. Ζούμε πλέον σε μια εποχή όπου οι διαδικτυακές αγορές έχουν γίνει αποδεκτές από ένα μεγάλο τμήμα των αγοραστών – τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία. Τα καταστήματα προσαρμόζονται στη αλλαγή αυτή και έχουν μάθει να διευκολύνουν τους πελάτες να παραλαμβάνουν τα εμπορεύματα, που έχουν παραγγείλει στο διαδίκτυο, μέσα στο κατάστημα ή έξω από αυτό.

2.   Τα νέα καταστήματα γίνονται μικρότερα. Η διαθεσιμότητα μικρότερων χώρων για καταστήματα διευκολύνει τους πωλητές να ανοίξουν μονάδες που είναι μικρότερες αλλά σε εξαιρετικές τοποθεσίες. Αυτά τα καταστήματα απαιτούν προσεκτική επιμέλεια όλων των χαρακτηριστικών σε ένα κόσμο φυσικό και ψηφιακό μαζί.

3.  Η μάρκα είναι το σημαντικότερο. Είτε πρόκειται για τη Nike είτε για τη Levi’s, η μάρκα είναι το πιο σημαντικό asset κάθε εταιρείας. Για τους πελάτες που ψωνίζουν πλέον online, οι αναγνωρισμένες μάρκες αποτελούν επίσης εγγύηση ποιότητας σε ένα χαοτικό ηλεκτρονικό σύμπαν.

4. Ο πελάτης έχει γίνει οικονομικά λιτός. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων lockdowns, πολλοί συνήθισαν να τα βγάζουν πέρα με λιγότερα και να επαναχρησιμοποιούν ότι ήδη έχουν. Υπάρχουν οικονομικές ανησυχίες που η πανδημία έχει επιβάλει σε ορισμένους καταναλωτές.Ο συνηδητοποιημένος καταναλωτής είναι ένα νέο φαινόμενο που θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

6.   Το second hand είναι δημοφιλές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μεταχειρισμένα πολυτελή ρούχα έχουν γίνει δημοφιλή. Οι συλλογές μεταχειρισμένων ενδυμάτων μόδας ανταποκρίνονται στην επιθυμία των πελατών για μόδα, ενώ ταυτόχρονα είναι και οικονομικοί και πιο ευαισθητοποιημένοι στο θέμα των απορριμμάτων και των επιπτώσεών τους στο περιβάλλον. 

7.   Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο που δραστηριοποιούμαστε. Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ορατές παντού. Τα καταστήματα λαμβάνουν πλέον μέτρα για να μειώσουν τη συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη και οι πελάτες λαμβάνουν υπόψη τους τις προσπάθειές αυτές.

8. Έλλειψη συνεργατών. Είναι δύσκολο να βρεθεί εξειδικευμένο προσωπικό. Η εκτεταμένη οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης έκανε τις θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο μη ελκυστικές προς το παρόν. Τα καταστήματα έχουν αυξήσει τους μισθούς και προσλαμβάνουν μανιωδώς προσωπικό για τη σημαντική φθινοπωρινή και εορταστική περίοδο πωλήσεων. 

Υπάρχουν πολλές ακόμη αλλαγές που έχουν συμβεί από τότε που ξεκίνησε η πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο του 2020. Μάς έκανε όλους ανεκτικούς στις αλλαγές και πολλοί από εμάς έχουν προσαρμοστεί στον νέο τρόπο ζωής. Η αλλαγή μπορεί να είναι καλή. Μπορεί να φέρει καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης κάποιων παλαιών προβλημάτων.

Η αλλαγή μπορεί να φέρει στο φως κάποιες παλιές συνήθειες που πρέπει να αντικατασταθούν με νέες πιο αποτελεσματικές. Στους πελάτες αρέσει η καινοτομία και θα υποστηρίξουν τις αλλαγές. Τα νέα πρόσωπα του ανταγωνισμού θα αναγκάσουν τους πάντες να εξετάσουν τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας των επιχειρήσεων και να αποδεχτούν τις αλλαγές. Οι επιχειρήσεις θα βελτιωθούν.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.