27 Απρ 2024
READING

Μήπως η έννοια της πολυτέλειας δεν είναι αποκλειστικά το τελικό προϊόν και η τιμή; 

3 MIN READ

Μήπως η έννοια της πολυτέλειας δεν είναι αποκλειστικά το τελικό προϊόν και η τιμή; 

Μήπως η έννοια της πολυτέλειας δεν είναι αποκλειστικά το τελικό προϊόν και η τιμή; 

Γενικότερα τα brands εστιάζουν όλη τους την προσπάθεια στο να καταφέρουν να καταστήσουν ένα οπουδήποτε προϊόν επιθυμητό και αρεστό στο καταναλωτικό κοινό. Παρόλα αυτά ξεχνούν ότι η έννοια της πολυτέλειας δημιουργείται και επηρεάζεται μέσω ολόκληρης της αγοραστικής εμπειρίας. Στην περίπτωση που η ανθρώπινη εμπειρία δεν αγγίζει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι καταναλωτές μπορεί να πραγματοποιήσουν κάποια εφάπαξ αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συνεχίζουν να επιλέγουν το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα. 

Λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις, πολλά εμπορικά σήματα αποδυναμώνουν την αξία του brand τους κάνοντας τους πελάτες να επανεξετάσουν τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Η επίσκεψη σε ένα από τα καταστήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας πολλές φορές μπορεί να μην είναι αυτή που προσδοκά κάποιος πελάτης. Η πολιτική του κάθε καταστήματος πολυτελείας προσεγγίζεται με διαφορετικό τρόπο. Για παράδειγμα η υπερπροσπάθεια των υπαλλήλων να εξυπηρετήσουν κάποιον πελάτη χωρίς να του προσφέρουν τη δυνατότητα να αναζητήσει προσωπικά τι πραγματικά επιθυμεί να αγοράσει πολλές φορές μπορεί να καταστήσει την αγοραστική εμπειρία ακόμη και τρομακτική. 

Από την άλλη δε μπορούμε να αμφισβητήσουμε το γεγονός ότι και η πλήρης αδράνεια από τη πλευρά των εργαζόμενων των καταστημάτων δεν συμβάλει σε καμία περίπτωση στην οικοδόμηση μίας μοναδικής καταναλωτικής εμπειρίας. Το brand storytelling καθώς και το ειλικρινές ενδιαφέρον των υπαλλήλων σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών μπορούν να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή αγοραστική εμπειρία. Επιπλέον η αμεσότητα και η επικοινωνία αποτελούν εξίσου βασικές προϋποθέσεις. Εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα περιστατικά αλαζονικής συμπεριφοράς των luxury εταιρειών, οι οποίες εστιάζουν στην αποκλειστικά και μόνο θεοποίηση των προτερημάτων του εκάστοτε brand, κάτι το οποίο λειτουργεί απωθητικά στους πελάτες. 

  Η έννοια της πολυτέλειας σημαίνει πολλά παραπάνω. Παρόλο που οι περισσότερες εταιρείες της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι εξαιρετικά σίγουρες για τα προϊόντα τους, η υπηρεσία και η εμπειρία απέχει αρκετά από αυτό που νομίζουν ότι προσφέρουν. Πρόκειται για το είδος της εμπειρίας που θέλει μια μάρκα να προσφέρει στους πελάτες της. Όσον αφορά την πολυτέλεια, πολλές μάρκες στον κλάδο εξακολουθούν να σκέφτονται κυρίως το προϊόν και την τιμή, καταβάλλοντας προσπάθειες να καταστεί αρεστό και επιθυμητό κάποιο αντικείμενο. Ξεχνούν ότι η αντίληψη της πολυτέλειας πρέπει να δημιουργηθεί και να επηρεαστεί μέσω ολόκληρης της εμπειρίας του πελάτη που προσφέρουν. 

Όταν οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με μία άσχημη αγοραστική εμπειρία τότε θα πραγματοποιήσουν μία και μοναδική αγορά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα επιλέξουν ξανά το εκάστοτε εμπορικό σήμα. Επομένως η πολυτέλεια σχετίζεται με πολλά περισσότερα και όχι αποκλειστικά και μόνο από το προϊόν και την τιμή. Ο πελάτης είναι το επίκεντρο όλων των δραστηριοτήτων και η έννοια της πολυτέλειας απαιτεί μία ολιστική εμπειρία καταναλωτών. Η στρατηγική της εκάστοτε εταιρείας πρέπει να είναι σχεδιασμένη προσεκτικά, ώστε να καταφέρει να δημιουργήσει μια εμπειρία βασισμένη  στον πελάτη, κάτι το οποίο πρέπει να συμβαίνει όχι μόνο στα φυσικά καταστήματα αλλά και σε άλλα κανάλια όπως είναι το διαδίκτυο. 

Η πολυτέλεια είναι η ικανότητα να δημιουργείτε μια ξεχωριστή και μοναδική εμπειρία. Είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου που συνδυάζει προϊόν, ποιότητα, υπηρεσία, storytelling καθώς και εμπειρία. Όταν τα brands επικεντρώνονται πάρα πολύ στο προϊόν τους και υπολειτουργούν στους άλλους τομείς και τότε η εμπειρία καταρρέει, με αποτέλεσμα τα luxury εμπορικά σήματα να χάσουν πελάτες που πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν ποτέ ξανά. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.