19 Απρ 2024
READING

Η Nike αποδίδει την επιτυχία της στην καινοτομία και την δύναμη της μάρκας

4 MIN READ

Η Nike αποδίδει την επιτυχία της στην καινοτομία και την δύναμη της μάρκας

Η Nike αποδίδει την επιτυχία της στην καινοτομία και την δύναμη της μάρκας

Η Nike απέδωσε την κατά 16% αύξηση των εσόδων της στην αυξημένη δυναμική της ψηφιακής της επιχείρησης και δηλώνει ότι αναμένει πως η ψηφιακή αγορά θα είναι το κύριο κανάλι ανάπτυξης φέτος. Η Nike έχει εξαιρετική πορεία. Ακόμα και όταν άρθηκαν τα μέτρα και οι επισκέψεις στα φυσικά της καταστήματα ξεκίνησαν και πάλι, το ψηφιακό εμπόριο συνέχισε με 25% αύξηση, με επικεφαλή τη Βόρεια Αμερική με πάνω από 40%. 

Η ψηφιακή επιτυχία της εταιρείας αποτελεί απόδειξη της καινοτομίας των προϊόντων, της δύναμης της μάρκας και της σύνδεσης που οδηγεί στις ουσιαστικές σχέσεις της με τους καταναλωτές, καθώς συνεχίζει να δείχνει δυναμική στις μεγαλύτερες αναπτυξιακές της προτεραιότητες. 

Στη Nike το ψηφιακό ηλεκτρονικό εμπόριο  αντιπροσωπεύει πλέον το 21% των συνολικών εσόδων, μια αύξηση δύο μονάδων σε σύγκριση με πέρυσι, ακόμη και με την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων. Η μάρκα δήλωσε ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για την επίτευξη του στόχου της για 40% ψηφιακή επιχείρηση μέχρι το οικονομικό έτος 2025. 

Ο γίγαντας των αθλητικών ειδών σημείωσε ότι η επιταχυμένη αλλάγη της στάσης των καταναλωτών απέναντι στην ψηφιακή τεχνολογία έλαβε χώρα μέσα σε μόλις δύο χρόνια λόγω της πανδημίας, μια αλλαγή που λειτούργησε υπέρ της εταιρείας και έφερε τη Nike σε ισχυρότερη θέση σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της.Η στρατηγική της “Consumer Direct Acceleration” αξιοποιεί αυτή τη μεταμόρφωση της αγοράς. Και όταν όλο αυτό πετύχει, η θέση της εταιρείας θα είναι ισχυρότερη. Θα είναι πιο ευέλικτη, πιο άμεση και πιο “ψηφιακή”. 

Η Nike εγκαινίασε το 2017 τη στρατηγική της “Consumer Direct Acceleration” για να αξιοποιήσει τη δύναμη της ψηφιακής τεχνολογίας επενδύοντας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, τις εφαρμογές και την καινοτομία στα προϊόντα. 

Ψηφιακό παιχνίδι 

Η Nike λέει ότι η ψηφιακή της ανάπτυξη καθοδηγείται από επαναλαμβανόμενους πελάτες που είναι μέλη των ψηφιακών πλατφορμών της, όπως η εφαρμογή Nike και η εφαρμογή SNKRS. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (70%) των ψηφιακών πωλήσεων προέρχονται από επαναλαμβανόμενες αγορές μελών της Nike.

Μέρος της αύξησης της ανόδου των ψηφιακών πωλήσεων της μάρκας προέρχεται από την ανάπτυξη προστιθέμενης αξίας για τα μέλη της Nike, όπως η παροχή αποκλειστικής έγκαιρης πρόσβασης σε υποδήματα για τα μέλη της SNKRS. 

Αυτή η προσέγγιση στέλνει εξατομικευμένες προσφορές αγοράς στα μέλη με βάση τη συμμετοχή τους στο SNKRS, τις προηγούμενες αγορές και άλλα κριτήρια – ενώ η εταιρεία χρησιμοποιεί την επιστήμη των δεδομένων για να προωθήσει την ψηφιακή στόχευση των μελών. 

Η Nike ξεπέρασε τον στόχο της να έχει το 65% των πωλήσεων που προέρχονται από είδη χωρίς έκπτωση, κάτι που επιτεύχθηκε με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της με γνώμονα τον καταναλωτή. 

Ένα άλλο παράδειγμα αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας εκ μέρους της μάρκας είναι η σειρά Nike Playlist στο YouTube που απευθύνεται σε παιδιά, με ορισμένα επεισόδια να έχουν συγκεντρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια προβολές και με τη συμμετοχή διακεκριμένων αθλητών, όπως ο αστέρας του NBA LeBron James, που έχει υπογράψει με τη μάρκα. Η παιδική δραστηριότητα της Nike έχει αυξηθεί κατά 30%, με τις πωλήσεις να καθοδηγούνται από την ψηφιακή τεχνολογία. 

Καινοτομία 

Δύο βασικοί τομείς εστίασης για την καινοτομία της μάρκας θα είναι η ένδυση και η βιωσιμότητα. Οι πωλήσεις ενδυμάτων της Nike αυξήθηκαν κατά 16%, κυρίως λόγω των ρούχων για γιόγκα που οδηγούν τον τομέα αφού σημείωσαν τετραπλάσια ανάπτυξη. Οι καινοτομίες προϊόντων στον τομέα των ρούχων για γιόγκα περιλαμβάνουν το Dri-FIT και το Infinalon, τα οποία “βρίσκουν απήχηση” στους χρήστες λόγω των βιώσιμων και πρακτικών χαρακτηριστικών τους. 

Εν τω μεταξύ, η σειρά αθλητικών παπουτσιών Space Hippie που κυκλοφόρησε το 2020, η οποία είναι “κυριολεκτικά φτιαγμένη από σκουπίδια”, αποτελεί πλέον μια παγκόσμια σειρά για τη μάρκα, με τις καινοτομίες από τη σειρά να κλιμακώνονται σε ολόκληρο το εμπορικό φάσμα της Nike. 

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για τον αμερικανικό γίγαντα ένδυσης ήταν “ισχυρά”, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16% στα 12,2 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πωλήσεις της Nike Direct ήταν 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 28%. 

https://www.youtube.com/watch?v=YdMEOJG7ORA

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.